Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge

  mps           03.07.2023.         2256 pogleda
Nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge

Prema trenutnim informacijama nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge iz zaraženog područja odnosno Vukovarsko – srijemske županije. Na analizu u laboratorij poslano je pet uzoraka, odnosno postavljena je sumnja na ovu bolest na još pet gospodarstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ističemo kako su na svim sumnjiv gospodarstvima poduzete stroge mjere biosigurnosti do završetka analize. Na jednom gospodarstvu u Drenovcima eutanazirano je 15 svinja s razvijenom kliničkom slikom, čemu su prethodila četiri uginuća. Dovršena je eutanazija ukupno 251 svinje na gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.
  Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

U Ministarstvu poljoprivrede kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda