Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Aktualnosti

Ne pljuj u kazalištu

  Goran Gazdek           15.09.2014.         2317 pogleda
Ne pljuj u kazalištu

Nikada mi nije bilo jasno zašto je nekada davno, dok sam još bio dijete, na zidovima čekaonica autobusnih i željezničkih kolodvora ili bolnica i ambulanata bilo potrebno kačiti obavijesti s porukom: "Ne pljuj po podu". Pa normalno je da to nećeš činiti, jer nit je higijenski nit je kulturno! Nekoliko desetljeća kasnije čudim se kad u brojnim kazalištima mnogih gradova koje sam posjetio glas s razglasa prije predstave upozori publiku da ugase svoje mobilne telefonske aparate. Pa normalno je, k vragu, da ćemo ugasiti mobitele jer ostaviti ga upaljenog nit je higijenski nit je kulturno.

Bio sam svjedokom nekih zvonjava mobitela na mjestima gdje se ne bi trebali glasati. Zbunjeni ljudi, uglavnom u panici, traže svoje uređaje jer su to zaboravili učiniti pa podsjetnik prije početka predstava u kazalištima možda ipak ima smisla. Sjećam se nekog gostujućeg komada u našem teatru kada je usred predstave zazvučao nečiji mobitel. Uporno je zvonio nekom tvorničkom melodijom, ovaj se nije javljao, svi se osvrću, a Ljubomir Kerekeš usred scene kaže: "Neću igrati dalje dok se ne javiš na taj mobitel". Bila je komedija, i kazalište je bilo puno. Glumac je to teatralno izveo svojim prepoznatljivom gegom pa se dvoranom prolomio prvo smijeh, a onda i aplauz. Dogodi se, jebi ga!

No, ono što se sinoć zbilo za vrijeme izvedbe predstave Dječak koji je govorio Bogu ne možemo pripisati zaboravu, slučajnosti, smetenosti ili žurbi već bešćutnosti, bezosjećajnosti, besramnosti i sebičnosti. Gospodin u prvom redu zakasnio je na početak, onda se s nekim dopisivao SMS porukama ne hajući za ono što se zbiva na pozornici, a na kraju je i fotografirao iako postoji nepisano pravilo da se glumci ne uznemiravaju fotoaparatima bez obzira jeli bljeskalica uključena ili ne. Gospođa u četvrtom redu, četvrto ili peto sjedalo, stišala je mobitel, ali javila se na poziv. I objašnjava onome tko ju je zvao da je u kazalištu...

Bilo je malo publike jer predstava je već puno puta igrana pred virovitičkom publikom pa se čuo svaki šum. Isprike da su se morali javiti, jer bilo je "pitanje života ili smrti" (da, baš tako mi je odgovirla gospđa plave kose čudeći se što ja to nju uopće pitam) , naravno ne pije vodu.

Bila je monodrama, teški komad o holokaustu i stradanju djece u Drugom svjetskom ratu pa Goran Koši nije mogao tek tako prekinuti monolog kao onomad Ljubomir Kerekeš. Možda bi to i učinio, možda bi mu došlo da skoči i otme ta dva mobitela i frljukne ih što dalje da predstavu nije došao pogledati žiri Festivala glumca u Vinkovcima jer zbog poplava u vrijeme održavanja festivala predstava nije mogla biti odigrana! Bio bi to skandal - Dječak koji je govorio Bogu tako bi sigurno bio zakinut za eventualnu nagradu, ali bi nekulturnim ljudima koji su dopisivanjem i telefonskim razgovorom omalovažili njegov rad i ometali ostale da prate predstavu poslao jasnu poruku: Ne pljujete u kazalištu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

općinaSlatina
18.9.2014. 11:22
Prije bih za ovaj tekst rekao da je neki komentar ili možda osvrt na današnju kulturu ili samo društvo.
Vijest to nikako.
jedna.
17.9.2014. 19:57
poštovani gosp. siniša prpić gornja vijest je rekao bi napisana suprotno pravilima novinarske struke jer je uredništvo ignoriralo da je vijest
temeljna novinarska vrsta. ona je najkraći novinarski oblik i sadrži istinite, kratke, jasne i pravodobne podatke o nekom događaju.
bitni elementi koje mora zadovoljiti svaka vijest jesu: 1. istinitost, 2. novost, 3. aktualnost (to znači objaviti vijest što brže nakon događaja) 4. zanimljivost 5. važnost 6. kratkoća 7. jasnoća i 8. preciznost. zato vijest mora odgovoriti na šest pitanja: 1. TKO? 2. ŠTO? 3. KADA? 4. GDJE? 5. ZAŠTO? 6. KAKO?

gosp. fabijane možete li nam pojasniti koja je razlika između kako napisaste šupčine iz prvih redova kojem je zazvonio mobitel i šupčine iz prvih redova koji se je s nekim dopisivao sms porukama ne hajući za ono što se zbiva na pozornici.

kako gosp. drug kaže nekim je komentar priznanjem na popularnoj društvenoj mreži facebooku detektirano tko je "zvonko telefonko" iz tzv. kulturne "elite" pa bi bio red da se ta i na ovom portalu sveprisutna persona sa istom isprikom javi i pod ovim tekstom!
drug
16.9.2014. 8:37
Sudeći po nekim komentarima na popularnoj društvenoj mreži Facebook, čini se da "zvonko telefonko" iz tzv. kulturne "elite". hmm!
siniša prpić
15.9.2014. 16:32
@Uredništvo, može li se saznati o kakvim se to "kalibrima" radi ?!
Jel` to bila poltička ili kulturna "elita".... ?!
Imenom i prezimenom, ako kojim slučajem znate.
Ako za ovo sazna jedan od Vaših kolumnista ( s obzirom na temu predstave ), mislim da će nekulturni akteri iz gledališta, dobrano nadrljati. S pravom.
Fabijan
15.9.2014. 16:11
Živo me zanima kojoj je to šupčini iz prvih redova zazvonio mobitel... Vjerojatno neki od onih "slušaj sine obriši sline"
Vislav
15.9.2014. 15:03
Obična malograđanština, manjak osnova ponašanja na kulturnim mjestima i slično.
Nano-59
15.9.2014. 14:55
Gorane ovi prvo-redci, nisu sjeli u prvi red da bolje vide negoda se njih bolje vidi.
mikeš
15.9.2014. 12:06
ZNA SE TKO SJEDI U PRVIM REDOVIMA


Još iz kategorije Aktualnosti