Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Politika

Nove izborne jedinice tek nakon lokalnih izbora

  Tomislav Levak/Glas Slavonije           20.09.2012.         1260 pogleda
Nove izborne jedinice tek nakon lokalnih izbora

Premda je uoči parlamentarnih izbora najavljivala kako će im po preuzimanju vlasti jedan od prvih poteza biti izmjena postojećih izbornih jedinica za koje su tvrdili kako ih je svojedobno "skrojio" HDZ da bi sebi osigurao što veći broj zastupnika u Hrvatskom saboru, Kukuriku koalicija to je ipak odgodila. I to za jesen 2013. godine, dakle nakon lokalnih izbora iduće godine. "To je i logično jer granice izbornih jedinica nemaju nikakvoga utjecaja na izbor župana, gradonačelnika i načelnika općina. One se tiču tek parlamentarnih izbora u jesen 2015. godine, što znači da će ostati dovoljno vremena da se te izmjene prihvate, i teoretski, i praktično. U svakom slučaju, granice izbornih jedinica treba mijenjati", smatra Ivan Vrdoljak, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

S tim se načelno slaže i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. "Kukuriku koalicija te je izmjene trebala napraviti odmah nakon izbora, ali kad već nije, sada s tim ne treba žuriti. Premalo je vremena do lokalnih izbora, uostalom, one nisu krucijalne, nego se odnose na parlamentarne izbore za tri godine. Do tada valjda ima dovoljno vremena izmijeniti i ujednačiti izborne jedinice, jer su postojeće nelogične. HDSSB će svakako dati svoje prijedloge kada dođe vrijeme", rekao je Šišljagić, dodajući ipak kako je protiv predizbornih koalicija.

Politolog Ivan Šiber također smatra kako s promjenama izbornih jedinica ne treba žuriti, a ima jasne sugestije i naputke kako bi to trebalo učiniti. "Prije donošenja izmjena potrebno je provesti kvalitetnu i širu javnu raspravu. Ako se novi zakon donese u jesen 2013. godine, ima dovoljno vremena da s novim odredbama svi relevantni budu upoznati na vrijeme. Ne ulazim u prijedloge i politikanstvo, ali, prema mome mišljenju, cijela Hrvatska trebala bi biti jedna izborna jedinica, prag tri posto, a prijeizborne koalicije nedopuštene. Na taj način dobili bismo mnogo realnije rezultate nego do sada", smatra Šiber.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika