Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Priroda društva

Neurolingvističko reprogramiranje Južnih Slavena

  Davor Suhan/Moja Rijeka           01.04.2016.         1548 pogleda
Neurolingvističko reprogramiranje Južnih Slavena

Postoji priča da je studioznom planiranju Hitlerove ratne strategije za okupaciju područja tadašnje Jugoslavije prethodila svojevrsna „psihijatrijska izvidnica“ koja se vratila u Berlin sa jednom strateški veoma važnom dijagnozom psihološkog profila domicilnog stanovništva: „Narod sklon glasinama“. U Ministarstvu narodnog prosvjećenja i propagande, Paula Josepha Goebbelsa, ova informacija primljena je s osmjehom.

„Glasine su sastavni dio nekonvencionalnog oblika borbe i kao takve se javljaju od samih očetaka ratovanja. Iako rijetko imaju presudnu ulogu u određivanju tijeka rata, njihov utjecaj sve više raste, posebno u vrijeme razvijenih komunikacijskih tehnologija. Za razliku od informacija i dezinformacija, koje se šire propagandnom kampanjom, kod glasina se rijetko zna izvor informacije, ona je teško provjerljiva i tretira se kao najsvježija vijest. Glasine se kao nekonvencionalno propagandno oružje masovno počinju koristiti tek u Drugom svjetskom ratu. Jačina kontaminacije glasinom ovisi o pojedinim kolektivno psihološkim aktorima, kao i psihosocijalnim obilježjima pojedinaca.“ (Marko Rupčić)

 Tako nam, dakle, bijaše u ratu – kako onom Drugom svjetskom, tako i ovom prvom Domovinskom – no ista nas zla sudbina snalazi u miru.

Prokleti jezici, rekao bi narod, čime nesvjesno daje na znanje da je korijen problemalingvističke naravi – što je, gledano statistički, najčešći oblik patološkog poremećaja u prirodi ljudskog društva. Izgleda jednostavno, ali  stvar je totalno kompleksna, znanstveno i filozofski, i da bi razumjeli problem mora se raščlaniti fiziološki i kulturološki. U tom slučaju tražimo najkraći put do istine.

Ovoga časa, kao primarni dijagnostičko-terapijski pravac, nameče mi se neurolingvistika – „lingvistička disciplina koja se bavi  živčanom podlogom jezične obradbe, usvajanja jezika i jezičnih poremećaja. Takvom se definicijom neurolingvistika svrstava u psiholingvistiku, lingvističku disciplinu koja proučava jezičnu obradbu, jezični razvoj i jezične poremećaje kao psihološke procese. Neurolingvistika se katkad svrstava u neuropsihologiju ili kognitivnu psihologiju, a danas i u kognitivnu neuroznanost, koja, uz jezik, proučava i druge više kognitivne funkcije i njihovu živčanu osnovu.“ (enciklopedija.hr)

U ovom kratkom teorijskom pasusu nalazim puno zanimljivih poveznica koje me asociraju na neke eklatantne neurotske poremećaje u jezičnoj praksi Južnih Slavena – veoma podložnih mentalnom programiranju putem raznih jezičnih varijacija.   

Pretpostavljajući da je korijen tih problema negdje duboko u kolektivnoj podsvijesti, čini mi se da je ključ rješenja u primjeni metode NLP (neurolingvističko programiranje), s naglaskom na usmjereni razvoj socijalne vještine verbalne komunikacije – karakterne vrline koja u vanjskoj manifestaciji građanskog ponašanja ( komunikaciji s okolinom) integrira umijeće slušanja i sposobnost razlučivanja, pri čemu se oba procesa odvijaju dvosmjerno – u odnosu na sebe i odnosu na druge.

Osobe koji nisu u stanju na potpuno isti način kritički preispitati etičku i estetsku kvalitetu vlastitih stavova kao i tuđih, potencijalno su konfliktne, lako ih je isprovocirati, a u slučaju da je riječ o javnim ličnostima, njihove osobne retoričke neuroze veoma lako postaju neurotski program kolektivne svijesti.    

To se nabolje vidi nakon svake haške presude. Ova posljednja u nizu samo potvrđuje koliko smo u tom pogledu ranjivi i potpuno nedorasli lingvističkim izazovima vremena u kojem živimo.

Tko može shvatiti, neka shvati.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva