Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virovitička povjestica

Nekada imanje, danas ruševina, sutra hospicij

  Vlatko Smiljanić           25.02.2013.         6146 pogleda
Nekada imanje, danas ruševina, sutra hospicij

Uz Bilogoru i Papuk na cesti prema Slatini dvadesetak kilometara od grada Virovitice nalazi se naselje Cabuna. Smješteno uglavnom uz cestu kao i većina slavonskih naselja nastalih tijekom carice Marije Terezije nakon turskih okupacija, unatoč svojoj malenkosti ističe se prema svom dvorcu. Kada se popnemo vozilom na sadašnji nadvožjak prema Cabuni, pogledamo li desno možemo vidjeti velebni dvorac grofa Jankovića.

Sagrađen je oko 1880. godine u sklopu vlastelinstva Aladara Jankovića. Ono je obilovalo izuzetno plodnom zemljom. Zanimljivo je reći kako se na tom vlastelinstvu uzgajalo čak tisuću fazana godišnje za lov. Grof Janković u Cabuni je imao vlastitu farmu lipicanaca, poznate slavonske vrste konja. Dr. Obad Ščitaroci dvorac opisuje ovako: „Današnji ostaci, stare fotografije i katastarska karta pokazuju razvedeni tloris dvorca, ali i promjene tijekom vremena. U cijelom sklopu dvorca i pomoćnih zgrada ističe se jednokatno zdanje, na koje su dograđena prizemna krila: sjeveroistočno u obliku slova „L", a jugoistočno u obliku slova „U". Dvorac ima klasicistička i historicistička obilježja. Zapadno reprezentativno pročelje bilo je okrenuto prema perivoju." Zanimljivo, o njemu postoji malo podataka budući da je slabo istražen.

Međutim, danas dvorca smatraju ruševinom usamljenom u širokim prostranstvima cabunskih polja. Perivoj je nebrigom nestao, oko dvorca je obrasno samoniklo grmlje i trava. Ostale su samo gole zidine s malo ostataka krivišta. Krajem Drugoga svjetskog rata dvorac je izgorio, a kasnije je obnovljen. Od 1970. je napušten i od tada propada. Jedno je vrijeme služio kao mjesna osnovna škola.

Prema pisanjima lokalnih medija u tijeku su pripreme za obnovu postojećeg dvorca. Kada bude uređen, biti će u funkciji hospicija. Kraj u kojemu se dvorac nalazi idealan je za takvu ustanovu - čisti zrak, udaljenost od prometnice, mirno naselje i dobri ljudi. Ovo bi trebao biti čak četvrti dvorac za kojega je planirana obnova. Unatoč sadašnjoj situaciji nadamo se da će barem naša djeca vidjeti ovu reprezentativnu kulturno-povijesnu zgradu u svom punom sjaju.

IZVORI

- Obad Šćitaroci, Bojanić Obad: Dvorci i perivoji u Slavoniji, Zagreb, 1998.
-  Virovitički zbornik, Virovitica, 1984.
- Ivan Dienka: Cabuna (članak u Virovitičkom listu, 13, 1966.)
- Fotografije:arhiva, internetska stranica Virovitičko-podravske županije

~ 2013. - DRUGA GODINA VIROVITIČKE POVJESTICE ~ 

...više od 40 eseja i reportaža o povijesti našega zavičaja...

KOMENTIRAJTE I IZABERITE TEMU

Ako želite saznati nešto više o virovitičkoj povijesti, nekom detalju, događaju ili osobama iz bilo kojega doba, svoju želju možete ostaviti u komentaru ili napisati poruku na sljedeću adresu: vlatko.smiljanic@gmail.com.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
26.2.2013. 15:45
Ma nemogu i neće obnoviti onu Hirošimu u gradu...isto tako palaču a kamoli tu ruševinu...novo je doba al zato i veća sramota...
run-dmc
25.2.2013. 22:25
Nema tu lijeka, vrijeme je učinilo svoje. Najveći problem je u tomu što voda ulazi u sve moguće pukotine u zidovima i mrzne, a to dovodi do raspadanja cigle i zidova. Dvorac predugo propada. Bio sam tamo osobno. Dvorac izgleda kao iz horor filma. Mislim da ga nije moguće niti konzervirati, a kamoli obnoviti.


Još iz kategorije Virovitička povjestica