Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Županija

Ne spasi li se Drava nema spasa niti ljudima

        22.10.2002.         2210 pogleda
Ne spasi li se Drava nema spasa niti ljudima
VIROVITICA, 22. listopada - Prirodoslovno društvo Drava organiziralo je okrugli stol na temu Održivi razvoj Podravlja, na kojemu su predstavljeni rezultati projekta "Inventarizacija dravskih staništa Virovitičko-podravske županije". Upozoreno je da su preostala staništa rijeke Drave, koja prestavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti, jako ugrožena ljudskim djelovanjem, osobito eksploatacijom šljunka i vodoprivrednim radovima. Projektom, koji su financijski pomogli Ured za udruge Vlade RH i Virovitičko-podravska županija, bila su obuhvaćena zaštićena područja Jelkuš, Križnica, Širine i Širinski Otok na pitomačkom području, te područje uz Dravu u Novom Gradcu, Vaškoj, Noskovcima i Čađavici. Prvi je to korak ka stvaranju cjelovite slike tih vrijednih staništa uz Dravu u Virovitičko-podravskoj županiji, procjeni stanja njihove ugroženosti te izradi akcijskih planova zaštite ugroženih dijelova prirode. Jedan od ciljeva je da se tako zaštićeno područje i valorizira kroz ekoturizam osmišljen na osnovi projekata održivog razvoja. O toj temi na okruglom stolu je govorila Helena Hečimović, predsjednica Dravske lige, saveza koji okuplja osam udruga koje promiču očuvanje rijeke Drave kao " prirodne rijeke", uz koju će se, osim izvornosti krajobraza, zadržati i tradicionalnost života i običaji.

- Drava je naš zlatni rudnik koji bi trebalo zaštiti a ne dopustiti da nestaje pred našim očima. Ljude treba osvijestiti da zaštitom Drave, štitimo i njih jer bez života u i oko rijeke na tome području neće moći opstati niti ljudi - kazala je Helena Hečimović. Ilustrirala je to primjerom biciklističke staze, tzv. Dravske biciklističke magistrale, koja je u ovome trenutku stigla do Pitomače. U svijetu vec ima interesa za turističke posjete tome području ali je turistička ponuda uz biciklističku stazu još uvijek nedovoljna za organizaciju većih turističkih ruta.Staza bi se trebala produžiti i kroz Virovitičko-podravsku županiju te spojiti s mađarskim gradom Barcsem.

- Uništi li se ekosustav i izgled toga područja i staza će izgubiti smisao a time će nestati i mogućnost razvoja ekoturizma i s njime povezane ekopoljoprivrede - upozoreno je. O projektima zaštite Drave na mađarskoj strani i o tome kakav je odjek u svijetu projekata kojima se pokušava zaštiti to područje na okruglom stolu govorio je David Reeder, voditelj koordinacije za Dravu u Svjetskom fondu za zaštitu prirode. On je pohvalio hrvatske projekte i upozorio da treba hitno djelovati jer bi se u suprotnome moglo dogoditi da se, u trenutku kada projekti zaštite budu gotovi, više nemaju gdje primjeniti s obzirom na brzinu kojom se rijeka Drava uništava. U tom kontekstu pohvaljen je i projekat Prirodoslovnog društva Drava ali je zaključeno da na osnovi rezultata toga rada treba hitno odrediti mjere zaštite te nastojati argumentirano utjecati na zaustavljanje svih ljudskih djelatnosti kojima se uništava rijeka Drava.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.