Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekonomalije

Nepodnošljiva lakoća državnog odricanja od šest milijuna kuna

  Miodrag Šajatović/Lider           04.04.2015.         2677 pogleda
Nepodnošljiva lakoća državnog odricanja od šest milijuna kuna

Nekoliko mojih prijatelja i kolega u ekonomskim promišljanjima zastupa radikalno liberalna ekonomska stajališta. Kad me jako naljute svojom isključivošću u veličanju slobodnog tržišta (koje zapravo ne postoji), nazovem ih tržišnim fundamentalistima. Imaju oni i za mene neke kvalifikacije, ali još mi ih nisu rekli...

Uvjeren sam da nije rješenje ni u državnom upravljanju ekonomijom ni u potpunom davanju tržištu da presuđuje u svemu. Da uspijevaju zemlje koje znaju naći pravi omjer i odnos između države i tržišta.

U takvim, zapravo vrlo konstruktivnim raspravama najgore mi je kad ti moji tržišni fundamentalisti nađu dobar aktualni primjer u kojem država ili tvrtke u državnom vlasništvu čine ekstremne gluposti. Najnoviji je takav primjer natječaj Hrvatskih šuma, koje su olako odbile šest milijuna nižu ponuda samo zato što se u rukama člana komisije za javnu nabavu raspao dio natječajne dokumentacije ‘uvezan toplim uvezom’.

Žičani uvez ponude

Od tri natjecatelja na natječaju za usluge popravka i održavanja te nabavu rezervnih dijelova za osobna vozila, najnižu ponudu (11,7 milijuna kuna) dao je AutoZubak. Pri otvaranju ponude toga ponuđača dogodila se nezgoda pa se to odmah protumačilo kao primjer dokumenta u kojem  postoji opasnost od naknadnog vađenja i umetanja listova. Ponuda je po kratom postupku eliminirana.

Naravno da u AutoZubaku moraju izvući pouku i ubuduće dokumente vezati, ako treba i žicom. No izbezumljuje lakoća kojom se državni monopolist, Hrvatske šume, odriče šest milijuna kuna. Iz Hrvatskih šuma Večernjaku će hladno odgovoriti da su ‘odobrili najnižu ponudu’.

Baš me zanima što bi se dogodilo činovniku koji bi vlasnicima privatne tvrtke iz džepa izbio šest milijuna kuna. Bi li se nonšalantno eliminiralo ponuđača zbog očite nezgode (a ne namjere da se poslije umeću listovi). Ili bi se učinilo sve da tvrtka uštedi šest milijuna kuna troškova?

Ponašanje odgovornih u Hrvatskim šumama, nažalost, nije plod slučajnosti. To je posljedica stanja koje prevladava u državnim tijelima, javnom sektoru i tvrtkama u državnom vlasništvu. Da ne griješim dušu, vjerujem da u svim tim institucijama i društvima ima bar polovina onih koji nastoje biti odgovorni javni službenici ili menadžeri. Ali obično ih pregazi ona druga polovina koja se prema novcu poreznih obveznika odnosi rentijerski. Kao da joj je to renta koju su joj omogućili preci. I nema se tu tko što buniti. Ni propitivati.

Ukidanje kolektivnih ugovora

Kad nisi u fer tržišnoj utakmici zaradio ni kune, a kamoli šest milijuna, onda ih se lako odreći. I tumačiti odredbe zakona o javnom natječaju najmalicioznije što se može. Što je najstrašnije, umjesto da se stvari počinju popravljati, stanje je sve lošije. Političarima i činovnicima koji na duši imaju stotine krupnih promašaja i nepravilnosti sasvim je normalno da automatski u koš za smeće bacaju ponude oko kojih su se u nekom poduzeću dobrano namučili, ali su na kuverti zaboravili napisati ‘ne otvaraj’. Opet će netko reći – tako je propisano. Ali zar mora biti tako propisano? Zar ne bi bilo primjerenije da se, ako je nekoj tvrtki to prvi promašaj takve vrste,  ponuda uzme u obzir, ali izrekne opomena da u ponovljenom slučaju neće biti oprosta?

Već vidim pripadnike one polovine oholih koji ne znaju tko im zarađuje novac za plaće kako okreću očima: ‘Pa zar ćemo se i opomenama baviti?’ Da, dame i gospodo, ako Hrvatska nekom srećom napokon jednom dobije ozbiljne političare na čelu vlade, letjet će perje! Najprije će trebati dekretom ukinuti sve kolektivne ugovore. Uvrstiti sve zaposlene pod Zakon o radu. Natjerati sve koji su na proračunu da budu sluge realnog sektora, a ne gospodari. A u državne tvrtke trebat će dovesti neovisne profesionalce koji će imati jasne, mjerljive ciljeve (ne nužno maksimiranje profita koliko racionalno pružanje usluga).

Nažalost, domaći birokrati dobili su jakog saveznika i zaštitnika. Polako se pokazuje da, koliko se god nakon ulaska u Europsku uniju neki procesi počinju poboljšavati, u velikom dijelu prenormiranost koju producira Bruxelles u kombinaciji s balkanskim poimanjem uloge državnog aparata i državnih tvrtki stvara još neviđenu eksplozivnu mješavinu. Pa se proizvođači i cijeli realni sektor u Hrvatskoj moraju pripremiti na idiotizme s alibijem ‘made in EU’ kojima se proizvođačima hrane propisuje koliko zaliha šećera smiju imati na skladištu.

Komunna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
13.4.2015. 23:13
@atma, @tomy
potpisujem u potpunosti vaše komentare, ali morate priznati da @stole dobro nasmijava!
atma
11.4.2015. 9:41
@stole123, zašto uporno od inženjera želite praviti majmune? To jednostavno "ne bu išlo". Čak ni u neslanoj zafrkanciji.
tomy
10.4.2015. 23:25
gospodine stole
Vaša je stvar koliko ste ih napisali i ne morate se ovdje time hvaliti a nas zamarati. Ako ste ih dostavljali uredno kao i Zubakovi onda nemate ni čime. Ono oko čega se ovdje raspravlja je kupus salata umjesto propisane i uredno složene dokumentacije.
Još kad bi našli nekakvu prikladnu poveznicu između čestih padova vlade u Italiji i Pave Zubaka ostali bi dosljedni svojoj prepoznatljivoj logici.
stole123
9.4.2015. 23:28
tomy ,vjeruj mi da sam napisao više ponuda negoli si ih ti pročitao, i budi siguran da odlično znam kako završavaju ponude koje nisu dobro došle, a o takvim stvarima sam razgovarao sa ljudima koji dobro znaju što sam napisao a mnogo će vode dunavom i dravom proći dok ti to budeš shvatio pozdrav
tomy
9.4.2015. 22:20
gospodine stole 123
"a što se tiče raspaale ponude malo je to sumljivo da je nije netko namjerno potrgao, na kraju krajeva zašto ju je zaprimio ako je bila potrgana, ili zašto nije nazvao zubaka da donese drugu"
Ovakvu budalaštinu skoro nisam pročitao, napisati takvo što može samo totalna neznalica ili neozbiljni šaljivdžija. Ako već o javnoj nabavi i javnim natječajima nemate pojma, pitajte nekog poznanika koji ima prije nego li ovakvo što napišete i izblamirate se
stole123
8.4.2015. 0:22
siniša u gaćištu sam rušio topolu za daske i nešto jasena, redovno vlasnik platio izlazak lugara i kasnje izlazak za čekićanje doduše ima to već i nekoliko godina ali plaćeno sigurno, nebi ti pisao ime vlasnika jer je pokojni, pozdrav
siniša prpić
7.4.2015. 22:49
Da je netko ikada bio na otvaranju ponuda, znao bi da se ponude ne dovoze u tačkama, pa se može vidjeti koja je ponuda ispravno uvezana, a koja je raskupušena.
Drug Zubak više nikada neće ponoviti pogrešku.
Koja je u konačnici najviše koštala HŠ.
No, i o tomu bi se dalo.
Jer postoji još niz ostalih uvjeta, za koje ne znamo jesu li bili ispunjeni, i jesu li bili "najpovoljniji".
siniša prpić
7.4.2015. 22:44
Nije lijepo lagati
Nije lijepo lupati gluposti.
Do dana današnjega, na području koje je u nađležnosti šumarije Virovitica, nitko nije platio ni lipe za uslugu doznake stabala, ili pak za uslugu izdavanja popratnice.
Tek se treba utvrditi cijena za navedene usluge, no upisom u Upisnik OŠĢ (Obiteljsko šumoposjedničko gospodarstvo) šumovlasnici će imati pravo na povrat novca (OKFŠ) koji se odnosi na usluge doznake, žigosanja i izdavanje popratnice.
Do prošle godine šumovlasnici su imali i mogučnost povrata financijskih sredstava za sadnju sadnica i njegu vlastite šume.
Pa toga nema ni u Srijemu...., da ne kažem Srbiji.
Ako smo Hrvati, probajmo se konačno početi i ponašati hrvatski.
I misliti hrvatski. A ne Sremski.
stole123
7.4.2015. 21:15
siniša pa zar nije doprineo i zakon koji je donet da privatnik paća lugara za izlazak i doznaku drva koje smije porušiti u svojoj vlastitoj šumi, pa onda opet izlazak da počekića opet svoja vlastita drva, i sada kad sve sabereš ispada ti jeftinije kupiti u šumariji dugometricu negoli raditi drva u svojoj šumi,a što se tiče raspaale ponude malo je to sumljivo da je nije netko namjerno potrgao, na kraju krajeva zašto ju je zaprimio ako je bila potrgana, ili zašto nije nazvao zubaka da donese drugu, siniša radi se o 6 milona ne o 6 tisuća kuna, dobro je rekao UooH ima se može se .
siniša prpić
7.4.2015. 16:26
HŠ su 2014. završile sa 150 milijuna kuna dobiti.
Nikada bolje.
U vrijeme Hdz-a na vlasti, HŠ su završavale godinu s 2o milijuna kuna dobiti.
Prosječna plaća u HŠ je stalno na razini prosjeka RH (oko 5.500 kn).
Točna je konstatacija da se ima. Za Glogija i ekipu, napose.
Nitko ne govori o sili novca koji odlazi u biološku obnovu šuma ( 20-tak % od prihoda).
U Yugovini se, u odnosu na RH, nije ulagalo u šumu (biološka reprodukcija) ni u tragovima, kao što se ulaže posljednjih 20 godina.
Šume su nam sve kvalitetnije.
Po prvi puta se ne bih složio s gosp. Šajatovićem, jer pravila igre (natjećaja) se moraju poštivati. Zamislimo kako bi reagirali ostali ponuđači, da je ponuda koja se "raspala", prošla na natječaju....
UooH
7.4.2015. 11:21
HR šume su uvijek imale novaca viška, što bi rekli ima se može se.


Još iz kategorije Ekonomalije