Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Neka dođe premijerka Kosor, da vidi kako beremo samo gubitke

  Dragutin Šantoši/Večernji list           22.07.2010.         1774 pogleda
Neka dođe premijerka Kosor, da vidi kako beremo samo gubitke

Na duhanskom polju Ivana Santija nedaleko od Bakića, sela kod Slatine, jučer je desetak članova obitelji, rođaka i prijatelja završilo prvu i najtežu berbu duhana.

Za kondiciju

Za svaki list treba se sagnuti do zemlje, otresti prašinu s njega i ubrani duhan predati sakupljaču. Istu će radnju berači u danu ponoviti tisuću i više puta pa seljaci s pravom kažu da za dobru fizičku kondiciju nema bolje vježbe od berbe duhana.

- Već sada se vidi da zapravo beremo gubitke. Nekada sam od proizvodnje duhana na jednom katastarskom jutru živio bolje nego sada na 13 jutara. U propalom komunizmu bilo je svega za ljude koji su htjeli raditi, a pogledajte sada. Država, posrednici, trgovci i ostali uzimaju nam sve što stignu. Gotovo trećinu duhana uništile su poplave, a na drugima su smanjeni prinosi - žali se 60-godišnji Santi.

Kaže da su troškovi porasli 100 posto, a duhana nema, pa će umjesto 2,5 vagona duhana s istih površina imati samo nešto više od jednog vagona.

- Nekada smo od godišnje berbe kupovali nove traktore, automobile, a sada o tomu mogu samo sanjati. Prije su nam otkupljivači na jednu balu duhana računali kilogram prašine, a danas čak sedam kilograma - ljutit je on.

Da država previše uzima, a malo daje, i tako guši proizvodnju, upozorili su zimus iz tvrtke Hrvatski duhani iz Virovitice, tvrdeći da duhanski farmeri u Europskoj uniji dobivaju gotovo dvostruko veće poticaje od hrvatskih.

Oko 1800 proizvođača u Podravini i Slavoniji ove je godine s 5500 hektara pod duhanom očekivalo prihod veći od 220 milijuna kuna, od kojega živi više od 10.000 stanovnika.

Nepogode uzele danak

Svoj danak uzele su i nepogode pa će prihodi biti trećinu manji i nedovoljni da se podmire troškovi.

- Lani sam predao 3,6 vagona duhana, a ove godine bit ću zadovoljan ako budu i dva vagona. Država je očito dignula ruke od radnika i seljaka pa ne vidimo kako ćemo preživjeti. Neka premijerka Kosor dođe u berbu duhana, da vidi kako bi cijena duhana trebala biti veća od 25 kuna po kilogramu, a ne 16 kuna, kako se planira - kazao je Franjo Antolović iz Bakića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda