Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Gospodarstvo

Nova prigodna poštanska marka Uskrs 2023.: Uskrsni pilići kao znak nade i radosti

  hp           15.03.2023.         378 pogleda
Nova prigodna poštanska marka Uskrs 2023.: Uskrsni pilići kao znak nade i radosti

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 16. ožujka 2023. novu prigodnu poštansku marku posvećenu obilježavanju Uskrsa, ovaj put s motivom simpatičnih pilića. Ovogodišnju prigodnu marku dizajnirala je Sanja Matić, dizajnerica iz Zagreba. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već četrnaestu godinu zaredom, a ovogodišnje izdanje tiskano je u 30.000 primjeraka u arcima od 20 maraka.Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Uskrsna prigodna poštanska marka može se kupiti u poštanskim uredima diljem Hrvatske te u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, https://www.epostshop.hr

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisala je akademkinja Željka Čorak.

Mali, pahuljasti, žuti pilići toliko su ušli u našu mitologiju da i kad ih vidimo u stvarnosti zapravo više nisu sasvim realna bića. Mičući sitnim krilcima na nespretnim nožicama, oni su sâmo ljupko vježbanje života, sam Uskrs. Gradski ljudi i djeca uglavnom ih vide na sajmovima, u kartonskim kutijama, ugurane jedne iznad drugih, ispod drugih, pored drugih, kumulativni pijuk i lepet. Tu su oni poput nekog paketa sreće. Oni su se naprosto rodili i s njima počinje svijet. I ne samo da su se rodili. Surađivali su na svom rođenju. Sami su probili svoju svemirsku kapsulu, ljusku svoga jajeta. Oni su izabrali ovaj svijet, obojili ga i ozvučili, i valjda je taj svijet dobar kad su se oni tako lijepo u njemu našli.

Obično se ne pitamo odakle su došli. Razglednice su nas naučile da oni i njima slični trčkaraju na zelenoj travi i zoblju zrnje i crviće. Tu ih raznježena misao obično napušta. Ali povremeno nas zatekne neka slika prenatrpanih peradarnika u kojima nema zelene travice ni crvića, u kojima tih stotine tisuća malih života ne vide sunca između jajeta i tanjura. Tamo oni zapravo više i nisu životi, nego materija koja uz lako punjenje brzo, dobro i korisno raste. Neki dan objavljena je tako fotografija kineskih višekatnica za uzgoj životinja. Nije da se i prije nismo hranili tom materijom. Ali ona je nekada bila život. Unosila je u nas i svoje sunce i svoje rano spavanje i san. Život se tih bića u nekom trenutku prekidao, kao i naš. Njihov zbog nas. Oni koji trčkaraju po zelenoj travi danas su iznimke. Što oni drugi, osim svoje patnje, danas unose u nas?

Lijepi mali žuti pilići, poput ovih na ovogodišnjoj uskrsnoj marki Hrvatske pošte, i dalje ostaju znakovi Uskrsa. Kad ih god sretnemo, izazovu radost. Ali nekako smo postali svjesni da je njihova veza s Uskrsom višeznačnija i da ne obuhvaća samo Nedjelju, nego i Petak. I da se to odnosi na cijelu Zemlju kojoj je trajno potreban Uskrs. Onako kako je nama obećano.      

                                      

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo