Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Komentar

Nemoguća misija Zorana Milanovića ili povijesna prilika

  Mate Vukušić           09.12.2011.         2708 pogleda
Nemoguća misija Zorana Milanovića ili povijesna prilika

Kolika je razlika između uspjeha i neuspjeha? Između pobjede i poraza? Život govori da je to samo crta, tanka, jedva primjetna, prijelazom koje čovjek često dobije sve ili gubi sve. Politika je strašno dobar primjer takve razlike. Bolje rečeno, više strašan nego dobar.

Ivica Račan: Moja slika Hrvatske

Od 5. prosinca ove godine Zoran Milanović, vjerojatno, o toj crti često razmišlja. Budući premijer koji, prema očekivanju izmorenog i izvaranog naroda, nema pravo na grešku. U protivnom, pratit će ga karakteristika često korištena za političare - svi su oni isti. Nakon ovih izbora, nakon dvadeset godina samostalne Hrvatske, Zoran ima priliku, povijesnu (a baš ne volim taj izraz), napraviti nešto bolje, nešto životno važno za građane ove lijepe naše. Posao mu neće biti lak. Pod pritiskom javnosti, medija, pod pritiskom oporbenih zastupnika koji neće štedjeti vlast, zato što su ogorčeni porazom ali i zato što im je to politička zadaća, morat će ispuniti Plan 21. Ne djelomično - javnost će htjeti sve. Ako je vjerovati njegovim prvim izjavama nakon izborne noći možemo biti optimisti. Čak, MORAMO biti optimisti jer, bojim se, alternative ova zemlja nema. Zbivanja u  nekim zemljama u okruženju, gdje su sustavi pali, nalaže nam dodatnu dozu povjerenja u najmlađeg premijera od osamostaljenja. I tom činjenicom već je zauzeo svoje mjesto u povijesti.

Ukoliko ga ne zaokruži uspješnim vođenjem Hrvatske ta činjenica neće mu previše značiti. Jer, imali smo primjera najmlađih koji nisu opravdali povjerenje....   

Često se, ovih dana, radi usporedba izbora 03.siječnja 2000.  i ovih od prije par dana. Ima sličnosti, naravno, a najvažnija je ta da je i onda i sada okosnica pobjedničkog tima bio SDP. I da je i onda i danas u koaliciji i HNS i IDS. Ima i razlika, u koaliciji nisu više HSS i HSLS. Na sreću. Da, na sreću, jer radi se o dvije stranke koje su (tek) na ovim izborima  platile cijenu svojoj nekorektnosti, prijetvornosti i  nezasitosti iz vremena Račanove Vlade. Imao sam priliku i čast razgovarati sa Ivicom Račanom na temu raspada ondašnje koalicije, u uskom krugu pa i u četiri oka, i bio sam iznenađen čime je sve bio ucjenjivan od strane ovih dviju stranaka. Jedini razlog odlaska Budiše iz koalicije jest neispunjeni san o predsjednikovanju Hrvatskom. Nikakav Haag, Krško ili makar što. Budiša koji je prije četiri dana sedmi put poražen na izborima od devedesetih. A čini se da je i gospodin Kosor očito igrao na krivu kartu, uz sve dobre namjere. S druge strane, Tomčićevu neprincipijelnost i prevrtljivost, platio je Friščić. Koji je dolaskom na čelo HSS-a izjavio kako „mi nećemo biti trgovačka stranka"..... i stranku prodao već na ZERP-u. Dalje je išlo lako, prvi put je najteže...

I ove spoznaje važne su Zoranu Milanoviću. Poznajući daljnju i bližu povijest lakše će Hrvatsku povesti u budućnost. Bolju, dakako. Za vjerovati je da ovakvih koalicijskih problema neće imati u Kukuriku koaliciji (mada neki istupi koalicijskih partnera i prije početka rada zvuče nepovjerljivo i gramzivo - ali to su, valjda, rješivi nesporazumi ) jer vremena više nema. Potrošila ga je Vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Detalj u toj povijesnoj prilici ili nemogućoj misiji jest i unutarnji dug od cca 40 milijardi kuna! Vlada I.Račana je 9,5 milijardi  podmirila u prvoj godini mandata. Danas se to čini nemoguće. Situacija je teška, nezavidna. Ali, s optimizmom vjerujemo Milanoviću, što znači da nije nerješiva. Jer, rečeno je, nema alternative uspjehu. Nema prava na grešku. Ili, kako je rekao budući premijer, možemo pogriješiti ali ne smijemo stati. Bez tereta Haaških optužnica, bez pratnje skupljača kestena,  bez pritisaka sa rive. I sa pedesetak milijardi eura vanjskog duga. I uništenom proizvodnjom. I krizom morala koja je dosegla vrhunac, subjektivno i objektivno.... i cijelom „vojskom" nezaposlenih, a prevelikim brojem privilegiranih.

U ovom teškom i kriznom vremenu za očekivati je da nova Vlada neće tražiti izgovor već da će spremno iskoristiti priliku. Jer, imamo najmlađeg premijera čiji prvi dojam obećava.

A može iskoristiti i dva Američka „poučka": Prvi je savjet bivše državne tajnice SAD-a,  Madeleine Albright, Ivici Račanu da u prvih tri do šest mjeseci napravi sve rezove koji su „najbolniji". Uostalom, narod je to i očekivao. Očekuje i sada, više no ikad!

Drugo, pozvati se na jednake šanse i ravnopravan udio za radničku klasu, veće poreze za bogate slojeve a velike korporacije primorati da igraju po pravilima !! Ako je to prekjučer mogao Barrack Obama, zašto ne bi i Zoran Milanović.

Ono što ga čini različitim je i njegovo jasno poklanjanje Ivici Račanu posvetivši ovu veličanstvenu pobjedu upravo njemu. Iskazao je i na taj način zahvalnost čovjeku koji ga je „bacio u vatru" prognoziravši prije šest godina da Milanovića baš u ovo vrijeme vidi visoko u Hrvatskoj politici.

Na kraju, ako nam Zoran Milanović, sa novom Vladom,  podari Račanovu sliku Hrvatske, znat ćemo da je uspio..

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
12.12.2011. 13:16
Apsolutno mi nije jasno zašto bi Goran podupirao osobne animozitete frustriranog Ljube kojem kao svima nama na raspolaganju stoji mogućnost komentiranje napisanog. Polemiziranjem "kolimne" na kolumnu se u biti razvodnjava tema rasprave, što nije u interesu javne polemike, a pogotovo ne s temom gornjeg članka.

Autor gornjeg članka je političar koji si je, za razliku od Ljube smatram svojim dugogodišnjim poliričkim i javnim radom stvorio respektibilno mjesto na političkoj i društvenoj sceni.

Sa mšljenjem i stavovima kolege Mate Vukušića se možemo slagati ili ne slagati, ali sve se to može izraziti ispod gornjeg teksta, a ne razvlačiti je po drugim portalima i posebnim "kolumnama".
Lj. R. Weiss
12.12.2011. 1:08
@Gorane, ako si suglasan prenesi moju kolumnu s www.pollitika.com na mjesto gdje ona stoji u rasporedu kolumni na našem portalu! Hvala! Lj.
Lj. R. Weiss
12.12.2011. 0:33
POZOR, POZOR...
Problem polemike s Matom Vukušićem riješen je privremeno da je moj polemički tekst objavljen na www.pollitika.com i siguran sam da će se zainteresiraniu snaći. I dalje radim na tome da dnevnik postavim na www.virovitica.net, čim otklonim kvar! Nadam se da se ni Goran (Goran Gazdek) a ni Mrak (Marko Rakar) ne ljute zbog ove žurbe! Pozz, Lj.R.W.
Lj. R. Weiss
11.12.2011. 23:32
Povodom kolumne Mate Vukušića napisao sam već polemički tekst, no, nažalost, tehnički ga ne mogu poslati Goranu.(gmail u kvaru!). Kao da se nešto urotilo protiv ovem moguće polemike. No, nadam se da će se kvar otkloniti i da ćemo pojasniti polazizišta Samo onak koji ulazi u polemiku sa mnom neka pomisli da nema tog nobelovca na svijetu, a kamoli je to političar Čača koji masovnom erupcijom zadovoljstva (koje nema) može pomesti dvije žrtve s mađarskih cesta. Pogotovo nisam sklon pjevati shvalospjeve Milanoviću koji se tek treba dokazati u radu! Strpljenja, nadam se da ćemo uskoro uspjeti tehnički instatilirati moju najnoviju kolumnu!
dr. evil
11.12.2011. 21:07
Dobro je da smo dobili članak ovakovog tipa. Komentatori bez strasti daju komentare što je jedan demokratski pomak naprijed u odnosu na prije četvrtog prosinca. Cijenim gospodina S. Prpića između ostalog što je već 03.03.2010. u većernjim satima prije svih političara nas posjetio u šatoru pored silosa donijevši poklon od srca i u znak podrške prosvjedu tj "Drugoj najvećoj buni u seljaka" u Vtc (prva 1573).
Što se tiće ostalih komentara vidi se da ima malo zakočenog hdzovog štiha i onog koji je protiv i hdza i k. koalicije (čitam između redaka). Kako li će samo izgledati u Saboru prvi aktualni sat kada bude hdz nasrtao na vladu (konsruktivna oporba) i hdssb (suradnička oporba)? Možda budu otkrili da su im korijeni (kunta kinte) bliski!
Feral
11.12.2011. 20:52
Mogli bi smo i reći da je trenutak povijesan jer je trenutna situacija matematički neodrživa. Što prije treba pronaći postotnu formulu uspjeha jer je previše onih kojima se daje a premalo onih koji uplaćuju. Taj bi omjer možda i mogao funkcionirati da imamo industriju koja lansira satelite i stvara veliku dodanu vrijednost ali na žalost nemamo.
Oko Čačića se ne treba previše uzbuđivati jer će njega riješti pravosuđe ( Mađarsko ) , a ustvari pravosuđe je i dobilo ove naše nesretne izbore.
slavujj
11.12.2011. 17:05
autor teksta ili ne razumije situaciju ili namjerno piše dodvornički u ciljem osobne afirmacije i svrhom stvaranja "novih idola" što nije dobro,
niti je ovo nemoguća misija, niti povijesna prilika za milanovića,što ni u tekstu nije ničim potvrđeno,
većina ljudi od njega i koalicije očekuju prije svega pošten rad i ponašanje, donošenje odluka koje će pokrenuti situaciju prema boljem životu svih građana, naravno da nitko normalan ne misli da će to biti "odmah" ali niti da se oteže do unedogled, jer se moraju po preuzimanju vlasti
polagano osjećati nekakvi pomaci,
narod prije svega očekuje od njih ali i od svih političara da se ponašaju odgovorno i počnu sami stvarati sliku da su odgovorni narodu koji ih plača za te poslove koje dobiju na izborima i da za to polažu račune svaki dan a ne samo na izborima, a kad smo već kod izbora mislim da će se i na lokalnoj razini dogoditi promjene ali još značajnije jer tu ni hdz ni sdp po mom mišljenju nemaju šanse, to će stvarno biti zanimljivo,čini mi se da su neki već krenuli u kampanju, pa sretno
pljuska
11.12.2011. 15:52
Kolega Siniša Prpić koliko sam vidio dr.evil je napisao "starijeg profe - učitelja iz HSS", ali neovisno o tome o kojem se Joži radi mislim da usporedba ne stoji.

Osobno smatram da su Ljubini komentari prečesto izraz teških poremećaja u prihvaćanju tuđih mišljenja i stavova. Komentari su lišeni logičnog i trezvenog razmišljanja o čemu govori i komentar ispod teksta u kojem se ne prihvaćaju temeljna načela demokracije, a to je da je Radimir Čačić kao nositelj liste kukuriku koalicije u III izbornoj jedinici postigao 52,73 % glasova, ili 10 mandata što je nakon 57,41 % glasova i 11 mandata kukuriku koalicije u VIII izbornoj jedinici, drugi najbolji rezultat.

Sigurno nisam prijatelj Radimira Čačića, još manje sam glasovao za kukuriku koaliciju, ali smatram da na takvu izbornu pobjedu nitko pametan neće napisati napisati komentar kao što je onaj Lj. R. Weiss 11.12.2011 2:16:23 i popljuvati volju i izraženo mišljenje birače treće izborne jedinice u kojoj je Čačić svih ovih godina vodeći političat. Sviđalo se to nama, ili ne, ali za razliku od mnogih stranačkih vodonoša i slugana, Čačić je političar koji ima direktnu podršku ljudi.

Zato i dalje ostajem kod toga da se u gornjem tekstu radi o hvalospjevu Mate Vukušić i pomodno šminkanju Zorana Milanovića. Ostajem kod napisanomg u predhodnog komentara i opreza da ne vjerujem riječima bez djela.

No nikada neću izgubiti kompas i živce pa za osobu koja osvoji 52,73 % glasova i 10 saborskih mandata kao Ljubo napisati: "Od Čače nikad kvalitetnog političara - razina SEOSKOG POLITIČARA S DOSTA POTROŠENIH RUKAVICA!"
siniša prpić
11.12.2011. 12:51
@pljuska, "stariji profa" i "učitelj Jožina" nisu iste osobe. Provjerite kod @dr.evila...., "profa" je iz Virovitice, a ovaj drugi je iz Turnašice....
pljuska
11.12.2011. 11:27
Poštujmo onu mudrost, mrtvima sve najbolje, i ostajući na tom tragu, a bez obzira na Milanovićeve uranilovke o posveti pobjede kukuriku koalicije podjedniku trećesiječanjskih izvora, ostavio bi pokojnog Račana izvan ove priče.

Kao što znamo trećesiječanjska je koalicija bila koalicija rogova u vreći, a pokojni Račan politički mlakonja, ili hipi s maslinovom grančicom. S takvim vođom sve osim neuspjeha bilo bi iznenađenje, a to su četiri godine Račanove koalicije dokazala.

Od tada je pošlo 10 godina, a vukovi željni da im poslušno stado da mandat za vođenje države su ostali takoreči isti, jer stavljati Zokija iznad bilo kojeg vođe stranke jednostavno nije realno. Umjesto njega mogli smo imati Željkicu, ili Bandića, ili bilo koga drugog, ali kao što je poznato u politici pobjedu nosi uvijek onaj koji uživa simpatije i potporu šefa dinastije, a to je bio Zoran Milanović. I nebi sado o tome da su Zokijevi protukandidati koje je Zoki očigledno doživljavao kao protivnike polako, ali sugurno izgubili ne samo izbore za predsjednika stranke, već i mjesto u SDP-u.

Sve u svemu ne smijemo zaboraviti da su nam političke elite i njihovi ovnovi predvodnici pred svake izbore prodavi priču o "povijesnoj prilici i nemogućoj misiji" koju su upravo oni spremni i sposobni riješiti. I uvijek iznova ista razoćaranja nakon kojih su bogati postajali još bogatiji, a broj siromašnih i nezaposlenih sve veći i veći.

Na jednom mjestu autor piše:"Za vjerovati je da ovakvih koalicijskih problema neće imati u Kukuriku koaliciji (mada neki istupi koalicijskih partnera i prije početka rada zvuče nepovjerljivo i gramzivo - ali to su, valjda, rješivi nesporazumi ) jer vremena više nema. Potrošila ga je Vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor."

To vrijeme je potrošila i Vlada zaveđenih rogova u vreći Ivice Račana. Vlada u kojoj su bili dotovo u dlaku isti oni kojima će sada novi Račan dati povjerenje. Isti oni ljudi koji su četiri godine tračili vrijeme na raspored fotelja pod vlastitim stražnjicama.

Zato mi i zadnja rečenica: "Na kraju, ako nam Zoran Milanović, sa novom Vladom, podari Račanovu sliku Hrvatske, znat ćemo da je uspio.." izaziva mučninu u stomaku, jer da je Račan bio iskreno zabrinut za sudbinu Hrvatske nebi dozvolio da vlada kojoj je bio na čelu četiri godine uživa u blagodatima svojih privilegija i položaja dok narod kopa po kontejnerima za smeće.

PS: kolega dr. evil, našeg uvaženog kolegu Jožinu, učitelja iz HSS-a pamtim kao iskrenog demokrata i domoljuba i ne mogu se složiti s usporedbom koju si učinio. Sjeti se da je Jožina u svojoj dalekovidnosti davnih godina predvidio ovakav kraj svog voljenog HSS-a.
siniša prpić
11.12.2011. 10:40
Istina je obično po sredini puta. Tako su i dosadašnji komentari ispod ovog članka, na ovaj ili onaj način, segnuli cilja.
Iako mi dijelovi Matinog teksta na momente liče na Bozanićevu poslanicu ( ni toplo, ni hladno ), treba mu čestitati jer se kao "izgrađeni političar" barem oglasio nakon netom završenih izbora. Ima tu natruha starih vremena, no i ja se ponekad sjetim Joe Strummera ( The Clash )...., tako je to - oni koji nemaju uzora, ne vrijedi im ni počinjati.
A trebati će i uzori, i Ljudi.
Tu je negdje u pravu i @Templarius u svojoj tvrdnji da se moramo mijenjati. No, prvenstveno treba mijenjati sustav, jer kako objasniti činjenicu da naši ljudi "po svijetu" dosta dobro funkcioniraju... ?! Isto tako je korektno ( vjerujem dobronamjerno ) upozorenje @dr. evila Lj.R.Weissu. Ako se stalno "jamra", ispada se hipohondar. Pa kad ga i zaista boli - više mu ne vjeruješ da ga boli.
Ono što se trebalo dogoditi - dogodilo se. HDZ je pao. Pao je zbog silnog lopovluka ( ravnog zločinu ), koji je poćinio nad svojim narodom.
Promjene su bile nužne, i dogodile su se. Ono što očekuju građani Virovitice, to su promjene i na lokalnoj razini. Rezultat ovih izbora koji je ostvaren u Virovitici ( Kukuriku - 44,10; HDZ - 27,88 ), a koji je najuvjerljiviji na čitavoj IV. izbornoj jedinici, govori u prilog izrečenom.
O toj činjenici se treba više govoriti, moj "druže" Mato. A o tome se šuti, evo već 7 dana. Koliko čujem ni analize rezultata u tvojoj partijskoj organizaciji.....
Ljubo, sada se ipak "lakše diše"( a godine čine svoje, što se tu može...... )
dr. evil
11.12.2011. 7:53
Nešto sam duže ovdje na vtnetu i očevidac sam razvoja pojedinih istaknutih komentatora. Posebno ističem onog poznatog nešto starijeg profe - učitelja iz HSS-a i na njega me neodoljivo podsjeća Lj. R. Weis. Ako Vi gospodine Weis ovako nastavite kontrirati i stvarati protivnike tamo gdje ne trebate ( a očajnički ste željeli i poticali promjene ) završiti čete na sličan način. Molim stanite na loptu, narod je odlučio i nadam se da se i Vama "lakše diše". Zašto komplicirati, ajmo se uključiti i naprijed pozitivno djelovati. Mate Vukušić je na tom tragu, ja osobno također! A Vi?
Lj. R. Weiss
11.12.2011. 2:16
Da je netko Vukušiću od tvoje obitelji, i to dvije osobe, ubijen iz nehatau Mađarskoj od RADIMiRA ČAČIĆA BI li TI HVALIO MILANOVIĆA I čAČIĆA!??
Dolazi u obzir na to mjesto nakon ZAVRŠETKA SUDSKOG PROCESA, do tada je dužnost u mirovanju.To je uobičajena svjetska praksa.
Ovakvo nekritičko ponašanje prema Čači, a bit će ih još, govori o nezrelosti budućeg premijera MILANOVIĆA!!! I kada upregnu MVP (V. Pusić) u spašavanje Čače (preko INE) bit će to 100 lakrdija i blamaža za Hrvatsku. Sve već viđeno, nakon HDZ-a dolaze većinom moralno dvojbeni ljudi i izlaza nema! I to piše jedan Vukušić, koji je trebao biti alternativa Nadi Čavlović - Smiljanec!??? Sramim se što živim u hrvatskoj kaljuži,kradljivoj, lažljivoj zemlji gdje su političari pustili da narod izgladni!
No, sve u politici dolazi na naplatu, sve, prije ili kasnije. I moj je SAAVJET pišite tako da se u budućnosti nećete morate sramiti svojih napisanih i objavljenih tekstova! Hoćemo li možda koalirati s HSSBom, Glavaševom strankom??? Hoćemo li koalirati i s crnim vragom (Čačićem??). BLJAK!
Templarius
10.12.2011. 23:14
samo se vi nadajte... nista ovi nisu bolji nego oni prije njih... dokle god se sami ne promjenite i pocistite pred svojim pragom, budete bolji i vredniji ljudi... bit ce vam isto... neka treca opcija, cista od svih gluposti i lopovluka... e to bi bila povijesna sansa... ovo sad je samo zabava za budale... dobro ste glasali nema sta...


Još iz kategorije Komentar