Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Dolci

Ne želimo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a to nećemo i gotovo

  Goran Gazdek           24.01.2023.         4894 pogleda
Ne želimo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a to nećemo i gotovo

Ne damo i nećemo, dvije su rezolutne tvrdnje koje su najčešće izgovarane na skupu u Dolcima kod Orahovice organiziranom u povodu nezadovoljstva vlasnika čestica koje Hrvatske vode žele izvlastiti za potrebe gradnje akumulacije i retencije. Na poziv Mjesnog odbora u Dolce su došli službenici Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Virovitičko-podravske županije i pročelnica Zorica Hegedušić, ali njihove ovlasti ne dosežu kompleksnosti pitanja na koje mještani traže odgovore. „Naš je zadatak provesti postupak osiguranja dokaza o stanju vrijednosti nekretnina. Umjesto da vi dođete u naš ured kako je uobičajeno, mi smo došli k vama kako bi vas saslušali i objasnili zakonski postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa“, rekla je pročelnica Hegedušić.

Kako smo pisali sredinom prosinca prošle godine, vlasnici čestica su ljuti jer su dovedeni pred svršen čin izvlaštenja. Projekt gradnje akumulacije i retencije priprema se 16 godina, a njih nitko ništa za sve to vrijeme nije pitao niti ih je ikad obavijestio o planovima, na svojim parcelama uočili okolčena i označena mjesta s kolcima i armaturnim šipkama, a da o tim radovima nisu bili upoznati i na kraju, ponuđeno im je sramotno i ponižavajuće malo novaca. Od kada su prošle zime doznali za gradnju vrlo jasno i Hrvatskim vodama i lokalnim vlastima poručuju da imanja ne žele prodati i da će ih, ako treba, braniti i životima.

Čini se da su tome odlučni, a u borbi imaju podršku sumještana koji na prostoru željene gradnje nemaju zemlje. I ovoga puta, na skupu u Vatrogasnom domu, došlo je gotovo cijelo selo.  

<<< Mještani Dolaca ne daju zemlju: Branit ćemo je i životom ako treba

Pročelnica Hegedušić je objasnila je kako se proces odvija po Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade te govorila o mogućnostima i obavezama vlasnika čestica.

„Hrvatske vode predložile su lokaciju gradnje, a Virovitičko-podravska županija prihvatila i provela postupak izrade i usvajanja Prostornog plana kojim je predviđena gradnja akumulacije i retencije“, napomenula je.

Na pitanje zašto ih o tome nitko nije izvijestio odgovorila je kako se kod svakog prostornog plana organiziraju javne rasprave, a pozivi se objavljuju u novinama i na oglasnim pločama što je izazvalo negodovanje mještana.

„Kad treba platiti namete račine dobivamo na kućne adrese, a kad nas treba obavijestiti o važnim stvarima onda se to objavljuje u novinama koje ne čitamo i na oglasnim pločama mjesta koja nemamo vremena obilaziti“, rekla je jedna mještanka.

Pitala je zašto se obavijest o javnim raspravama ne šalju s računima jer bi tako svi zainteresirani na vrijeme saznali i sasvim sigurno uložili svoje primjedbe. Ali, to nekome nije u interesu.

Ono što slijedi je očevid na terenu i nalog za izradu procijenjenog elaborata ovlaštenih vještaka kako bi se vlasnici nekretnina adekvatno obeštetili. Na terenu se utvrđuje stvarno stanje jer u katastru se vodi jedna namjena i kultura, a u naravi je nešto sasvim drugo. Nakon toga izrađuje se elaborat i dostavlja se strankama.

„Time još ništa nije izvlašteno. Ukoliko ste zadovoljni elaboratom možete potpisati sporazum s Hrvatskim vodama i riješiti imovinsko-pravne odnose. Ukoliko niste tada Hrvatske vode podnose prijedlog za izvlaštenje. U tom slučaju opet pozivamo svakog vlasnika posebno gdje možete izraziti zadovoljstvo ili osporit i zatraži ponovnu procjenu vještaka po vlastitom izboru“, objasnila je Hegedušić.

Ne želimo nikakve procjene, nećemo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a mi to ne želimo i gotovo, jedinstveni su mještani.

Ponovili su kako nema svrhu na tom mjestu graditi retenciju i akumulaciju jer nikada nije bilo poplava ni u selu ni u okolici te da postoji tek jedan pritok kojeg zovu Suhi potok jer vode u njemu ima tek zimi i u rano proljeće dok je preko cijele godine prazan zbog čega su ga stariji mještani nazvali suhim.

„Vidjet će koliko je to uzaludno i bespredmetno. Tjerate mak na konac dok cijeli slučaj ne osvane u Saboru i Europskom sudu za ljudska prava“, rekao je jedan mještanin.

„Dovoljno je samo redovno održavati postojeće kanale. Neka budu sigurni da im nikakva gradnja ovdje neće proći“, dodao je drugi.

Jedan od prosvjednika je podsjetio kako svakih nekoliko godina plave Karlovac, Pokuplje, Pounje, Gacka i desetine drugih mjesta u Hrvatskoj i poručio da novac namijenjen ovdašnjoj investiciji preusmjeri na ta područja.

„Tamo direktor Hrvatskih voda za vrijeme poplava ode dati izjavu za televiziju navečer, da ga nitko ne vidi jer vjerojatno nije poželjan, i do sljedeće poplave nema nikog iz Hrvatskih voda. Ovdje je bio gospodin Željko Kovačević iz osječkih „Hrvatskih voda“ i niti na jedno pitanje nije znao odgovoriti“, rekao je.

Na naše pitanje što u slučaju da vlasnici čestica ospore procjenu vještaka i ne potpišu sporazum s Hrvatskim vodama, pročelnica Hegedušić je odgovorila: „Ukoliko budu pasivni u postupku, mi ga svakako moramo provesti. U njihovom interesu je da sudjeluju i budu aktivni“.

Međutim, mještani su odlučni: „To je kao da dođem kod vas u kuću i želim prodati vaš namješta. Ne dam svoju zemlju i gotovo. Borio sam se u Vukovaru, ne zato da mi sada zemlju otimate? Borit ću se i braniti svaki pedalj svoje imovine, nećete je uzeti. Neka nitko ne dolazi tamo“, rekao je jedan od nezadovoljnih i pokazao spomenicu vukovarskog branitelja što je naišlo na odobravanje i pljesak nazočnih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci