Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Nemaju ni metra brze ili autoceste


  Aktualnosti           Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           07.07.2018.         3425 pogleda
Nemaju ni metra brze ili autoceste

Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije jednoglasno je izglasana Deklaracija o prometnoj izoliranosti Virovitičko-podravske županije. U njoj, između ostalog, stoji kako je Virovitičko-podravska županija u izrazito nepovoljnom položaju u odnosu prema drugim dijelovima Hrvatske, prometno je neodgovarajuće povezana s ostatkom zemlje, što je čini neravnopravnom u odnosu prema ostalim županijama i drugim dijelovima Hrvatske. VPŽ nema ni jednog metra autoceste na svom području ni brze ceste, a samo sjedište županije, grad Virovitica, od svih sjedišta hrvatskih županija najudaljeniji je od najbliže autoceste.

Postojeća cestovna infrastruktura svrstava ovu županiju u red onih s najvećim brojem prometnih nesreća s visokom stopom poginulih osoba bilo da je riječ o stradalim osobama u nesrećama na cesti, posebno Podravskoj magistrali, koju nazivaju i cestom smrti, ili osobama stradalim u naletima vlakova na još uvijek neodgovarajuće uređenim pružnim prijelazima. Prometna izoliranost te nepostojanje suvremenih prometnica koji bi ovu županiju povezali s gospodarskim središtima u Republici Hrvatskoj, a time i europskim sjedištima i centrima gospodarskih i drugih aktivnosti, jedan su od glavnih uzroka njezine stagnacije, a potom i neatraktivnosti kada je riječ o namjerama poduzetnika da svoju aktivnost ostvaruju u ovoj županiji. U Deklaraciji se navodi kako je nedopustivo da se ovu županiju godinama izostavlja iz programa gradnje suvremenih autocesta ili brzih cesta na razini Hrvatske te da se problematika prometne povezanosti županije dosad rješavala samo segmentarno i na pojedinim dionicima, kao što su obilaznice gradova Virovitica i Slatina. Stoga je Županijska skupština preko Deklaracije od Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i svih drugih hrvatskih institucija zatražila ubrzavanje prometnog povezivanja županije gradnjom brze ceste na državnoj cesti D 12 – Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – granični prijelaz Terezino Polje kao prioritetnog projekta od vitalnog značenja za ukupan razvoj županije, potom modernizaciju postojeće cestovne infrastrukture i stvaranje preduvjeta za gradnju novog cestovnog pravca – trase Podravske brze ceste koja bi povezivala istok Hrvatske s njezinim sjeverom i Zagrebom. Deklaracija traži i gradnju brze ceste granica Republike Mađarske – Virovitica – Okučani – granica s Bosnom i Hercegovinom te modernizaciju željezničke pruge Razlog migracija

Razlog migracija

Ovakvo stanje dovodi do izrazitih migracijskih trendova i negativne demografske slike, stoga je Deklaracija usvojena s ciljem da se upozori na što brže prevladavanje postojećeg nezadovoljavajućeg stanja i potrebu izgradnje prometne infrastrukture. Njome se želi upozoriti na važnost ove infrastrukture za građane, gospodarske, turističke i mnoge druge važne čimbenike.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: