Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Pronađena zemlja

Ni sukob interesa, ni korupcija

  Boris Pavelić/Novi list           13.05.2016.         917 pogleda
Ni sukob interesa, ni korupcija

Samo detalji, poput svote ili načina isplate, razlikuju Hernadijev – dakako navodni – mito Sanaderu, i Petrovićeve isplate Ani Karamarko. Strukturalne razlike nema: u jeku rasprave o odnosu Ine i MOL-a, firma koja posluje s MOL-om plaća (supruzi) moćnog hrvatskog političara, koji može utjecati na ishod spora. Kasnije, ovaj to uistinu i pokušava – čudna mi čuda, na korist MOL-a! Štoviše, Petrovićeve isplate gospođi Karamarko dokazane su pouzdanije nego Hernadijev – dakako navodni – mito Sanaderu. Jer, u Sanaderovu slučaju ugovora nema; u ovome, ima. U Sanaderovu slučaju, ključni je dokaz usmeni iskaz Roberta Ježića, a sud presuđuje na temelju kruga indicija; u ovome, ključni je dokaz ugovor, dakle materijalni dokaz, kojega u Sanaderovu slučaju nema.

No da se odmah razumijemo: nema tu nikakve korupcije! Što se Sanadera tiče, za mito od MOL-a on je tek optužen, dakle nevin čovjek. Bio je, istina, pravomoćno osuđen, ali presudu je ukinuo Ustavni sud, pa se ove novine izlažu pravnim sankcijama ustvrde li da je bivši premijer, po dogovoru s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, primio pet milijuna eura mita, dok mu ostalih pet milijunčića, nažalost, nisu stigli isplatiti. Dakle, ne pada nam na pamet tvrditi da je riječ o teškoj političkoj korupciji, štoviše veleizdaji, kako je taj poslić poslije pravomoćne presude nazvao tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović. Nipošto – Ivo Sanader, što se nas tiče, nikakvih krimena nema; tek sitnicu od jedne pravomoćne i jedne nepravomoćne presude, te jedno suđenje što traje; ali presude su na višim sudovima srušene, a suđenje nekako zapelo, pa kad je hrvatsko pravosuđe već tako vjerodostojno, tko bismo bili mi da tvrdimo kako je bivši premijer, taj gorostas domoljublja i vjerodostojnosti, obični korumpirani kriminalac? Uostalom, nije li Ivo Sanader onomad ustvrdio da se u domoljublju s njime nitko takmičiti ne može? Nije li baš on osvojio vlast optužujući Račanovu vladu – kako ono? – da oduzima dostojanstvo braniteljima, da joj manjka domoljublja, i da su je sastavili oni koji nikad nisu željeli Hrvatsku? E pa kad je Sanader, kako vidimo, sušta suprotnost Račanu – jer je braniteljima vratio dostojanstvo, s njim se nitko u domoljublju nadmetati ne može, i njegova je stranka željela, baš jako željela Hrvatsku – kako bi takav domoljub, zaboga, mogao biti korumpiran?! Ni riječi, dakle, više o korupciji.

Navlas je isto i s Karamarkom. Taj je gospodin prvim potpredsjednikom vlade postao tvrdeći isto što i Ivo Sanader: da Milanovićeva Vlada oduzima dostojanstvo braniteljima, da joj manjka domoljublja, i da su je sastavili oni koji nikad nisu željeli Hrvatsku. Ne sumnjamo ni časa u kolosalnost Karamarkova beskrajnog domoljublja, kojim nas tako često i neštedimice obasipa. Kako bi, dakle, bilo moguće da taj ganutljivo požrtvovni domoljub dopusti supruzi da uzima novac od tvrtke koja je u sporu s državom? To, istina, može zazvučati neobično, ali lijepo nam je to prvi potpredsjednik objasnio: »Uvijek je«, kaže, »strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to će nastaviti činiti i dalje«. Eto vidite, sve se lako objasni. A s obzirom da Hrvati domoljubima poput Karamarka i Sanadera uvijek povjeruju na riječ, nema, dakle, govora ni o kakvoj korupciji.

E, baš fino: uznemirene i neopravdano sumnjičave domoljubne duhove smirili smo utješnom spoznajom kako nema korupcije kada supruga šefa oporbe koji se penje na vlast prima pola milijuna kuna od lobista tvrtke koja se s Vladom natječe za najveću firmu u državi. I sada možemo mirno ponoviti: onako kako nije korumpiran Sanader, čovjek bez presude, na sličan način nije korumpiran ni Tomislav Karamarko. Jer, ako je Jozo Petrović bio na sastanku Sanadera i Hernadija, a Vrhovni sud oborio pravomoćnu presudu u kojoj se tvrdi da se i tad razgovaralo o parama, kako bi bilo moguće pretpostaviti da isplate Joze Petrovića Ani Karamarko nisu ništa drugo nego...

Ali ne, ni govora. To nećemo ni izgovoriti. Dosta je bilo podlih insinuacija. Dosta se ova zemlja naslušala laži, objeda i boljševičkih konstrukcija. Dosta je više bilo tog komunizma, tog titoizma, dosta je bilo te jugoslavenske indoktrinacije, dosta je bilo tih ljevičarskih podvala. Došlo je vrijeme da se javno ispovijeda jedna, hrvatska istina, a sve drugo može, ali u svoja četiri zida. I zato, da: nema tu korupcije. Nema ni sukoba interesa. Ima samo domoljublja, javnog interesa, strogog odvajanja privatnog i poslovnog, jedna »špranca Sanader«, i bijednih petsto hiljada u dvije godine. Jedan mali stančić, reklo bi se. Pa i nije nešto, što kažete?

Kolumna Pronađena zemlja Brisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pronađena zemlja