Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Nove poštanske marke

Nova prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“

  hp/vn           25.02.2024.         1462 pogleda
Nova prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 26. veljače, na dan obljetnice osnivanja Hrvatskoga liječničkog zbora, novu prigodnu poštansku marku s motivom starinske liječničke torbe i prvog izdanja stručnog časopisa Liječnički vjesnik. Marku posvećenu 150. godišnjici osnutka dobrovoljne udruge doktora medicine i doktora dentalne medicine – Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) – oblikovala je zagrebačka dizajnerica Katarina Lončar. Nominalna vrijednost marke je 0,72 eura, otisnuta je u arcima od 20 maraka i u nakladi 25.000 primjeraka, a može se kupiti u poštanskim uredima i na https://www.epostshop.hr/. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst pratećeg letka uz marku napisala je Ivona Matišić, mag. oec., univ. mag. admin. sanit.

 Sbor, u koji se domaći liečnici iza mnogih pokusa na pokon sabraše, započeo je svoj rad god. 1874. koji evo i na dalje nastavlja (Liečnički Viestnik, u Zagrebu mjeseca siječnja 1877. godine).

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) dobrovoljna je udruga doktora medicine i doktora dentalne medicine osnovana davnog 26. veljače 1874. i djeluje samostalno i kontinuirano već 150 godina. HLZ je osnovan u vrijeme kada je u Europi djelovalo samo 7 nacionalnih liječničkih udruga što je vrednovano od drugih europskih i svjetskih istovrsnih udruga liječnika. Stoljetno postojanje HLZ-a obilježeno je predanim radom brojnih generacija liječnika te mnoštvom stručnih i znanstvenih postignuća liječničke profesije. Za vrijeme svojih mandata mnogi su predsjednici vodili HLZ, pridonijeli važnim aktivnostima liječničke profesije, borili se za napredak i boljitak struke, ponosno slavili važne obljetnice i ispisivali povijest. Kao glavna misija i svrha djelovanja sve ovo vrijeme bila je i ostala skrb za svoje članove, ali i svekoliki korpus liječnika te zdravstveni sustav.

Svrha djelovanja HLZ-a najjednostavnije je, ali i najtočnije prikazana u 1. članku Statuta HLZ-a u kojem se navodi: „Hrvatski liječnički zbor, osnovan 26. veljače 1874. godine udruga je liječnika, združenih radi unapređenja zaštite zdravlja naroda, stručnog i znanstvenog rada, njegovanja liječničke etike i zaštite staleških interesa.“ Hrvatski liječnički zbor osnivač je Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskoga liječničkog sindikata, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatske lige za borbu protiv raka.

HLZ je član brojnih strukovnih udruga diljem Europe i svijeta, primjerice, World Medical Association (WMA) i European Union of Medical Specialists (UEMS). Hrvatski liječnički zbor odlikovan je 2019. državnom nagradom za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike te općih moralnih i humanih načela. Udruga danas ima 11.839 članova, dok unutarnji ustroj HLZ-a čini 26 podružnica, 167 stručnih društava, 95 sekcija te dva kluba. Koncem 2022. obilježeno je i 145 godina neprekidnog izlaženja stručno-znanstvenog glasila Hrvatskoga liječničkog zbora.

Liječnički vjesnik izlazi od 1877. i jedan je od svega stotinjak svjetskih časopisa koji su izlazili krajem 19. stoljeća i održali kontinuitet. Najstariji je hrvatski medicinski časopis prema trajnosti izlaženja te redovito bilježi važne stručne i strukovne događaje. Redovito se objavljuju uvodnici, stručni i znanstveni radovi, pregledni članci, prikazi bolesnika, lijekova i metoda, preliminarna znanstvena i stručna priopćenja, osvrti, pisma uredništvu, prikazi knjiga, referati iz literature i drugi prilozi.

Ovaj veliki jubilej – 150. obljetnica – veličanstven je povijesni događaj koji ističe neprekidnu predanost liječnika radu i usavršavanju, brojna postignuća i bogato nasljeđe koje Hrvatski liječnički zbor ove godine slavi s ponosom.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke