Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Nova Vlada odmah se našla pred novim, globalnim izborima

  Miodrag Šajatović/Lider           06.01.2012.         1172 pogleda
Nova Vlada odmah se našla pred novim, globalnim izborima

Uoči Nove godine potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić prvi su put kao predstavnici imenovane Vlade, upravo na Liderovu Klubu izvoznika, potvrdili da će se najvjerojatnije dignuti opća stopa PDV-a, oporezivati neiskorištena imovina i destimulirati isplata dobiti i dividende. Među većim dijelom javnosti slijedio je šok zbog izgledne porezne reforme. Čak i simpatizeri Kukuriku koalicije postavljali su pitanja čemu tako odrješite najave ministra financija.
Odgovor je jednostavan: ministar financija Slavko Linić u sredini je predizborne kampanje i bori se za dobivanje mandata! Nakon te teze dijalog bi bio ovakav:
'Kakvi sad izbori!? Lokalni su za godinu dana.'
'Ma ne lokalni izbori! Treba dobiti glasove na globalnim izborima.'
'Kakvi su to globalni izbori? Nikad čuo...'

Između domaćih i stranih glasača
Globalni su izbori, kojih većina domaćih birača ipak nije svjesna, oni u kojima za novu hrvatsku Vladu ili protiv nje glasuju radnici npr. iz Kanade, Njemačke ili Japana. Oni svoje ušteđevine za buduće mirovine ulažu u tamošnje mirovinske fondove. Upravitelji tim fondovima dio prikupljenog novca investiraju u obveznice država poput Hrvatske. I dok punoljetni hrvatski građani glasuju ubacivanjem ispunjenoga glasačkog listića u one kartonske sandučiće, svjetski investitori (koji nisu samo gnomi financijskih centara moći nego indirektno i običnih malih ljudi razvijenog dijela svijeta) glasuju najprije odlukom vjeruju li u hrvatske državne obveznice, a onda ako vjeruju - koju premiju rizika za to žele. U prijevodu, koliku kamatnu stopu traže.

Ozloglašene agencije za kreditni rejting dijelom su postave 'otuđenih centara moći', ali treba priznati, dijelom još igraju i ulogu slanja signala budućim umirovljenicima iz Kanade kamo da usmjere štednju za stare dane.
E, sad, tu dolazimo do zanimljivog pitanja: Da ste, dragi čitatelju, nekim slučajem zaposleni u npr. kanadskoj automobilskoj industriji, biste li, pojednostavnjeno, 10 posto svoje štednje za mirovinu pristali pozajmiti hrvatskom ministru financija? Što biste od njega tražili? Možda upravo to što Linić najavljuje - srediti zapuštene državne financije i uskladiti, koliko je to moguće, prihode s rashodima. Bez smanjenja proračuna sigurno ne biste htjeli ni razgovarati. Većina je vlada ovog svijeta, poput ove nove, Milanovićeve, između iste dvije skupine glasača. Domaćih i stranih.

Poduzetnici pred ofenzivom
Da bude još gore, tu su i treći izbori. Treba dobiti mandat i od onih koji otvaraju radna mjesta, tj. domaćih i stranih poduzetnika. O uvjerljivosti nove Vlade ovisi kakve će poslovne i razvojne odluke donositi poduzetnici. Na našem Klubu izvoznika održanom u Krašu bilo je iznimno poučno promatrati reakcije predsjednika uprava. Oni su već ondje počeli promišljati hoće li iz ladica izvući planove novih poslova. Posljednjih godina ostavili su ih da skupljaju prašinu. Sada, čak i uz rizik da nova vlast ne uspije ostvariti sve što najavljuje, fajteri, kakvi ovdašnji poduzetnici uvelike jesu, s uzbuđenjem čekaju mogućnost igranja ofenzivnih utakmica.

Hrvatska poslovna zajednica na početku je uzbudljive sezone. Napokon se nešto počelo događati. Koliko god se mnogi poduzetnici i menadžeri bojali hoće li se borba protiv neplaćanja odigrati tako da ne bude prekomjernih i nepotrebnih žrtava te hoće li državni aparat biti sposoban menadžerirati taj proces - većina će pristati i na žrtve (zar ih dosad, uzaludnih, nije bilo već puno?). Samo da počnu svoj inovativni kapacitet i poduzetnički nerv trošiti na nove proizvode i poslovne modele, a ne na utjerivanje dugova ili bježanje od vjerovnika.
Istina je da nova metla dobro mete (dok je nova), ali prve naznake rada vlade Kukuriku koalicije bude oprezan optimizam. Način kako se, bez velikih obećanja, otišlo u Željezaru Sisak, najava brzih odluka koje se u HEP-u nisu donosile mjesecima, a s njima bi Željezara lakše mogla naći novoga gazdu, sasvim je nešto novo na hrvatskoj političko-poslovnoj sceni.

Tek se sada vidi koliko je u posljednje vrijeme HDZ-ova vlada bila blokirana strahom onih koji su trebali donositi odluke od Remetinca. Često s pravom. Novi igrači u Banskim dvorima nemaju, za sada (a moraju paziti da tako i ostane), prljavih ruku, što im pruža priliku za mnoge riskantne, a nužne odluke. Pa možda Kukuriku koalicija dobije i globalne izbore.  

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.