Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Nova knjiga Siniše Brlasa o vršnjačkom nasilju predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici

  vn           03.03.2024.         1309 pogleda
Nova knjiga Siniše Brlasa o vršnjačkom nasilju predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je promocija posljednje u nizu knjige profesora psihologije Siniše Brlasa. Radi se o knjizi „Kroz život bez nasilja - vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih“. Knjiga je javnosti ciljano predstavljena upravo na Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja (poznatog i kao Dan ružičastih majica) koji se u našoj zemlji Odlukom Sabora obilježava posljednje srijede u veljači, a ove je godine to upravo 28. veljače.

Vodič je osmišljen kao dodatni izvor informacija o ovoj aktualnoj i važnoj temi. Snažno se naslanja na vodič za djecu i mlade koji se od 2010. godine kontinuirano koristi u provedbi radionica o vršnjačkom nasilju u školama i koji se besplatno dijeli učenicima. Kao što stručna recenzentica ove knjige prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić navodi, ovaj vodič "iskazuje optimizam koji je potreban za hvatanje u koštac s tim društveno sve većim problemom", te je za nadati se da će biti doprinos učinkovitom odgovoru ovome izazovu.

Profesor Brlas održao je i kraće izlaganje o povezanosti nasilja, ovisnosti i mentalnog zdravlja te o metodologiji u pristupu suzbijanju vršnjačkog nasilja koja se primjenjuje u Virovitičko-podravskoj županiji još od 2010. godine. Kao pokazatelj stručnosti u pristupu ovoj temi je i činjenica da je stručna recenzentica ove knjige sveučilišna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, znanstvenica i psihologinja koja je tako svojim stručnim i znanstvenim autoritetom podržala ovu knjigu.

Izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u kojemu profesor Brlas radi kao psiholog i voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje