Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Zdravlje

Nova publikacija o mentalnom zdravlju u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

        18.10.2011.         1733 pogleda
Nova publikacija o mentalnom zdravlju u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije stručnoj  je javnosti predstavio publikaciju „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; prijedlog smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja". Jedan od urednika publikacije je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, a predgovor je napisao naš uvaženi stručnjak prof. dr. sc. Slavko Sakoman.

Promocija publikacije održana je u okviru 19. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u petak, 14. listopada 2011. godine u Osijeku uz veliki broj nazočnih. U ime Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije govorio je ravnatelj Zavoda prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, zatim Hrvoje Gligora, predsjednik Hrvatske psihološke komore, a potom i urednici publikacije Viktor Božičević, Siniša Brlas i Marina Gulin.

Slijedom inicijative za afirmaciju primijenjene psihologije na rješavanju društveno relevantnih pitanja mentalnog zdravlja koju je početkom 2010. godine pokrenula skupina psihologa zaposlenih u zavodima za javno zdravstvo, prošle je godine stručnoj javnosti predstavljena knjiga „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja" koje je izdavač također Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije. Ova je knjiga poslužila kao poticaj stručnoj javnoj raspravi koja je uslijedila, a zaključci s brojnih skupova koji su potom održani diljem Hrvatske, te oni koji su proizašli iz stručne javne rasprave koja se različitim komunikacijskim kanalima ustvari stalno događala, poslužili su kao polazište u izradi ovih prijedloga smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja. Konačni tekst rezultat je neposrednog aktivnog sudjelovanja gotovo pedeset stručnjaka, mahom psihologinja i psihologa, koji su svojim konstruktivnim, iskustvenim i iskoristivim znanjima i prijedlozima omogućili da psihologija kao struka po prvi puta kod nas dobije referentni okvir za djelovanje u pojedinim područjima rada u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja.Publikacija koja je kreirana kao doprinos naporima u smjeru kvalitetnije skrbi o mentalnom zdravlju populacije dostupna je i u elektronskom obliku na www.zzjzvpz.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje