Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Europska unija

Nova pravila o smanjenju dopuštene količine arsena u hrani

  Hina           12.03.2023.         516 pogleda
Nova pravila o smanjenju dopuštene količine arsena u hrani

Europska komisija donijela je nova pravila koja propisuju niže dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima, što predstavlja korak u provedbi europskog plana za borbu protiv raka ograničavanjem ili uklanjanjem karcinogenih kemikalija u hrani.  “Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti karcinogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu”, izjavila je povjerenica za zadravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Novim pravilima smanjuje se dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži te se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli.

Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća.

Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.

Arsen je široko rasprostranjen kontaminant koji se javlja i prirodno i kao rezultat ljudske aktivnosti. Arsen je metaloid koji se pojavljuje u različitim anorganskim i organskim oblicima.  Anorganski oblici arsena su toksičniji u usporedbi s organskim arsenom. Zbog problema povezanih s analizom anorganskog arsena u nizu prehrambenih proizvoda, maksimalne razine arsena u početku su bile postavljene samo za rižu i proizvode na bazi riže.

Nakon što su postale dostupne pouzdane analitičke metode, počelo se pratiti nazočnost arsena i u žitaracima, proizvodima na bazi žitarica (uključujući mekinje i klice), sokovima od voća i povrća, pitkoj vodi (uključujući vodu u bocama), kavi, suhim listovima čaja, pivu, ribama i plodovima mora, povrću, mlijeku, mliječnim proizvodi, hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske namjene i dodacima prehrani.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija