Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Nove poštanske marke

Nova prigodna marka Hrvatske pošte: 150 godina zgrade HNK-a u Varaždinu

  hp           23.09.2023.         2403 pogleda
Nova prigodna marka Hrvatske pošte: 150 godina zgrade HNK-a u Varaždinu

Hrvatska pošta  u optjecaj je 22. rujna 2023. pustila novu prigodnu poštansku marku s motivom zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu koja ove godine obilježava 150 godina od otvorenja. Autor prigodne marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marka je tiskana u 30.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Tekst pratećeg letka napisala je Senka Bulić, intendantica Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

Proteklo je već 150 godina od otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu. Već tada je Varaždin postavio kazalište kao snažnu instituciju kulture u cilju izgradnje svog statusa jakoga kulturnog središta. Zgrada – pravi arhitektonski biser i prepoznatljivo zaštitno lice grada Varaždina – sagrađena je kao prvi samostalni projekt važnoga austrijskog arhitekta europske karijere Hermanna Helmera (Hamburg, 13. srpnja 1849. – Beč, 2. travnja 1919.). Uz arhitekta Ferdinanda Fellnera bio je vlasnik tvrtke Fellner und Helmer u Beču koja je projektirala brojne kazališne zgrade, koncertne dvorane, dvorce i palače. Kazalište je od otvorenja više puta obnavljano i rekonstruirano čime je osigurana dugotrajnost po najvišim standardima spomeničke zaštite i mogućnost korištenja svih prostora za velike umjetničke kreacije.

Kazališni život Varaždina važan je dio kontinuiteta hrvatske kazališne tradicije. HNK Varaždin danas, kao nacionalna kulturna institucija, svojom repertoarnom koncepcijom, vrednovanjem baštine i poticanjem suvremenoga scenskog istraživanja realizira projekte visoke umjetničke razine i tako nastavlja ideje svojih osnivača o važnosti kazališta za grad. Kazalište nudi impresivno izvedbeno okruženje, a svoju programsku važnost osigurava promicanjem kriterija otvorenosti i kreativnosti čime stalno povećava svoj utjecaj u gradu, regiji i državi.

HNK Varaždin je od osnutka osim stvaralačkog mjesta i prostor u kojem se ljudi povezuju, stvaraju odnos prema svojoj baštini i suvremenosti. Entuzijazam kojim je kazalište sagrađeno traje i danas – kroz uzbudljiv kazališni repertoar.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke