Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Županija

Nesebična Elza Blagajac čak 75 puta darovala krv

  V.Grgurić/Glas slavonije           23.11.2011.         1717 pogleda
Nesebična Elza Blagajac čak 75 puta darovala krv

U povodu Dana darivatelji krvi, na svečanosti orahovačkog Gradskog društva Crvenog križa održanoj u Zdencima podijeljene su zahvalnice rekorderima u davanju krvi, darivateljima koji su se prvi put odlučili na taj humani čin, te onima koji maju "okruglu" brojku davanja krvi. Zahvalnicu HCK i veliki srebrni znak za 75 puta darovanu krv dobio je Amir Podić iz Orahovice, a zahvalnicu HCK i zlatni znak za 75 puta darovanu krv dobila je Orahovčanka Elza Blagajac (57).
Elza je tako postala druga žena u povijesti Orahovice po broju davanja krvi, a trenutačno je prva od aktivnih davatelja. Inače, rekord drži Orahovčanka Marica Gelenčir s 80 davanja, iako više nije aktivni davatelj.
- Krv dajem već punih 35 godina. Darivanje krvi u mojoj je obitelji tradicija, počevši od moje majke koja je bila dugogodišni davatelj. Uz nju sam i ja počela. Iako sam dobila već nekoliko zahvalnica CK zbog kojih sam, naravno, presretna, najveća mi je nagrada pomisao da sam uspjela spasiti bar jedan život - priča gospođa Elza.
Cijela obitelj Elze Blagajac daje krv - njezin suprug Slavko, te sinovi Bojan (29), Nenad (27) i Danijel (26).
- Suprug Slavko još je u vojsci počeo davati krvi, a sinovi su sami odlučili krenuti našim stopama. Jako sam ponosana što je cijela obitelj dio te humane akcije, jer krv je jedini "proizvod" koji se ne može nigdje prizvesti ili kupiti, a bez nje nema života. Krv ću davati dokle god budem mogla. Iako postoji granica životne dobi i kod žena za darivanje krvi, voljela bih da mi dopuste da dajem krv dok god budem zdrava - kaže "rekorderka" Elza Blagajac.

50 puta krv darivalo šestero davatelja

Svake je godine domaćin svečanosti orahovačkog Crvenog križa drugo mjesto kako bi Društvo još više promoviralo svoj rad. Ove je godine zahvalnicu za područje Orahovice i susjednih općina za prvo davanje krvi dobilo 19 mladih ljudi, za pet puta šestero, za deset darivanja pet osoba, a za 40 davanja troje ljudi. Zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa i mali srebrni znak za 50 davanja dobili su Marijan Ament i Željko Periša iz Zdenaca, Josip Bošnjak, Nikola Marjanović i Ivica Najcer iz Crnca, te Josip Molnar iz Orahovice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija