Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Nova udruga proizvođača duhana Tabacum želi povećati proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji

  vn           20.07.2021.         855 pogleda
Nova udruga proizvođača duhana Tabacum želi povećati proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji

U Slatini je osnovana nova udruga proizvođača duhana Tabacum kojoj se odmah nakon osnutka priključilo 57 proizvođača duhana koji obrađuju oko 667 hektara površina pod duhanom na području Podravine i Slavonije. Udruga okuplja proizvođače koji imaju ugovor s najvećim organizatorom proizvodnje i otkupljivačem duhana u Hrvatskoj, na kojeg otpada 85 posto ukupne proizvodnje duhana, tvrtkom Hrvatski duhani.

”Cilj osnivanja ove udruge je okupljanje proizvođača duhana u što većem broju i na što kvalitenijem nivou. Mislimo kako ćemo kvalitenim udruživanjem ostvariti našim članovim bolje i sigurnije uvjete proizvodnje duhana. Naime, mi želimo sigurnu budućnost naših ulaganjima i našem radu u proizvodnji duhana. Orjentirani smo na intenzivniji dijalog sa Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom i prerađivačima duhana kako bi stvorili još kvalitetnije okruženje za proizvodnju duhana u Hrvatskoj. S obzirom da je duhan jedna od najdohodovnijih poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj, godišnje vrijednosti proizvodnje od preko 100 milijuna kuna, koja čini značajn dio gospodarske aktivnosti našeg kraja, vjerujemo da će nas u našim nastojanjima podržati i županije u kojima se primarno proizvodi duhan. Uvjereni smo da je dodatno jačanje proizvodnje u interesu svih proizvođača, ali i Ministarstva poljoprivrede i svih žitelja naših krajeva”, izjavio je Mihael Čolak, predsjednik Udruge Tabacum.

 Nakon višegodišnjeg trenda pada, proizvodnja duhana u Hrvatskoj u nekoliko je posljednjih godina stabilizirana. To je rezultat prije svega investicija proizvođača u nove tehnologije, prvenstveno mehaničke berače koji su u velikoj mjeri riješili problem nedostatka radne snage. U udruzi smatraju da nastavak ulaganja u nove tehnologije, koje smanjuju potrebu angažiranja dodatne radne snage te podižu produktivnost i opstojnost same proizvodnje, poput automatiziranih sušnica, topera i slične opreme, otvara mogućnost dugoročnog povećanja proizvodnje duhana.

 

Udruga Tabacum nastavlja s povećanjem članstva i očekuje da će vrlo skoro okupiti proizvođače koji proizvode duhan na više od 50 posto ukupno ugovorenih površina Hrvatskih duhana.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
21.7.2021. 5:24
Ovi duhanci su gotovi , pa oni neznaju kud voze....negdje prije su spajali udruge da bi im pregovaračka pozicija bila jača , a sada opet se dijele.
Tipično hrvatski , sigurno će sada duhancima biti bolje.....neće , već naprotiv , ali nekima hoće.


Još iz kategorije Poljoprivreda