Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Aktualnosti

`Nedoumice` o dosegu odgovornosti za javno izrečene riječi

        21.02.2003.         3888 pogleda
`Nedoumice` o dosegu odgovornosti za javno izrečene riječi
VIROVITICA, 21. veljače - Na sjednici Poglavarstva Virovitičko-podravske županije, održanoj 10. veljače, raspravljajući o prijedlogu odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija zdravstvenih ustanova, članica Poglavarstva Marija Radijevac (SDP) između ostaloga je rekla da Županija, kao vlasnik Opće bolnice, "treba izdvojiti sredstava i popraviti pokvarene aparate da nam se ne bi dogodilo, kao što mi Virovitičani znamo, da se skupi ultrazvučni ginekološki aparat rashoduje i da ga dobije privatni ginekolog, koji ga popravi i dalje koristi, a da ne vodimo računa o tome" (citirano iz dopisa kojim pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Pavao Čačić traži očitovanje Opće bolnice).

Službeni je pisani odgovor ravnateljice bolnice dr. Ljiljane Valenčak Tonković glasio: "Opća bolnica Virovitica nije rashodovala stari ultrazvučni aparat na Odjelu za ženske bolesti i porode nakon kupnje novog ultrazvučnog collor doppler aparata 2001. godine, koji je kupljen za potrebe ginekologije i pedijatrije. Nadogradnjom i kupnjom sondi za novi aparat, korištenje aparata je nadopunjeno za usluge urologije, ortopedije i neurologije, kao što je bilo i planirano. Na starom ultrazvučnom aparatu i dalje se radi određeni opseg pretraga u sklopu Odjela za ženske bolesti i porode na kojem je aparat i dalje smješten".
Normalna je, razumljiva i ljudska bila i reakcija ravnateljice Bolnice, koja je na sjednici Županijskog poglavarstva održanoj u ponedjeljak, inzistirala da se ova neugodna situacija raščisti do kraja. Riječ je ipak o preteškoj optužbi jer da je zaista tako učinjeno moglo bi se govoriti o kaznenom djelu! Još je razumljivije nastojanje ravnateljice da članovima Poglavarstva osobno obrazloži sve pojedinosti kada se `formula` koju je spominjala gospođa Radijevac `prevede` u stvarnost i imenuju akteri. Naime, suprug ravnateljice bolnice, dr. Josip Tonković jedini je privatni ginekolog u Virovitičko-podravskoj županiji! S novinarske točke gledišta o cijelom slučaju možemo samo reći da su na javnom skupu, dvije javne osobe s popriličnim iskustvom i, vjerujemo, obje svjesne onoga što je izrečeno, izrekle suprotne tvrdnje od kojih i jedna i druga sadrže elemente kaznenog djela: ako je točna tvrdnja gospođe Radijevac tada je u pitanju zlouporaba položaja i ovlasti, a ako nije točna tada je u pitanju vrlo teška kleveta! Mi nismo sud, ali ćemo zbog javnosti koju mi `opskrbljujemo` informacijama tu dvojbu riješiti tako da ćemo posjetiti bolnicu i fotografirati sporni uređaj. Tako ćemo izbjeći situaciju da se ovako `a priori` i sami svrstavamo na bilo koju stranu. Na licu mjesta ćemo se, kako dolikuje novinarima, uvjeriti u to tko je bio u pravu, a tko je neodgovorno istupio na javnom mjestu.
I sada smo došli do dvojbe o kojoj smo i u izvješću pisali. Dvojba pred kojom su se našli članovi Županijskog poglavarstva i koja glasi: `Dokle seže pravo osoba na javnim funkcijama da na javnim skupovima iznose teške optužbe, bez da navode za to konkretne argumente i dokaze?`. Rečenicu "Nedoumica je ostala..." neki su, namjerno ili nenamjerno, krivo iščitali pa sada jasno kažemo da smo mislili na TU `nedoumicu`. Ali kada smo shvatili da nismo baš najjasniji, izmijenili smo i završetak izvješća. Ne zbog toga da bismo se bilo kome `dodvorili`. Internet je medij koji nam, srećom, daje mogućnost da, kada `omanemo` kao novinari, grešku ispravimo
kako i ostale čitatelje ne bismo navodili na krivi zaključak.
No, da krivo ne zaključite i ovaj puta: KAO NOVINARI I MI JOŠ UVIJEK DVOJIMO DOKLE SEŽE ODGOVORNOST JAVNIH OSOBA ZA JAVNO IZREČENE RIJEČI I JESU LI JAVNE OSOBE SVJESNE TE ODGOVORNOSTI?!
Ovaj slučaj dobar je primjer na kome se o toj odgovornosti može učiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.