Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Nove poštanske marke

Nova prigodna poštanska marka: 15. obljetnica članstva Hrvatske u NATO-u

  hp           06.04.2024.         1836 pogleda
Nova prigodna poštanska marka: 15. obljetnica članstva Hrvatske u NATO-u

Hrvatska pošta stavila je u optjecaj novu prigodnu poštansku marku na kojoj je motiv stilizirana kombinacija logotipa NATO-a i hrvatskoga grba. Ovom markom obilježava se 15. obljetnica članstva RH u Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) koje je naša zemlja, uz pristupanje Europskoj uniji, odredila kao jedan od svojih strateških prioriteta. Autor nove prigodne marke nominalne vrijednosti 1,70 eura je splitski dizajner Duje Šegvić. Marka je izdana u arčiću od 6 maraka i ukupno 25.000 primjeraka, a izdanje prati prigodna omotnica prvog dana (FDC).

Nova prigodna poštanska marka može se kupiti u poštanskim uredima ili online na internetskoj stranici https://www.epostshop.hr/.

Tekst pratećeg letka uz prigodnu marku napisalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Nakon uspostave demokracije prije više od tri desetljeća, Hrvatska je, uz pristupanje Europskoj uniji, odredila članstvo u Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) kao jedan od svojih strateških prioriteta u ostvarivanju nacionalnih interesa i uspostavi sigurnosnih uvjeta za kontinuirani razvoj i snaženje hrvatske države i društva. Nakon pobjede nad agresorom i obrane slobode i demokracije u Domovinskom ratu, Hrvatska je počela svoj put prema ovom političko-vojnom i obrambenom savezu kao ključnom činitelju mira i sigurnosti na euroatlantskom prostoru i kao zajednici slobodnih i demokratskih država koje dijele iste vrijednosti. Nakon pozivnice za članstvo u travnju 2008. na sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu te kraćih pregovora o pristupanju, u Bruxellesu je 9. srpnja 2008. potpisan hrvatski Pristupni protokol koji je potom ratificiran u parlamentima država članica Saveza. Nacionalni ratifikacijski instrumenti deponirani su u Državnom tajništvu SAD-a, depozitaru Sjevernoatlantskog ugovora. Hrvatska je postala članicom NATO-a polaganjem svojega ratifikacijskog dokumenta 1. travnja 2009. godine. Kao članica sudjelovala je na sastanku na vrhu Saveza već 3. i 4. travnja 2009. u Strasbourgu i Kehlu. Hrvatska zastava podignuta je ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu 7. travnja 2009. godine.

Hrvatska je članstvom u Savezu u proteklih 15 godina osnažila svoj međunarodni položaj u sigurnosnom, političkom, gospodarskom i geopolitičkom smislu. Kao srednjoeuropska i podunavska te jadranska i sredozemna država, Hrvatska svojim geostrateškim položajem predstavlja važnu poveznicu ovih europskih regija. Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju politika Saveza i sustavu kolektivnog odlučivanja NATO-a čije jednoglasne odluke odražavaju i hrvatska nacionalna stajališta, prioritete i interese. U proteklih 15 godina Hrvatska se potvrdila kao predana i pouzdana članica NATO-a. Znatnim doprinosom misijama i operacijama NATO-a, kao i sudjelovanjem u jačanju odvraćanja i obrane na istočnom krilu NATO-a Hrvatska ulaže i u vlastitu sigurnost i pokazuje solidarnost.

Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebice ona stjecana u Domovinskom ratu, razvija sposobnosti vlastitih oružanih snaga tehnološki naprednim, inovativnim rješenjima te jača vlastitu obrambenu industriju.

U godini kada Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u Savezu, NATO obilježava 75 godina svog postojanja. Ovogodišnja dvostruka obljetnica važan je trenutak i za Republiku Hrvatsku i za NATO u cjelini. Obljetnica hrvatskog članstva potvrda je nastavka snažne hrvatske prisutnosti unutar euroatlantskih sigurnosnih struktura, dok je obilježavanje NATO-ove 75. godišnjice prilika za promišljanje o povijesti i postignućima Saveza te o postojećim i budućim sigurnosnim izazovima. Agresivan rat Rusije protiv Ukrajine ugrozio je europsku sigurnost te promijenio geopolitičke odnose i sigurnosno okruženje Saveza. NATO se, stoga, snažno usmjerio na sveobuhvatan pristup sigurnosti kroz svoje tri temeljne zadaće: obranu i odvraćanje, sprječavanje i upravljanje kriznim situacijama te kooperativnu sigurnost. Danas, možda više nego ikada dosad, NATO nastavlja jačati svoju solidarnost i jedinstvo, temeljeno na snazi transatlantske veze i dijeljenih demokratskih vrijednosti, u svrhu očuvanja mira i sigurnosti.

Hrvatska će i kroz NATO nastaviti raditi na očuvanju i snaženju vlastite sigurnosti i stabilnosti europskoga kontinenta u širem smislu te, posebice, jugoistočne Europe, promičući temeljne vrijednosti demokracije i slobode.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke