Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Virovitica

Nema zatvaranja centra za vozila, samo 'smirujemo promet', kažu autori Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice

  Virovitica.hr           28.03.2019.         3483 pogleda
Nema zatvaranja centra za vozila, samo 'smirujemo promet', kažu autori Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice

Nemamo nikakav plan „betoniziranja“ javnih površina kako to strahuju građani.U planu je uvođenje novih parkirališta i infrastrukturnih namjena, što nikako ne znači betoniranje, već omogućavanje građanima rješavanje parkinga koji je u središtu grada zaista problem, rečeno je jučer (srijeda, 27. ožujka) na predstavljanju prijedloga izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice piše na službenim gradskim stranicama.

Kako je objasnila voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Grada Virovitice Alida Saračević Moslavac kada se donosila Odluka o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta, jedan od ciljeva i bio rješavanje prometa u mirovanju.

„Središte grada nećemo zatvoriti za promet svih vozila, već ćemo ga samo smiriti kako se ne bi dogodilo da se na šetnicu, primjerice, zaleti teretnjak iz poduzetničke zone. To nam je cilj, a ne revolucionarne promjene. Promet planiramo smiriti uvođenjem kružnih tokova, što smo već i napravili te primjenjujući posebne propise iz područja“, rekla je.

Plan je izradila tvrtka APE iz Zagreba, a prezentirala voditeljica izrade Mirela Ćordaš. Istaknula je konceptualnih već izmjenama tehničkog karaktera.

„Izmjene se tiču namjene površina, gdje se poslovna namjena mijenja u mješovitu, što omogućuje i stambenu i poslovnu gradnju. Jednako tako, određena je i etažnost u središtu Virovitice. Središnji dio je pod zaštitom konzervatora i sada je planom određeno da se etažnost i ukupna visina građevina određuje prema njihovim smjernicama koje oni određuju temeljem idejnih projekata“, rekla je Mirela Ćordaš, istaknuvši kako je kod postojećih zgrada, koje su više od visine određene ovim Planom, zadržana postojeća visina, ali da nemaju mogućnost nadograđivanja.

Glavni cilj ovih izmjena je smisleno i namjenski odrediti izgled središta Virovitice kojeg kao zaštićenu povijesnu cjelinu treba očuvati. Osim pročelja i boja fasada, pozornost je posvećena etažnosti i visini građevina kako bi se uklopile u cjelinu koju čini središte. Promjenom namjene građevina iz poslovnih u mješovite, dana je prilika investitorima za izgradnju i poslovnih i stambenih objekata kako bi središte grada postalo pogodnije za nove investicije.

Prema riječima Mirele Ćordaš, promjene se neće dogoditi preko noći niti naglo, nego je riječ o izmjenama koje se donose i planiraju na duži vremenski rok, najčešće za razdoblje od 15 do 20 godina.

Zatvaranje prometa u središtu, primjerice, planirano je Urbanističkim planom iz 1998. godine, a do danas nisu stvoreni preduvjeti da bi se to ostvarilo. Da bi se promet u središtu mogao zatvoriti treba stvoriti preduvjete. Mora se osigurati dovoljan broj parkirališnih ili garažnih mjesta za sve one koji dolaze u centar, a moraju se po standardima urediti i ceste koje preuzimaju promet iz centra“, objasnila je.

Gradonačelnik Ivica Kirin istakao je kako se Urbanistički plan uređenja središta grada mijenja zbog katastarskih izmjera kojom su utvrđene nove čestice.

„Izmjene i dopune plana se, prije svega, odnose na sam koncept razvoja grada. Nakon završetka obnove Dvorca i Gradskog parka, sljedeće na čemu ćemo raditi su rješenje za uvođenje jednosmjernog prometa oko parka. Gdje bude moguće, bit će uređena nova parkirališta, a postojeći kružni tokovi ostaju i dalje. Time ćemo smiriti promet i omogućiti prilaz poslovnim prostorima i sadržajima, rekao je Kirin.

Dodao je kako će se urediti i sve okolne zgrade, a cilj je da zadovoljni budu i građani, i poduzetnici. Grad će stanarima zgrada i vlasnicima poslovnih objekata koji se nalaze u konzervatorskoj jezgri pomoći u obnovi fasada.

Do 1. travnja građani mogu izvršiti uvid u prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice koji je od 18. ožujka izložen svakim radnim danom od 08,00 do 13,00 sati u prostorijama Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo. Prijedlog plana danas, 27. ožujka je i javno predstavljen, čime je javnost upoznata s njegovim bitnim odrednicama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica