DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Nekima je samozapošljavanje način za odlazak s burze, a nekima karijerna opcija


  Gospodarstvo           vn           07.12.2017.         893 pogleda
Nekima je samozapošljavanje način za odlazak s burze, a nekima karijerna opcija

Sve se više ljudi u Slavoniji i Baranji odlučuje na samozapošljavanje. Potvrdila je to konferencija „Mogućnosti financiranja za poduzetnice“ koju su Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria i mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria organizirali u Osijeku. Hrvatski zavod za zapošljavanje u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno bilježi 22.600 nezaposlenih od čega je 60,5 posto žena. U prvih deset mjeseci ove godine preko Regionalnog ureda HZZ-a u Osijeku potpore za samozapošljavanje koje dosežu 35.000 kuna, koristilo je 360 osoba među kojima je 41 posto žena. One najčešće otvaraju tzv. paušalne obrte i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću. Nove slavonske i baranjske poduzetnice bave se raznim djelatnostima – od intelektualnih usluga preko ugostiteljstva i rekreacije do čuvanja djece.

„Nekima je samozapošljavanje način za odlazak s burze, a nekima karijerna opcija. Žensko se poduzetništvo razvija u cijeloj zemlji, a posebno smo ponosni na nove obrte i trgovačka društva koja se osnivaju u Slavoniji i Baranji. Trebamo cijeniti svako novootvoreno radno mjesto, a značajke su ženskih poduzeća da se razvijaju polagano, ali stabilno i sigurno“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Konferencija koja je prije Osijeka održana u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Varaždinu, ženama predstavlja koje im sve mogućnosti financiranja stoje na raspolaganju pri osnivanju te razvoju poslovanja.

„HAMAG-BICRO rado podržava projekte kojima je cilj poticanje žena na poduzetništvo. Poduzetnici i poduzetnice mogu se uključiti u naše natječaje za bespovratna sredstva, te zatražiti financijske instrumente Europskih strukturnih i investicijskih fondova - zajmove i jamstva. Iz Osječko-baranjske županije trenutačno podupiremo čak 12 projekata kroz program Istraživanje, razvoj i inovacije među kojima su i dva projekta čiji su nositelji žene. Poduzetnice potičemo na povlačenje novca iz fondova Europske unije. Trenutačno su otvoreni natječaji za certifikaciju i internacionalizaciju“, kazao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Kako što povoljnije financirati svoj poduzetnički poduhvat, sudionike konferencije savjetovali su i predstavnici Raiffeisen banke, Raiffeisen Leasinga i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a).

„Kreditna linija Žena poduzetnik omogućuje investiranje u projekt u stopostotnom iznosu s kamatom od dva posto. Taj su kredit u pet slavonskih županija koristile 64 poduzetnice među kojima ih je 37 iz Osječko-baranjske županije. Poduzetnice koriste i druge naše kreditne linije“, kazao je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Slavoniju i Baranju.

„Danas možemo uz niske troškove poslovati još brže i jednostavnije zahvaljujući suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na konferenciji održanoj u Poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku sudjelovalo je stotinjak žena iz Slavonije i Baranje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: