Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zanimljivosti

Noskovački hrast sigurno ima 350 godina, a možda je i mnogo stariji

  Petar Žarković/Glas Slavonije           27.07.2009.         4870 pogleda
Noskovački hrast sigurno ima 350 godina, a možda je i mnogo stariji

NOSKOVCI - Još je moj djed zapamtio ovaj hrast u ovakvom stanju i ove veličine kakav je danas, rekao nam je 70-godišnji Marko Veriga, koji je rođen u kući točno preko puta velikog stabla u Noskovcima, selu pokraj Drave u općini Čađavica. Veriga danas živi u Zagrebu, ali ljeta ga uvijek iznova vuku u njegovce Noskovce, gdje rado u hladovini svoga dvorišta sjedi i uživa u pogledu na hrast ispod kojega je izmicalo i njegovo djetinjstvo.

Dok su rodbina i susjedi obitelji Zlatka Mađarevića nizali velike listove duhana pripremajući ih za sušenje, u razgovoru su se nizale teme o teškom kruhu seljačkom, o još neisplaćenim lanjskim poticajima, o nepravedno malim  mirovinama za godine mukotrpnog rada i nepravedno velikim socijalnim pomoćima onima koji nikad nisu radili, da bi na red došao i hrast stotinjak metara od njihove kuće. Ne znaju mnogo o njemu, ali priča se da ima i više od 350 godina i da je ucrtan u vojne karte nekadašnje vojske kao značajni orijentir, a vrijeđa ih što su neke novine već pisale o njemu, ali su ga „premjestile" iz Noskovaca u Orahovicu. Vjeruju da će više o hrastu znati Tomislav Mađarević, čovjek koga je distrofija prikovala za invalidska kolica pa je mnoge sate posvetio proučavanju svoga zavičaja.

A Mađarević zna da noskovački hrast živi sigurno dulje od 350 godina, ali možda je još i mnogo stariji. Nekad je tu bila velika hrastova šuma, pedesetih godina prošlog stoljeća na početku sela ostalo je još četiri ili pet stabala, a danas još samo jedno, najveće i najstarije. Planirano nogometno igralište na tome mjestu zbog nekih vojnih interesa moralo se pomaknuti bliže hrastu pa su neke njegove niske grane morale biti odsječene. Danas u Noskovcima nema dovoljno nogometaša pa smo i igralište zatekli nepokošeno i nekorišteno. Prije stotinjak godina u tom je selu živjelo 800 ljudi, a danas ih nema više od dvjesto. Mladi odlaze, a o povratku se možda samo sanja.

Ljubav prema selu kod starijih Noskovčana uspoređuje Gupčevu lipu u Gornjoj Stubici s noskovačkim hrastom, kojega bi također trebalo zaštititi i sačuvati od propadanja. Jedna grana na vrhu stabla osušila se i i trebalo bi je pažljivo ukloniti. I do sada su se sušile pojedine grane, ali hrast se uvijek iznova obnavlja. Valjda će poživjeti još stotinjak godina...

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti