Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virovitičani u Zagrebu

Neven Petrović, novi predsjednik Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu

  spm           27.06.2018.         3756 pogleda
Neven Petrović, novi predsjednik Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu

Kao što ne možemo prestati biti Virovitičani ni pedeset godina nakon što smo otišli iz Virovitice, tako ne možemo ni prestati biti članovi Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu jer ono je dio nas – rekao je Mirko Kovačević predajući dužnost dopredsjednika Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu. Na godišnjoj skupštini društva, održanoj treće srijede u svibnju, Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu prihvatilo je Statut društva, prema kojem Društvo već 19 godina djeluje kao neprofitna udruga te izabralo nova upravna tijela – Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti te voditelje zavičajne tribine i novog predsjednika i dopredsjednicu.

Vladimir Kolesarić, dosadašnji predsjednik Društva Virovitičana u Zagrebu, prisjetio se kako je Društvo obnovljeno prije 19 godina, 1999. godine, i od tada do danas ostalo jedno od rijetkih zavičajnih društava u Hrvatskoj koje redovito jednom mjesečno održava kulturni program vezan uz zavičaj i prati sva važnija zavičajna kulturna događanja. Kako je podsjetio Mirko Kovačević, Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu održava veze sa svim kulturnim institucijama u Virovitici, sudjelovalo je u obilježavanju 125. godišnjice HPD Rodoljub, prati izložbe Likovnog kluba Nikola Trick te događanja oko muzeja.

Kako je rekla Ankica Svirač, dugogodišnja kroničarka društva, godišnja skupština društva bila je i prilika da se članovi prisjete osnivača i prvih predsjednika Zavičajnog društva – Dragu Doplera i Emila Pokupića, koji su postavili temelje Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu i osmislili program njegova rada koji se održao do danas.

Članovi Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu jednoglasno su potvrdili izbor Nevena Petrovića za novog predsjednika Društva. Kako je rekao Mirko Kovačević, Neven Petrović postavio je Facebook stranicu društva i omogućio da informacije o Društvu budu zastupljenije u novim, elektronskim medijima. Za dopredsjednicu Društva izabrana je Sandra Pocrnić Mlakar koja već više od deset godina novinarski prati rad Društva. Mirko Kovačević istaknuo je zajedničku osobinu novoizabranog predsjednika i dopredsjednice – oboje su među mlađim članovima Društva.

Najavljujući događanja za sljedeću sezonu, Mirko Kovačević je, kao voditelj tribine zavičajnog društva, najavio predavanja Silvije Salajić o Suhopolju te o srednjovjekovnoj nizinskoj utvrdi u Virovitici, koja se nalazila na mjestu današnjeg dvorca podignutog u 19. stoljeću. Društvo ima dogovorene programe do kraja godine, a tema jednog od budućih sastanaka bit će i predstavljanje knjige Kronika Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu u kojoj su navedene sve teme kojima se Društvo bavilo u proteklih 20 godina i svi njegovi gosti.

Članovi novoizabranog Upravnog odbora Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu
Tomislav Ivezić
Božica Bačić
Zdravko Oklopčić
Milan Perkovac
Zvonimir Markovinović
Zlatko Kovač
Marija Vesna Lazić Orhel

Članovi Nadzornog odbora Društva:
Miroslav Fenrich
Nikola Katanić
Lidija Đurđević

Članovi Suda časti:
Vladimir Kolesarić
Tihomir Klaudius
Vlatka Sviličić

Voditelji zavičajne tribine:
Mirko Kovačević i Vlatko Smiljanić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu