Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Zdravlje

Nizom preventivnih aktivnosti među mladima Zavod za javno zdravstvo obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti

  hzjz           29.11.2021.         924 pogleda
Nizom preventivnih aktivnosti među mladima Zavod za javno zdravstvo obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije intenzivira preventivne aktivnosti među mladima. Polazište ovih aktivnosti je spoznaja da je prevencija najučinkovitiji oblik borbe protiv ovisnosti. Prevencija je skup složenih aktivnosti kojima je svrha dokinuti veze između rizičnih ponašanja mladih i nepovoljnih i neželjenih ishoda takvih ponašanja (razvoja rizičnih ponašanja, među kojima je i ovisnost), a istovremeno osnažiti veze između zdravih i poželjnih ponašanja koja dovode do zdravog psihofizičkog i psihosocijalnog rasta i razvoja.

Ove aktivnosti imaju svoje ishodište u istraživanju rizičnih i zaštitnih ponašanja mladih koje je provedeno u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom deset školskih godina na vrlo velikom uzorku učenika osnovnih i srednjih škola, a rezultati kojega su ukazali na smjer kojim je potrebno ići u prevenciji rizičnih ponašanja mladih.

Stoga je u srijedu 24. studenoga 2021. godine u Strukovnoj školi Virovitica održano predavanje za učenike prvoga razreda srednje škole pod nazivom „Kako droge djeluju i gdje se kriju opasnosti“. Potom je istoga dana u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ u Čađavici održana radionica za učenike petoga razreda na temu vršnjačkog nasilja pod nazivom „Kroz život bez nasilja“. Nakon toga je u petak 26. studenoga u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači održano interaktivno predavanje za učenike sedmoga razreda pod nazivom „Moje slobodno vrijeme“.

Iz ovoga je vidljivo kako se raznolikim preventivnim aktivnostima nastoji obuhvatiti što veći broj godišta učenika, a istovremeno se nastoji djelovati u smjeru prevencije različitih rizičnih ponašanja, ali i u smjeru pomoći mladima u organizaciji slobodnog vremena.

Navedena predavanja i radionice u školama održao je profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ove su aktivnosti također i doprinos međusektorskoj suradnji dionika u borbi protiv ovisnosti na području Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje