Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Noć muzeja

Noć muzeja: Više od šest stotina aktivnosti diljem Hrvatske

  Hina           26.01.2024.         1530 pogleda
Noć muzeja: Više od šest stotina aktivnosti diljem Hrvatske

Ovogodišnja Noć muzeja, koja će se održati u petak, 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika" okupit će od 18 sati do jedan sat iza ponoći 258 ustanova koje će u 134 grada diljem Hrvatske pripremiti šestotinjak aktivnosti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare. "S obzirom na prethodne godine to je lijepa brojka. Od 619 aktivnosti stotinjak je izložbi, 81 radionica, 22 igraonice, 52 glazbena programa, 44 predavanja, 58 stručnih vodstava, 48 promocija knjiga, monografija, kataloga", rekla je u ime organizatora Hrvatskog muzejskog društva predsjednica Vlasta Krklec.

"Preživjeli smo ovih nekoliko godina pandemije, potresa, poplava, koje ne želimo da se ponove, no uvijek smo imali sponu s publikom. I u tim najtežim trenucima nismo ju zaboravili kao ni ona nas", istaknula je. Po njezinim riječima, publika je prepoznala trud muzealaca i uzvratila im, a tu je sada i mlada publika koja je srasla s modernom tehnologijom. "Drago nam je da je sve više mladih koji u Noći muzeja izabiru muzeje i galerije kao mjesta zabave, druženja, izlaska. To je cilj ove manifestacije", dodala je.

Krklec je najavila bogat program za sve dobne skupine, samo u Zagrebu, gdje ZET osigurava besplatan prijevoz, održat će se na 37 lokacija, a muzeji koji su zatvoreni sudjelovat će kroz virtualne sadržaje. Dodala je kako se svake godine, osim muzeja i galerija, priključuju druge baštinske institucije, knjižnice, arhivi, pučka otvorena učilišta, gradske ljekarne, klinike, sveučilišta, dječji vrtići, škole, etno kuće, turističke zajednice, parkovi prirode.
 "Prošle godine smo proslavili punoljetnost s ukupno četiri milijuna posjetitelja u 18 godina, odnosno njih 250 tisuća u svega nekoliko sati", napomenula je.

Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba gdje će se Noć muzeja otvoriti, najavila je da će posjetitelji moći pogledati izložbu o životu i radu Cate Dujšin Ribar, "Catino 20. stoljeće" te izložbu "Lanterna plinska, tak’ imam te rad’". "Premijerno ćemo predstaviti escape game Blago Crne kraljice koji će posjetitelje provesti kroz postav kroz traženje skrivenog blaga, koju ćemo uvesti u redovitu ponudu", rekla je.

Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja najavila je, među ostalim, vodstva po aktualnim izložbama, pripovjedaonicu i plesnu izvedbu Škole suvremenog plesa Ane Maletić koji će kao žive skulpture biti u interakciji muzejskog prostora i publike.

Hrvatski školski muzej, koji je zatvoren zbog obnove, imat će programe na dvije lokacije, u svojoj galeriji "Školica za 5" te u MSU, uz izložbu o pionirima ponudit će radionicu vezivanja marame, a uz izložbu "Pariška soba" radionicu krasopisa. U obnovi je i Muzej Mimara, pa će svojoj publici pripremiti digitalna događanja, među kojima su šetnja samim muzejom te niz virtualnih izložbi od kojih se ističe ona crteža kipara Ivana Fijolića.

Detaljan raspored Noći muzeja može se pogledati na web stranici manifestacije https://noc-muzeja.hr/

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Noć muzeja