Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Zdravlje

Nova publikacija o mentalnom zdravlju u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

        18.10.2011.         1655 pogleda
Nova publikacija o mentalnom zdravlju u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije stručnoj  je javnosti predstavio publikaciju „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; prijedlog smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja". Jedan od urednika publikacije je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, a predgovor je napisao naš uvaženi stručnjak prof. dr. sc. Slavko Sakoman.

Promocija publikacije održana je u okviru 19. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u petak, 14. listopada 2011. godine u Osijeku uz veliki broj nazočnih. U ime Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije govorio je ravnatelj Zavoda prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, zatim Hrvoje Gligora, predsjednik Hrvatske psihološke komore, a potom i urednici publikacije Viktor Božičević, Siniša Brlas i Marina Gulin.

Slijedom inicijative za afirmaciju primijenjene psihologije na rješavanju društveno relevantnih pitanja mentalnog zdravlja koju je početkom 2010. godine pokrenula skupina psihologa zaposlenih u zavodima za javno zdravstvo, prošle je godine stručnoj javnosti predstavljena knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja" koje je izdavač također Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije. Ova je knjiga poslužila kao poticaj stručnoj javnoj raspravi koja je uslijedila, a zaključci s brojnih skupova koji su potom održani diljem Hrvatske, te oni koji su proizašli iz stručne javne rasprave koja se različitim komunikacijskim kanalima ustvari stalno događala, poslužili su kao polazište u izradi ovih prijedloga smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja. Konačni tekst rezultat je neposrednog aktivnog sudjelovanja gotovo pedeset stručnjaka, mahom psihologinja i psihologa, koji su svojim konstruktivnim, iskustvenim i iskoristivim znanjima i prijedlozima omogućili da psihologija kao struka po prvi puta kod nas dobije referentni okvir za djelovanje u pojedinim područjima rada u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja.Publikacija koja je kreirana kao doprinos naporima u smjeru kvalitetnije skrbi o mentalnom zdravlju populacije dostupna je i u elektronskom obliku na www.zzjzvpz.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.