Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Nova normala: Kamatari trljaju ruke zbog rezanja minusa

  Mijodrag Šajatović/Lider           21.02.2013.         1906 pogleda
Nova normala: Kamatari trljaju ruke zbog rezanja minusa

Nedugo nakon izbijanja globalne ekonomske krize, na početku 2009., kad je bilo uočljivo da nije riječ o uobičajenoj prolaznoj recesiji, na Zapadu je skovana sintagma 'nova normala'. Pojednostavnjeno, građani se moraju pomiriti da se njihov standard i način života neće vratiti na onaj prije 2008.

Na početku 2013. postavlja se pitanje što nova normala znači u hrvatskom slučaju. Najnovije odluke vlade Zorana Milanovića: smanjenje dopuštenog minusa na računima građana s tri na jednu plaću do kraja godine i hitno smanjenje bruto plaća u javnom sektoru za tri posto potvrđuju tezu da kod nas nova normala znači da vlast luta bez jasne i ostvarljive vizije. A da građani i tvrtke podnose uzaludne žrtve.

Građani - usputne žrtve? Najava o drastičnom rezanju dopuštenog minusa na računima građana doista je teško shvatljiva. Obiteljima koje su na rubu bankrota namjerava se oduzeti vrabac u ruci i tješi ih se golubom na grani, tj. jeftinijim potrošačkim kreditima. Stječe se dojam da su građani zapravo kolateralna žrtva sve nesnošljivijih odnosa između ministra financija Slavka Linića i poslovnih bankara. Banke na minusima dobro zarađuju i sad ih treba kazniti. Drugo je objašnjenje da je pritisak na Linića i s njegove strane postao tako velik da on na neki način možda provocira da ga se makne s funkcije.
Kad je riječ o Milanovićevoj najavi da će se bruto plaće za 240.000 proračunskih primatelja plaća smanjiti za tri posto bruto i da je pogreška bila što se to nije učinilo na početku, to je uistinu dokaz o iščašenoj novoj normali. Premijer je još prije dva tjedna održao lekciju kreditnim agencijama. Nećemo mi njih slušati. Kad ono, evo kopernikanskog obrata. Ali umjesto da sada, kako se to radi u realnom sektoru, odreže smanjenje od deset posto, Milanović opet politički kalkurira, ne usudi se... Pa će za nekoliko mjeseci opet izaći pred javnost s još tri posto smanjenja i uobičajenom floskulom o 'preuzimanju političke odgovornosti' (jaka je kazna sljedeći mandat sjediti u Saboru kao oporba...).

Teza o uzaludnim žrtvama treba biti objašnjena. Dubioze koje je Kukuriku koalicija naslijedila od HDZ-a, treba uvijek to spomenuti, doista su stravične. Cijenu, ako ćemo biti iskreni, moraju platiti građani ove zemlje. Nema tko drugi. Ako, dakle, standard prosječnog stanovnika Hrvatske mora u dvije-tri godine pasti za, recimo, trećinu ili polovinu, to ne može biti stvar slučajnosti i nedomišljenosti. Sav novac koji se tako uzme građanima mora završiti u poticanju realne ekonomije, ponajprije proizvodnje za izvoz. Koja će onda očuvati radna mjesta i stvoriti nova. U tom smislu, inzistirati na punjenju proračuna prihodima od legalizacije objekata kad je mnogo obitelji pred bankrotom ima smisla samo ako taj novac ne završi u zajedničkoj proračunskoj vreći. Ta lova mora u poseban fond za pomoć industriji. Molim neoliberalne čistunce da ne tvrde kako je to nedopustivo jer bogate i mudre nacionalne ekonomije imaju desetke načina kako se to radi legalno i učinkovito.

Onečišćenje mlijeka očekivano Nova normala u Hrvatskoj je i slučaj nedopuštenih razina zabranjenih supstancija u mlijeku. Sad se svi čude, a još prošle godine bilo je jasno što će se događati. Kad su otkupljivači mlijeka na čelu s francuskim Dukatom onako drastično smanjili otkupnu cijenu mlijeka, bilo je jasno što jedino mogu napraviti stočari: moraju u svoj 'proizvod' ugrađivati jeftiniji 'repromaterijal'. Pa je onečišćenje pljesnivim kukuruzom ili čime već bilo neizbježno. Nova normala hrvatske stvarnosti nije samo padanje kvalitete mlijeka nego i većine proizvoda i usluga. Kod kruha čovjek još može birati, ali mlijeko je generički proizvod i tu se nema kamo pobjeći. Kupnja izravno od seljaka teško može promijeniti opći rizik.
Nova normala jest i to da država beskompromisno utjeruje poreze, a istodobno državna tijela poput HZZO-a mrtvo hladno objašnjavaju da će poslodavcima uplatiti nadoknade za bolovanje 'u skladu s raspoloživim novcem'. A na početku mandata bilo je rečeno da će država biti prvi uredni platiša.   

Kad je riječ o drastičnom smanjenju minusa na tekućim računima, sljedeće godine vlast će se čuditi ko pile glisti koliko je očajnih obitelji završilo u rukama uličnih kamatara. Koji će ujesen, trljajući ruke, 'pomagati' prezaduženima da u skladu sa zakonom smanje legalni minus. I povećaju ilegalni. I mnogo opasniji.

Kolumna Ekonomalije Mijodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
22.2.2013. 7:32
@Mate Vukušić nikad se nisam ustezao pohvaliti ono što je dobro, bez obzira tko stoji iza takvih ideja. Nažalost ova kao i predhodna vlada smatram da nisu učinili ništa dobro i korisno za široke mase puka, općeg dobra i zajednice, već isključivo sve što su činili, činili su za sebe, interesne lobije i mentore koji im financiraju izborne kampanje i privatne interese ispod žita i da ne zaboravimo na lizanje dupeta evropskim komesarima i kapitalu od kojeg umjesto vizije ulaganja u Hrvatsku, prvenstveno misle na proviziju u vlastite džepove.

Naravno da je taj Linićev potez u interesu građana, ali siguran da ga Linić i vlada nisu "smislili" zbog zabrinutosti za opljačkani i u socijalni bijedu dovedeni puk, već zbog brige da se iz prezaduženog puka neće moći puniti zobnica političkih parazita i birokracije.

To je glavna i jedina briga svake asocijalne vlasti, a kao što znamo takva vlast već 22 godine hara Hrvatskom i jedin, ali uistinu jedina briga joj je bila kako očerupati vlastiti narod i održationaj status quo; "malo za živjeti, a previše za umrijeti"

To je vlast kakvu smo blesavi, lakovjerni i naivni izabrali, a sada se uvjeravamo da su za to krivi svi drugi samo ne mi sami i naš kukavičluk, i neodgovornost za sudbinu naše djece.
Mate Vukušić
21.2.2013. 22:22
Interesantna opservacija, fitilj. Uvjeren sam da je ovaj potez Slavka Linića u interesu građana, teško je to na jednostavan način reći. Ono što je problematično, dugoročnog je karaktera.
fitilj
21.2.2013. 20:48
Ne treba od muhe praviti slona niti od Slinićevu najavu smanjenje dopuštenog minusa na računima građana zlorabiti za stvaranje panike.

Nisam prijatelj ni zokijeve vlade luzera i jebivjetara, a kamo li onog debila Slinića, ali njegova je poruka bila jasna i nije ostavila razloga za stvaranje crnih scenarija o bacanju prezaduženog puka u naručke lupeških kamatara.

Sama Linićeva ideja da prisili banke da dozvoljeni minus pretvore u kredite s povoljnom kamatom je samo kopija poslovanja njemačkih banaka, koje već desetljećima primjenjuju takvu praksu i osobama koji kontinuirano prevlače svoj konto nude da dozvoljeni minus koriste kao kredit s povoljnijom kamatom od onih kamata koje bi im uzimali za premašenje dozvoljenog limita u minusu.

Hrvatske su banke gore od kamatara, a sve to samo zato što hvatske vlasti nisu na vrijeme spriječile njihovo lihvarenje i čerupanje građana.

Tome treba stati na kraj, pa ako je potrebno i rigoroznim zakonima o bankarstvu. Na kraju i bankari bi morali smanjiti svoju gramzivost i pohlepu, te nebi smjeli zaboraviti država ima mogućnost nacionalizirati banke, pogotovo one koje je sanirala novcem državnih obveznika, a onda ih "prodala" u bescjenje.
drug
21.2.2013. 18:27
A šta su banke nego legalni kamatari... najveća ološ koje država štiti.


Još iz kategorije Gospodarstvo