Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Virovitica

Neka mi vrate dijete, sad se mogu sama brinuti o njemu

  Marija Lovrenc/VLM           27.09.2010.         2720 pogleda
Neka mi vrate dijete, sad se mogu sama brinuti o njemu

Što učiniti u slučaju kada treba najbolje postupiti za dijete s teškoćama u razvoju, koje ne može biti smješteno na adekvatan način i koje je ovisno o drugome, a čiji su roditelji u sustavu centara za socijalnu skrb zbog neriješenih obiteljskih odnosa? Što kada je otac tog djeteta branitelj s invaliditetom te s dijagnozom PTSP-a koji se psihijatrijski liječi, evidentiran zbog prijetnji a majka, zbog dugotrajnog zlostavljanja i osuđena za zanemarivanje djeteta, emocionalno krhka i labilna i nije potpuno sposobna brinuti se za dijete koje treba 24-satnu njegu?

Na to je pitanje odgovorio daruvarski Općinski sud, a njegovu odluku potvrdio Županijski sud u Bjelovaru koji je lani skrbništvo nad djetetom dodijelio ocu.

Prijetnje smrću

Majka Anđela (podaci poznati redakciji) koja se s tom odlukom nikad nije pomirila, ovih se dana bori za skrbništvo nad maloljetnim djetetom koje po odluci suda smije posjećivati dva puta mjesečno, uz stručnu osobu i to isključivo u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Daruvaru.

- Bila sam u braku 21 godinu i svih me godina bivši muž tukao, omalovažavao me, silovao. Kad sam prije četiri godine pobjegla od kuće, nakon što mi je nožem pod grlom prijetio da će me ubiti, pred djecom, nikad se više nisam vratila, a cijenu za to i danas plaćam - priča Anđela koja je bijegom u sigurnu kuću ostavila troje djece i imanje.

Za boravka u sigurnoj kući bivši suprug i dalje je prijetio da će je ubiti, a kasnije se okomio i na liječnike koji su Anđelu liječili na psihijatriji u Dubravi, što je vidljivo po službenim zapisnicima. Za to vrijeme, djeca, od kojih su dvoje sada već punoljetni, ostala su s ocem.

Nakon bolnice, Anđela se zaposlila u Zagrebu.

- Započela sam novi život jer je bilo jasno kao dan da će me ubiti čim me vidi. Radila sam kako bih, jednom, svu djecu mogla ja uzdržavati, no nikada nisam dovoljno zaradila za tu želju - objašnjava Anđela, koja danas plaća alimentaciju za dijete za čije se skrbništvo bori.

Nada se da će sud uzeti u obzir promijenjene okolnosti njezina života, da sada živi u normalnom braku i može se brinuti za dijete ovisno o drugima.

Psihijatrijski vještaci složili su se pak da niti jedan od roditelja nije u potpunosti sposoban brinuti se za dijete s posebnim potrebama.

Stvarni, ne idealni uvjeti

- Za dijete je najprikladnije da zasad bude kod oca jer su djetetove potrebe, prava i interesi zadovoljeni i u poznatoj je sredini. Otac s nama dobro surađuje, a stručna osoba procjenjuje stvarno stanje u obitelji i kako se on brine za to dijete, kroz nadzor nad roditeljskom skrbi, a koji je obvezao sud.

Nemamo spoznaja niti sumnju na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta, a upravo nam je njegova dobrobit najvažnija. Što se roditelja tiče, oboje imaju određenih psihofizičkih problema, a radi se i o kompleksnim odnosima i obiteljskim okolnostima - kaže Zvonko Kovačić, ravnatelj nadležnog Centra za socijalnu skrb Daruvar.

Priznaje da u ovom slučaju i Centar i sud govore o stvarnim, a ne idealnim uvjetima koji su se morali uzeti u obzir pri donošenju takve odluke i da je puno faktora koji su na tu odluku utjecali, kao i činjenica da su institucije u okviru svojih mogućnosti učinile sve što su mogle kako za supružnike, tako i za djecu.

Ona je osoba lakog morala, ja sam uzoran otac

Sve rečeno o meni je laž, ja sam uzoran otac, a prijave protiv mene su neutemeljene. Anđela je osuđena za zanemarivanje djeteta, osoba je lakog morala za koju ni rođena djeca ne žele čuti - kazao je Milan (podaci poznati redakciji), Anđelin bivši suprug koji je malodobno dijete dobio na skrb prošle godine u sudskom procesu i za koju će se, kaže, i dalje boriti svim zakonskim sredstvima.

- Žrtvovao sam se cijeli život za svoju djecu koja su danas uzorna, a sve zle jezike o meni mogu samo prokomentirati kao pristranost institucija za koje ne znam čiju stranu štite - rekao je Milan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica