Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Prosvjeta

Nova radna snaga na tržištu su studenti!

  Virovitica.hr           28.07.2009.         3157 pogleda
Nova radna snaga na tržištu su studenti!

VIROVITICA - Poslodavci Virovitičko-podravske županije, kao učinkovitu i jeftinu radnu snaga u posljednjih 7 mjeseci sve više koriste usluge studenata preko Studenskog servisa i to najčešće kao sezonsku radnu snagu kod povećanja obima posla ili kao zamjena radnika za vrijeme bolovanja ili godišnjih odmora.

Kako saznajemo od voditeljice Studenskog servisa u Virovitici Magdalene Moslavac do sada su to najčešće bili poslovi anketiranja, unapređenja prodaje, radova na građevini, u prometnoj jedinici mladeži, kao i prodavača, promotora/hostesa, konobara, te poslova pozicioniranja robe u trgovačkim centrima, ispomoći na inventurama, raznošenja pošte i promotivnog materijala, utovara/istovara i drugih poslova.

Studenti su za poslodavca trenutno najjeftinija legalna radna snaga na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i to i do 35 posto, a način rada preko Studenskog servisa je slijedeći:Poslodavac sa studentom sklapa studentski ugovor o djelu koji izdaje Studentski servis, gdje na neto iznos, odnosno zaradu plaća dodatnih 17,50 %, od čega su 12 % manipulativni troškovi Studentskog servisa, a ostatak od 5,50 % uključuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje što je propisano zakonom o radu redovitih studenata. Tako npr. studentu na zaradu od 200,00 kn ako je radio 10 sati po satnici od 20,00 kn, poslodavac po izdanoj fakturi od strane Studentskog servisa plaća dodatnih 35,00, što je bruto iznos od 235,00 kn i konačan iznos koji je poslodavac dužan uplatit.

Studentski servis u vrlo kratkom roku spomenutih 200,00 kn kao zaradu studenta, ispostavlja na račun studenta. Satnica ovisi o poslu koji je student obavljao, tako da se kreče os 15,00 pa sve do 50,00/60,00 kn/sat., odnosno prosječno od 15,00 do 25,00 kn.

Poslodavcima svakako poručujem da ih ne sprječava mladost ili neiskustvo studenata u zapošljavanju istih, jer su se pokazali kao marljivi i korisni zaposlenici, te u ovo doba recesije i najisplativiji, a studentima pak rad putem Studentskog servisa nije samo financijski dobitak, već ih rad tokom studija čini odgovornijim, savjesnijim i svakako spremnijim za radni početak nakon željene diplome na kraju je istakla voditeljica Magdalena Moslavac naglasivši da se tokom ove akademske godine u Studenski servis u Virovitici učlanilo 150 redovnih studenata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta