Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Njegovi’ i ‘njezini’: čiji su ljepši, a čiji pametniji

  Bojana Božanić/Lider           27.02.2010.         2067 pogleda
Njegovi’ i ‘njezini’: čiji su ljepši, a čiji pametniji

Već se par dana lome koplja oko toga čiji su savjetnici bolji, stručniji, sposobniji - novoga predsjednika Ive Josipovića ili premijerke Jadranke Kosor. Premijerka je nezadovoljna što se predsjednik okružio svim tim velikim poduzetničkim imenima i optužuje ga da stvara paralelno Ministarstvo gospodarstva, dok on tvrdi da su ‘njegovi' savjetnici bolji od ‘njezinih' ministara. Ako neki problem ne želiš riješiti, osnuj komisiju davno je rekao Winston Churchill, a od te fraze draža mi je samo njegova: možete vjerojavati samo onoj statistici koju ste sami falsificirali.

No, statistika u ovom slučaju nepobitno ukazuju na vrlo jednostavnu istinu: većina ‘njegovih' ili ‘njezinih' savjetnika već je odsjedila i u Nacionalnom vijeću za konkurentnost i u Gospodarsko-socijalnom vijeću, pa nakon toga i u Ekonomksom vijeću Da ne idemo u nabrajanje nekih drugih titula, u recimo Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ista imena, različiti nazivi komisija i vijeća.Potpuno je svejedno čiji su ljepši, a čiji pametniji, kada se niti jedan njihov zahtjev (neovisno u kojem je vijeću izrečen) nije usvojio.

Ni za vrijeme vladavine Ive Sanadera, pa ni Jadranke Kosor, a teško da će predsjednik Josipović tu nešto moći postići sa svojim ovlastima. Hvaljenje imenima stoga je potpuno besmisleno i više nekako odgovara djeci u vrtiću koja izvikuju ‘moja mama je najljepša, a moj tata najjači'. Jedino je rješenje da se konačno počnu usvajati prijedlozi svih tih savjetnika.

Zapravo je, s druge strane, neprilično to što savjetnicima rade vlastodršci. Iz njihovog na sva zvona objavljenog angažiranja pa zatim tišine i nikakvih konkrentih poteza ispada da najveći ekonomski stručnjaci zemlje i najuspješniji menadžeri ne znaju ništa. Situacija u državi sve je teža, a savjetnika je sve više. Problem zasigurno nije u nedostatku ideja. Problem je u nespremnosti Vlade da te iste prijedloge ne samo načelno prihvati, već u praksi i primjeni. Godine prolaze, kao što bi Bajaga rekao nervoznim korakom, a mi nismo ni sretniji, ni pametniji. Samo gledamo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pero
28.2.2010. 8:17
istina da su ti ljudi sjedili po svakakvim odborima, savjetima, položajima ali ih nitko ionako nije slušao, to je rekao i sam mesić, vlada može sve i ona je odgovorna, svi su najeli na našeg poliglotu i eto ga sad, kosorka i dalje okružena istim ljudima, jedino su Ljubi dali podravku da ih spasi sramote, jer su od jedne ponajbolje hrvatske firme napravili nešto kao hrvatska brodogradilišta za koja sjetimo se lani su u lencu ispijali neki šampanjac neznam zašto.
Vlada mora priznati da nemože ništa napraviti i odstupiti ako nemogu dići proizvodnju a to sigurno nemogu onda treba rezati troškove a to je rez u državnoj upravi i nezarađenim primanjima. Nemože netko sa nekoliko godina radnog staža imati mirovinu veličine prosječne plaće iz mirovinskog fonda jer tamo nije ni uplačivao. uostalom taj je radno sposoban pa nek ide radit u kamenolom jer priroda je prepuna stvari koje se mogu raditi i gdje se može izvući novac jer mi smo ipak bogata zemlja - mislim prirodno


Još iz kategorije Komentar