Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kultura

Neobični plakati pozivaju na Festival vještina za život

  sih           05.07.2022.         2191 pogleda
Neobični plakati pozivaju na Festival vještina za život

Ovih su se dana pojavili pomalo neobični plakati, a na njima - pravi sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme, prava drvena kućica za ptice, prave penjalice, ali i osvijetljena karta nebeskih tijela. Svakoj od ovih instalacija zajednički je naziv – Festival vještina za život, a potpisuje ih Savez izviđača Hrvatske uz kreativnu ideju renomirane hrvatske marketinške agencije Imago Ogilvy.

O čemu se točno radi, kakav je to točno festival i što nas očekuje ovo ljeto u srcu Like u Lovincu rekli su nam organizatori kampanje iz Saveza izviđača Hrvatske.

„Ljudi su danas, možda više nego ikada, odvojeni od prirode, zajednice, jedni od drugih, a u konačnici i sami od sebe. Današnje društvo, koje se sve brže mijenja, nosi sve više izazova za nove generacije. Kako bi pojedinci mogli uspješno i ispunjeno živjeti i djelovati u takvom društvu, trebaju biti prilagodljivi i snalažljivi – moraju na vrijeme ovladati vještinama za život. Ovom kampanjom želimo pokazati zašto su vještine za život važne i zašto je bitno svladati ih na vrijeme jer funkcionalni pojedinci stvaraju funkcionalnije društvo. Središnje događanje kampanje Vještine za život je Festival vještina za život koji će se održati u Lovincu u Lici od 29. srpnja do 1. kolovoza. Svi su dobrodošli, ulaz je besplatan, a za djecu i mlade, zajedno s partnerima, pripremili smo gotovo stotinu raznih zanimljivih radionica i aktivnosti u prirodi kako bi izbrusili svoje vještine za život", ispričao nam je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Izviđači su u ovu kampanju uključili brojne partnere širom Hrvatske, a glavni partneri, koji će ujedno sudjelovati i u provedbi brojnih radionica i aktivnosti festivala, su Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Sam festival podijeljen je tematski po danima pa je tako prvi dan posvećen tehničkoj kulturi i aktivnostima iz područja tehničke kulture – astronomija, modelarstvo, raketarstvo, kajak i kanu, cb radioamaterizam, fotografija i video.

Drugog dana festivala bit će organizirana pokazna vježba civilne zaštite te zanimljive prezentacije opreme i aktivnosti spašavanja. Uz to, Ravnateljstvo civilne zaštite, HGSS i Crveni križ, zajedno s izviđačima, pripremili su brojne radionice za djecu i mlade, svaki iz svog područja djelovanja.

Treći dan tema je Europa pa će većinu aktivnosti za mlade voditi izviđači iz raznih europskih zemalja gdje će pokazati igre, aktivnosti i radionice kakve su uobičajene u njihovim državama.

Zadnji dan festivala posvećen je klimatskim promjenama i zaštiti okoliša pa će, uz zanimljiva predavanja, biti organizirane i brojne radionice o klimi, lokalnoj flori i fauni, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kompostiranju, zaštiti prirode i sl.

Uz sve navedeno, tokom festivalskih dana za posjetitelje će biti organizirane i radionice iz arheologije, astronomije, snalaženja i preživljavanja u prirodi, biciklizma, planinarenja, izrade splavi, drvnih konstrukcija i još puno drugih.

„Svi su pozvani. Tko god želi, može se okušati u brojnim aktivnostima, doći na jedan ili više dana i besplatno uživati u programu, gradeći pritom svoje vještine za život, nova poznanstva i ljubav prema prirodi. Ovo je definitivno prvi ovakav festival i vjerujemo da će nam se mnogi pridružiti, a pogotovo djeca i mladi. Jer njima su vještine za život i najpotrebnije“ – izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Festival vještina za život odvija se u sklopu 11. Smotre izviđača Hrvatske na kojoj će sudjelovati preko 2000 izviđača iz Hrvatske i inozemstva što će biti i najveće višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj ove godine. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM), a uz glavne partnere u provedbi programa sudjelovat će preko 30 partnerskih organizacija.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura