Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Nepogode odnijele 10 do 12 posto očekivanog priroda duhana

  Dragutin Šantoši/Večernji list           09.09.2010.         1698 pogleda
Nepogode odnijele 10 do 12 posto očekivanog priroda duhana

Na tradicionalnom susretu 11. Danu polja duhana održanom danas u Virovitici duhanski farmeri, otkupljivači duhana iz zemlje i inozemstva, te proizvođači cigareta iz 11 zemalja raspravljali su o aktualnim prilikama i budućnosti duhanske proizvodnje u Hrvatskoj.

U Podravini i Slavoniji na više od 4600 hektara na kojima je posađen duhan proizvodi se 90 posto količina hrvatskog duhana ili četiri posto cjelokupne proizvodnje duhana u Europi. Od očekivanih 13.000 tona prirodi će zbog vremenskih nepogoda biti manji 10 do 12 posto, a isplativost duhanske proizvodnje ugrožena je porastom cijena energenata za više od 50 posto.

Tvrtka Hrvatski duhani sa 4181 hektara pod duhanom od svojih kooperanata, seljačkih duhanskih farmera, očekuje prirod od oko 10.000 tona duhana.

- U proizvodnji duhana ovo je jedna od složenijih i težih godina. Svjedoci smo raznih procjena i prognoza o katastrofalnim rezultatima u poljoprivredi ove godine, a što se berba približava kraju, korigiramo procjene i nadamo se relativno dobrom rezultatu. Duhan niti jedne godine nije iznevjerio čovjeka već mu je uvijek vratio onoliko koliko je u njega uloženo, naglasio je Mirko Boić, direktor Hrvatskih duhana u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
10.9.2010. 15:43
Mislim da je stanje u agraru katastrofalnije no što i najbolji optimisti misle pa i gospodin Boić.Očito je svim nedaćama došao vrhunac i sugurno na ovim osnovama nema rentabilne proizvodnje .Cigarete svakim danom skuplje a duhan jeftiniji i tu se razvija crna ekonomija.Ne može niti jedan čovjek raditi sa gubitkom jer će svoju obitelj dovesti u tešku situaciju .Na takvo ponašanje naše države svi upozoravaju no vlast neumorno sve guši pa polako se sve uništava,Kada će se taj trend zaustaviti stvarno je teško prognozirati . Poljoprivredi treba hitna pomoć i tu nema dileme , Kad se nešto ugasi teško je bilo što pokrenuti iznova.SVA OBEĆANBJA SU IZNEVJERENA!
SELJAK SVIH SEL
10.9.2010. 15:32
E moj đuro privilegiranidobe 1200kuna avansa a mi ostali 200 po sušari mislim da bi to trebalo jedanput na sastanku javno prozvat i rsć zar je naš duhan lošiji i drugačiji nego njihov ako nas netrebaju nas i naš duhan neka budu iskreni prema nama jer uvjek isti se guraju napred a mi drugi smo građani drugog reda
đuro strašni
9.9.2010. 22:57
pa jebate, jel to moguče,znam za sranja sa plaketama,dobijaju ih ljubiguzice(čast stvarno zarađenima) ali baš da nema ugovor a dobije plaketu.....nemrem " bilivat" što kažu moji klinci.
Što se tiče stanja duhana,sigurno nije blistavo,no ko je dobrom i pravovremeno odradio(sugladno situaciji u ovoj godini)nije nužno loše stanje nasada.Ja kod sebe nemogu procijeniti situaciju jer sam imao dosta jaku tuču,Duhan (koji nije oštečen)izgleda sadržajan i kvalitetan izlazi iz sušare.Nažalost takvog je malo a ovo tučeno je lošije klase pa sad sve ovisi kakva će biti odšteta...samo se bojim da i tu nema privilegiranih.
+
SELJAK SVIH SEL
9.9.2010. 21:20
Mislim da gospodin Boić nema pravu sliku o stanju duhana na terenu jer duhana će bit najmanje za 30% manje u odnosu na lanjsku godinu jer elementarne nepogode koje su pogodile našu županiju učinile su velike štete baš na duhanu a što se tiče financiske dobiti ove godine na duhanu sigurno će bit umanjena za60% nego lani jedino što nas može spasiti to je povišenje cijene duhana te pomoć tvornice duhana i pomoć države jer jedino tako duhanci mogu opstat ako nebude toga mnoga gospodarstva neće moći izdržat ove troškove a što se tiče privilegiranih oni su uvjek isti jer oni se mijenjaju kako vjetar puše svoje duhane su posakrivali da se nevidi koliko su loši a hvale se tuđim perjem to ti je ono đuro strašni kad čovjek nema ugovor a dobije plaketu kao najbolji proizvođač duhana i zato se nemoj čudit ako te ne pozovu na dane polja
đuro strašni
9.9.2010. 17:19
jbg....pa ne tražim ih novce,neg da nas prosvijetle ako ima kakovih novih momenata u proizvodnji duhana a koje su mogli tamo čuti(npr.,čuo sam da je spominjani gospodin najavio još 0.5 kn na onu kunu stimulacije od prije....?!
coca-cola
9.9.2010. 16:17
Ke misliš da će ti se privilegirani ovdje javiti!!
đuro strašni
9.9.2010. 14:14
ma Bojičevi stavovi su poznati,ajd sad da čujem vas koji ste bili privilegirani i pozvani kakvi su vaši dojmovi


Još iz kategorije Gospodarstvo