Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  To

Nekaj ozbiljno ne štima !?

  Franjo Halusek           09.06.2009.         2112 pogleda
Nekaj ozbiljno ne štima !?

Ne bi se štel mešati, rekel bi naš Zagorec. A ja bih primijetio. Premda manje-više svi znamo u kakovom smo stanju, mislim nezavidnom-kriznom, teško je ne uočiti javni istup crkve ovih dana, njene ocjene stanja, ali i prijedloge o izlazu iz stanja, pa konstatirati da ipak «nekaj ozbiljno ne štima». Naime kad sam pročitao u novinama da se, između ostalog, crkva zalaže i traži od Vlade da se sačuva proizvodnja ( brodogradnja ), da odgodi investicije koje nisu neophodne ( Paški most ), pa osudu rasprodaje «obiteljskog srebra» ( telekomunikacije, banke ), pa upozorenje na dužničko ropstvo kroz zaduživanje i dr., onda to za mene ima veliku i posebnu težinu. Suprotno onima koji misle da to nije zadatak crkve, mislim si, pa zašto ne, posebno radi svojih mnogobrojnih vjernika koji, kao uostalom i drugi, itekako nose nametnuti, ali i svoj teret za koji su sami krivi.

Na kraju, nije bitno je li se crkva miješa, ili ne, nego je bitno što to oni zastupaju i što predlažu. A po ovome što se moglo pročitati, predlažu i malo i jasno i bitno. A to što tako ( jasno i bitno ) i više i češće i odgovornije ne čine drugi i druge  institucije, koje su na Zakonu financirane, to bi nas sve skupa trebalo posebno zabrinjavati. Očekivano crkva bi trebala biti zadnja da se zalaže za razvoj proizvodnje. S tim u svezi možda nije na odmet reći da neke INSTITUCIJE troše ogromna sredstva poreznih obveznika samo na MANIFESTACIJE svega i svačega pod motom EDUKACIJE GRAĐANA, STVARANJA SVIJESTI O OVOME ili ONOME a pravih jasnih prijedloga i mjera a posebno aktivnosti koje bi DJELOTVORNO PODIGLE NEKU PROIZVODNJU, niotkuda, ili na kapaljku. Tako na primjer kad je trebala pomoći PROIZVOĐAČU DJEČJEG PROGRAMA ( «Tekos» ), tajac.

Kao uostalom i u drugim mnogobrojnim slučajevima. PROIZVODNJE su likvidirane, radnici na birou ili u mirovini, a mnogih više i nema među živima. A opet na primjer dječju odjeću i obuću UVOZIMO, UVOZIMO i UVOZIMO!? I KUPUJEMO, KUPUJEMO i KUPUJEMO. A kako? Po visokim cijenama sa punim PDV-om. A zašto sa PDV-om? Zar treba čekati da crkva predloži i zatraži da se UKINE ili smanji na minimum PDV na DJEČJU ODJEĆU i OBUĆU, kako bi njeni siromašni vjernici i drugi mogli više doprinijeti populacijskoj politici. Jer i tako nas ima sve manje i manje!?

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
12.6.2009. 21:27
DOBRA TEMA
Može li prebogata Crkva pomoći siromašnima ili su oni siromašni i zato što je ona tako bogata?

NEMA šale, i Crkva je najavila svoje antirecesijske mjere. Ne zove ih, doduše, tim imenom, tako su ih nazvali necrkveni mediji, koji sve vole uprostiti i profanirati. A ona, poznato je, uvijek nastoji biti barem pedalj-dva iznad stvarnosti, ili je, ako već mora, dodirivati samo vrhovima nožnih prstiju.

Na taj tanki led naša se Crkva nije dala navući ni peterorednom konjskom zapregom
Ali onda dolazi obrat. Kada je otkriveno da je za Ivu Sanader kupljen oklopni BMW plaćen preko četiri milijuna kuna, HDZ je petljao dokle se dalo petljati. A onda je pod pritiskom javnosti otvorio financijske knjige čak i po cijenu da se otkriju nove muljaže, haračenje donatora koji su na rubu preživljavanja, pa čak i onih od kojih je donacije protuzakonito uzimati. E, na taj tanki led naša se Crkva nije dala navući ni peterorednom konjskom zapregom.
Kada je Vesna Pusić u Saboru zatražila da se javno prelistaju crkvene financije, na Kaptolu su zalupili sva hrastova vrata i prozore, i usto preventivno ošinuli po svjetovnim medijima kako se priča ne bi dalje razvlačila. No, onda je Hrvoje Cirkvenec, urednik rijetkog, ako ne i jedinog vjerskog portala (Križ života) koji nije pod kontrolom crkvene hijerarhije, zaoštrio ovo tvrdnjom da javnost ima pravo znati kako i na što Crkva troši blizu 400 milijuna kuna koliko joj svake godine kapne iz državne kase.

To je otprilike jedan i pol puta više od vrijednosti pelješkog kamenjara o kome se upravo govori kao najvećoj kupovini zemljišta u povijesti Republike Hrvatske. Prepustiti toliki imetak bilo kome bez praktički ikakve kontrole, samo je po sebi štetočinstvo bez presedana. Cirkvenec navodi primjer Vatikana koji je također bio pod sumnjama (prečesto opravdanim) sve dok nije počeo objavljivati svoje financije, te primjer Njemačke biskupske konferencije čije knjigovodstvo stoji dostupno svakome tko poželi - preko interneta.

Naša Crkva pruža samo najnužniju, ambulantnu pomoć siromašnima i zato se sama obogatila do aristokratskih visina

A to znači da su oni htjeli svoje vjernike, i ne samo njih, OSLOBODITI od bijede izazvane kapitalističkom eksploatacijom, a ne njihovo siromaštvo samo ublažavati pilulama nekakvih SOS prodavaonica. Za to, zar ne, postoji Crveni križ, a od crkvenog križa ovdje u Hrvatskoj se očekuje puno, puno više, no ona za to očito nema volje. Ne može je ni imati, jer se radi o dva duboko različita koncepta Crkve, od kojih je, žali Bože, nama pripao puno gori. Ona bolja Crkva je nesebična prema siromašnima i zato je često i sama siromašna kao crkveni miš. Ova naša pruža samo najnužniju, ambulantnu pomoć siromašnima i zato se sama obogatila do aristokratskih visina.
kota 211
12.6.2009. 8:43
Izvrstan test Franje. Bravo Danko. I Kritika-ok. Ni u crkvenim redovima nije sve tako monolitno. Treba proći još nešto vremena pa da stvari dođu na svoje mjesto. "Papa Vojtila i ja....", kao što pjesnik reče.
kritika
10.6.2009. 17:39
Vidiš b.b.b. ja se ponekad s tobom slažem, ali nažalost ponovo djelomično.
Točno je da crkva može hvaliti ili kritizirati vladu i da stav javnosti u oba slučaja mora biti identičan.
No ne slažem se u izjednačavanju vlade ili bilo koje stranke, a pogotovu u predizborno vrijeme. U to vrijeme crkva nema pravo hvaliti niti kritizirati niti jednu stranku niti ono za što se koja stranka zalaže, jer je to onda kršenje ustava, odnosno utjecaj na birače i sprečavanje slobodnog izražavanje volje birača. Birači su jedini koji smiju ocjenjivati ono što stranke nude, a crkva svojim pozivima za što da se glasa, a zašto ne direktno utječe na objektivnost ocjene birača.
xxll
10.6.2009. 12:23
Samo da se razumijemo, sada Crkva kritizira javno Vlast ali tajno ju podržava jer ima iste stavove......KAKO
NAKON PRVOG KRUGA IZBORA SANADER U DUBROVNIKU IZJAVLJUJE OVO:
.....Sanader, koji je u Dubrovniku održao malone dućeovski govor nakon poraza Šuice u prvom krugu. Grmio je da su u Dubrovniku četrdeset i pet godina bili na vlasti komunisti i zakleo Dubrovčane da ne dopuste da se opet vrate. I što sada kada su oni, očito i iz inata, u drugom krugu još u većem broju glasali za povratak "komunista"?

A DOBRO JE ZNAO DA ZA LOŠ REZULTAT ŠUICE NISU KRIVI NIKAVI "KOMUNISTI", VEĆ ŠUICA. DA JE IZNOSIO PROGRAM ULAGANJA U GOSPODARSVO, TURIZAM, INFRASTRKTURU.. JOŠ BI GA RAZUMJELI.
ALI ZAŠTO SU KRIVI "KOMUNISTI"
• Citat [medeni77] Neznam jel ovo vec bilo,ali je zanimljivo pa: Životopis Profesorice Dubravke Šuice - Godina 1999- Profesor eng. jezika na fakultetu u Dubrovniku - Trošan stan u radničkom dijelu Grada, u Gružu (neboderi) - Renault 4 Slobodna procjena ukupne vrijednosti: - Plaća 4.300,00 Kn - Stan od 65 m3 X 2000 DEM = 130.000 DEM - Renault 4 = 1000 DEM Životopis profesorice Dubravke Šuice - Godina 2009- Gradonačelnica pri kraju osmogodišnjeg mandata - 1 (jedna) vila na Pločama (elitni dio Grada) - 1 (jedna) vila na Viktoriju (elitni dio Grada na kvadrat) - 1 (jedna) kuća u Cavtatu - 1 (jedan) stan u Lapadu (Ingrine nove zgrade), u neboderu gdje je Jasmin Repeša kupio stan - 1 (jedan) stan u Zagrebu - Jahta od 500 000 USD Slobodna procjena ukupne vrijednosti: Plaća: 20.000,00 Kn 8.000.000,00 EUR Da ne jedete ništa i da samo plaćate kredit od 8 milijuna eura treba vam: 2976 mjeseci ili 248 Godina Sukladno najavama navedena gospođa želi izgubiti vlast kako bi otišla u diplomaciju gdje bi imala imunitet, a kako je nebi zadesile prijave koje je USKOK spremio protiv nje. Kak je dobro bit politicar u lijepoj nasoj,jos ak si i u HDZ-u,jebes loto i ostale glupostiA gdje se izgubio Renault 4 ???? Vidiš, ipak nije sve tako bajno?
STRAŠNO????? I SADA IDE U DIPLOMACIJU?????

CRNAC
9.6.2009. 21:55
sve je super sve je pet
DANKO
9.6.2009. 15:45
Sve štima i sve je jasno! Crkva polako preuzima vodeću ulogu u hrvatskom društvu, ne samo duhovnu nego i političku! Zašto? Jer su političari, zaslijepljeni e g o i z m o m, izgubili kompas!Političari svih boja upropaštavaju Hrvatsku i hrvatsko! A Crkva je stoljećima bila zapravo najveći patriot i možemo kritički i štošta misliti o Crkvi ona prepoznaje hrvatske interese brže, bolje i jasnije nego političari. Dok je bila uvjerena da HDZ to radi, držala je stranu vladujuje stranke a sada r e a l n o,idući putem blaženog Stepinca, ali ne bez konzultacija s Vatkanom, kaže što kaže! Nije uobičajeno, to je neka vrsta klerikalizma, ali n e t k o mora reći političarima svih fela da su kao deklarativni katolici, a mnogi do jučer zadrti komunisti, doveli hrvatstu zemlju i državu na rub - opstanka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I ne bi me iznenadilo i da vojska, iako MORA biti apolitična, umirovi generale koji bi ušli u politiku i počeli stvarati, kao političari posebne vrste, malo reda u ovoj opljačkanoj zemlji gdje većina hrvatskog naroda - stenje!
B-B-B
9.6.2009. 14:19
Dali se crkva treba ili ne treba mješati, sve se svodi na jedno : Kada crkva kritizira vladu, onda je kritika dobro došla, no kada se u pojedinim situacijama stavi na stranu vladajuće stranke, onda je to nepotrebno mješanje. Barem tako se moglo gotovo u svim medijima pročitati u poslijednjih nekoliko godina. Ja sam u prvom redu za to da je crkva odgovorna hoću reće da mora preuzeti odgovornost, da mora barem onaj dio koji se smatra vjernicima, uputiti i ako treba i pomoći tim istim ljudima. Sve ostalo je novinarska demagogija.


Još iz kategorije To