Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Aktualnosti

Ne damo naše autoceste

  Lupig.com           07.10.2014.         1589 pogleda
Ne damo naše autoceste
Davanje autocesta u koncesiju ujedinilo je dosad nespojive grupe građana: inicijativu koju su, među ostalima, pokrenule organizacije poput CMS-a podržali su domoljubni "čekićari" iz Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara; Sindikalist koji je godinama ratovao s HDZ-ovcima konzultirao se oko referendumskog pitanja s njihovim "tatom" za ustavno-pravna pitanja Vladimirom Šeksom... Događa nam se situacija iz vica američkog komičara Johna Olivera: "To je kao da Lex Luthor pokuca na vrata Supermenovog stana i kaže mu: Slušaj, znam da smo imali svoje razmirice u prošlosti, ali moramo se riješiti onog šupka iz stana 3B". Prikupljanje potpisa kreće u subotu.

U subotu 11. listopada će svi građani, bez obzira nalaze li se lijevo ili desno na političkom spektru, konačno moći izjasniti da je pitanje monetizacije autocesta naše strateško, vitalno pitanje. Tada počinje prikupljanje potpisa, a trajat će do 25. listopada, objavljeno je na konferenciji za medije organizacijskog odbora peticije za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Potpisi se prikupljaju za raspisivanje referenduma za izmjenu Zakona o cestama kojim se propisuje da su izgrađene javne ceste strateški interes Republike Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge. Organizatori pozivaju sve volontere koji su spremni pomoći u prikupljanju potpisa da im se jave na telefon 0800 4229 ili putem internetske stranice www.referendum-autoceste.hr, na kojemu se mogu pratiti novosti vezane za referendum, a već je objavljeno i gdje će se nalaziti zasad 60-ak punktova za prikupljanje potpisa.

Predstavljajući pitanje koje će se naći na potpisnim listama, Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata upozorio je da je koncesija neprihvatljiva jer "ako se koncesionaru isplati upravljati autocestama, isplati se i nama". 

"Ključno pitanje je na koji način mi kao društvo možemo stati na kraj vlasti koja nema odgovornost za dugoročno i održivo upravljanje javnim dobrima – ovime je želimo na to natjerati“, rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad, dodajući da se prikupljaju potpisi za nešto što, bez obzira na uvjerenja i društvene pozicije, ujedinjuje građane.

Mirela Travar iz Mreže mladih Hrvatske istaknula je kako se radi o odluci s dugoročnim posljedicama za našu budućnost: "Ukoliko se autoceste daju u koncesiju, budućim generacijama se oduzima pravo upravljanja strateškim polugama razvoja. Upravo zato mora se čuti glas mladih i svih ostalih građana."

Argumenti protiv koncesije

To nije čudno. Naime, Hrvatska u svojoj povijesti nikada nije dala tako vrijednu imovinu privatnom koncesionaru. Autoceste su jedan od najvažnijih razvojnih projekata koji se financirao desetljećima javnim novcem. Organizatori apeliraju na građane da spriječe koncesiju sljedećim argumentima: 

1. Poklonit ćemo zaradu od 80 milijardi kuna privatnom koncesionaru

Koncesionar će u ovih četrdeset godina zaraditi na autocestama oko 80 milijardi kuna. Za taj isti novac možemo izgraditi 300 bolnica, 2.000 škola ili 4.000 vrtića.

2. Koncesija neće riješiti problem duga za autoceste

Od koncesionara bismo dobili oko tri milijarde eura, što je nedovoljno za pokrivanje duga za autoceste, a odrekli bismo se prihoda od cestarina, tj. mogućnosti da dug vraćamo.

3. Mi preuzimamo rizik, privatni koncesionar ubire profit

Država će garantirati koncesionaru količinu prometa na autocestama i ako ga ne bude dovoljno - morat ćemo koncesionaru pokriti razliku u prihodima.

4. Imat ćemo veće cijene cestarina 

Koncesije autocesta u SAD-u, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i mnogim drugim zemljama uzrokovale su povećanje cijena cestarina, a to dokazuju i veće cestarine dionica koje su u Hrvatskoj već pod koncesijom u odnosu na one koje nisu.

5. Povećat će se troškovi održavanja lokalnih cesta i smanjiti sigurnost u prometu

Koncesionari zbog troškova održavanja autocesta podižu cijene cestarina za kamione, zbog čega kamioni prelaze na lokalne ceste. Više kamiona na lokalnim cestama znači i više pretjecanja, a time i više prometnih nesreća.

6. Izgubit ćemo stratešku polugu ekonomskog razvoja

Određivanjem cijene cestarina država može utjecati na izvoz, turizam, ukupnu cijenu roba i usluga, ruralni razvoj i druge ekonomske faktore. Ako se odreknemo upravljanja autocestama, odričemo se i bitne poluge za kreiranje vlastite ekonomske budućnosti.

7. Nije istina da ne postoje druga rješenja!

Koncesija je samo jedan od mogućih modela monetizacije duga, i to najlošiji: radi kratkoročne dobiti daje se imovina koja dugoročno stvara zaradu. Vlada dosad nije razmotrila NITI JEDAN DRUGI model monetizacije kao što je npr. izdavanje obveznica. Nije pristupila ni reprogramiranju duga, a kamoli ukinula političko kadroviranje u upravljanju autocestama čime bi se ostvarile velike uštede i u isto vrijeme zadržala zarada od naših autocesta!

40 godina ih gradili, a sada ih se poklanja na 40 godina

Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenulo je sedam organizacija civilnog društva (Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), pet sindikalnih središnjica (NHS, HURS, MHS, SSSH, URSH) te dva cestarska sindikata (Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta). Ovih četrnaest organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge i građani) iz svih krajeva Hrvatske.

Zajedno se pitaju kako je moguće da smo ih "preko četrdeset godina gradili, a sada ih poklanjamo nekome da na njima četrdeset godina zarađuje".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mirovnjak1
11.10.2014. 13:18
Ljubo!
Pročitaj današnji tekst o nastavku iskaza Sapunara u jutarnjem listu, pa se nadam da ćeš naravno sa istom pretpostavkom o točnosti onog od prije nekoliko dana i ovog danas prihvatiti da ti ipak od jednog stabla nisi vidio ne šumu već prašumu.
Lijep pozdrav uz osobno poštovanje.
mirovnjak1
10.10.2014. 8:30
Ljubo!
Duboko cijeneći tvoju publicistiku no ne mogu da ponovno ne istaknem tvoju mržnju prema jednom čovjeku.
Što ako je i točno ono što Sapunar kaže.
To je jedan milijun "samo" jedan u odnosu na stotine samo u Remorkeru, a gdje je fimi media, tuneli, zlatni WC izlazi za razne "Dugobabe" razna odmorišta namješteni natječaji itd, itd,
Sve to moj Ljubo amnestiraš.
Ja Čačića ne amnestiram samo za razliku od tebe ne donosim subjektivne zaključke.
Knjigu sam čitao, ali sam čitao i optužnice pa i preude i temeljem njih formiram svoja mišljenja
Za to moj ljubo jedna preporuka za nas starije.
Mržnja je opaka bolest, a nama starijima svaka bolest je opasna.
pocelo je
10.10.2014. 8:13
jedna.pa pametan covjek,sta je trebao?boriti se za lopovsku drzavu i tudjmanove mafijase da mogu dobro pokrasti cijelu drzavu pa da ljudi budu kruha gladni.ono sto je obecavano i sto smo dobili su potpuno razlicite stvari.svaka cast ljudima koji su se borili jer su mislili da se bore za nesto ispravno ali kada vidim za sta su se zapravo borili dodje mi muka.
jedna.
10.10.2014. 6:50
gosp. ljubo ježi mi se koža i tjera me na povraćanje kada čitam vašu "zabrinutost". "zabrinutost" vas koji ste za vrijeme srbočetničke gresije digli rep na leđa i pobjegli u beč a sada glumatate dušebrižnika za sudbinu naroda i države koju ste kada joj je bilo najteže ostavili na cjedilu!
Autor Lj.R.W.
10.10.2014. 0:11
@mirovnjak1 Ne volim "šlamperaje", pa ponavljam bez tipfelera: Riječ je o ukupnoj validnosti Čačića! Istina, ovo je samo optužnica od strane Sapunara, nju treba verificirati i Državno odvjetništvo, ali Čačić će se dobro uznojiti da dokaže da nije primio lovu za HNS, koja nigdje nije evidentirana... Pa što ti misliš čovječe tko je financirao osnivačku skupštinu HNS reformista u Westinu, i dernek na Bundeku, ili Jarunu, ne sjećam se...? Naravno, Kalmeta je zidao cijene cesta, napuhivao ih, ali to Čačića ne amnestira - kada krene, nizat će se optužnica za optužnicom...Ne bi me iznenadilo da bude procesa u rangu Sanaderu i Vidoševiću! Još nisi pročitao USPON ČAČIĆA DEVEDESETIH? I vjeruj Ljubi, bar desetak njih sam prije mnogih prepoznao kao ŠTETOČINE i JAVNO pisao o njima kao takvima! Misliš da je to jednostavno i bez rizika?
Autor Lj.R.W.
10.10.2014. 0:07
@mirovnjak1 Riječ je o ukupnoj validnosti čačića! Istina, ovo je samo optužnica od strane Sapunara, nju treba verigficirati i Držabvno odvjetnišzb+vo, ali Čačić će sed obro uznojitiu da dokaže da nije primio lovu za HNS, koja nigdje nije evidentirana.. Pa što ti misliš čovječe tko je financirao osnivačku skupštinu HNS reformista u Westinu, i dernek na Bundeku, ili Jarunu, ne sjećam se...? Naravno, Kalmeta je vjerojatno zidao cijene cesta, napuhivao ih, ali to Čačića ne amnestira - kada krene, nizat će se optužnica za optužnicom...Ne bi me iznenadilo da bude procesa u rangu Sanaderu i Vidoševiću... Još nisi pročitao USPON ČAČIĆA DEVEDESETIH?
atma
8.10.2014. 9:44
@mirovnjak1

Svaka vlast od 2000.godine na dalje imala je priliku, dužnost i obvezu vratiti opljačkanu imovinu RH kroz privatizaciju i ostale nezakonite radnje. Što su učinili do sada? Koliko je novca vraćeno u Hrvatsku? Radi se o milijardama dolara. Ne razumijem zašto svi zatvaraju oči pred tim problemom. Novca ima za vraćanje "dugova", ali oni se ne vraćaju nego se dug i dalje gomila. Dakle, pljačka Hrvatske ne samo da nije prekinuta, već se nastavlja i dalje. Što je sljedeće? Šume, vode ... ???
mirovnjak1
8.10.2014. 9:28
Ljubo!
Poštujem tebe kao publicistu i nikada se u dijalog sa tobom neću upustiti po tim temama.
Ali gradnja cesta nije publicistika već jedna sasvim druga djelatnost.
Isto kako si se ti 40 godina bavio publicistikom ja sam 40 godina sudjelovao na natječajima za izvođenje radova bilo kao ponuditelj ili kao stručna osoba investitora (nikad kao političar) i za tih 40 godina nikad nisam čuo za ono što se dogodilo na dionici od Bosiljeva do Kupljaka. Nekoliko se tvrtke udružilo u 2 konzorcija i bile samo njihove 2 ponude i kada je posao dobio onaj malo povoljniji ovi su mu drugi postali kooperanti. To je nezabilježeno u toj djelatnosti.Tu moj ljubo nije bilo Čačića.
mirovnjak1
8.10.2014. 9:18
Ljubo!
Ne pada mi napamet da branim Čačića.
O njegovu radu se možemo složiti u mnog čemu, ali se ni u ludilu ne mogu složiti o krivnji Čačića za visoke cijene na gradnji autocesta.
Omjer je moj Ljubo krivnje Kalmeta- čačić 90% Kalmeta 10% Čačić, ako i ja nisam amnestiro Kalmetu na štetu Čačića.
Ja duboko poštujem sve vas koji ste protiv monetizacije uz jedan uvjet da kažete kako vratiti enormni dug, tu moj Ljubo od tebe na pitanje KAKO? ni riječi.
Stanić na televiziji kaže "Reprogramirati" dug do 2022 godine.
Ali bez izračuna koliki će on biti 2022 do kada bi ga on reprogramirao i tko će ga onda vraćati, hoćemo li ga ostaviti i našim praunucima jer smo i unuke zadužili, je populistički prijedlog koji ništa ne rješava, a g-dinu Staniću diže rejting.
Ja sam duboko protiv takvih "Spasitelja" Takvi su bili i oni koji su nas u ovo gurnuli.
Sjeti se Šukerovih izjava po povratku iz svijeta da se Hrvatska izvrsno zadužila po kamatama od 7-9%.
Sada došlo "Vrati koko što si pozobala"
Za to nikada ne mogu prihvatiti razne "Staniće" i vas koji ih podržavate, bez jasnog stava kako vratiti dugove, a dok se dugovi ne vrate autoceste nikad i neće biti naše već onih čijim su novcima građene.
I još nešto uz ponovnu napomenu da ne tvrdim da je monetizacija jedino rješenje.
Od kuda tebi tvrdnja "koncesija" kada se ona i ne spominje. I za što tvrdnja samo strancima. Mogu se javiti i domaći investitori koji mogu doći do jevtinog kapitala.
One se na daju strancima one su sada indirektno njihove dok im netko ne vrati njihove novce sa Šukerovim kamatama.
I na kraju Ti od hrasta ne vidiš šumu, pa ipak od "mržnje" čačića ne vidiš Kalmetu, Šukera, Sanadera, Prskala Crnjaka, Sapunara i još mnoge druge ne vidiš recimo Skladgradnju i Žužule koji su gradili na stotine kilometara po enormnim cijenama i sada kupuju nogometne klubove kao igračke, vidiš samo Čačića i njegov coning koji da se razumijemo nisu čisti, ali ipak nisu nikad napravili niti ugovorili ni kilometra ceste.
Oni su radili nešto drugo također nečasno, ali ovdje je riječ o autocestama i sasvim drugim ljudima.
Autor Lj.R.W.
8.10.2014. 0:59
@mirovnjak1 Šokiran sam tvojim brzopletim zaključivanjem! Kakva mržnja te spopala?! Zašto bih mrzio Čačića? Zanimaju me kao publicistu, prije svega, činjenice!
Uostalom, ključna moja je tvrdnja da je davanje hrvatskih autocesta u koncesiju STRANCIMA definitivno izdaja nacionalnih interesa Hrvatske. Imaš više mojih analitičkih članaka na google o štetočinskom djelovanju Radimira Čačića. Zaboravio si njegovu BAHATOST, da ostalo ne spominjem. A to ostalo je da je on, sa Coningom, eklatantan primjer sukoba interesa, da se radi o pripadniku sloja TATINIH SOCIJALISTIČKIH SINOVA, da je 30 godina u politici i da mu je politika igračka, adrenalin, na štetu naroda! Koliko je to fantazmagorično svjedoči i to da je kao višestruko potrošeni političar, primjer hrvatskog tajkunstva, krenuo po tko zna koji puta u pohod na osvajanje vlasti osnivanjem stranke! Kao da ih dio sada nemamo ne dovoljno, nego i previše (oko 150 registriranih stranaka!!) Naime, samo ga vlast (i novac) mogu štititi od optužnica koje skupljaju prašinu po državnim odvjetništvima i sudovima. Imam volju posuditi ti knjižicu varaždinskog istraživačklog novinara Krešimira Kovača - USPON ČAČIĆA DEVEDESETIH, koju valja samo prepisati u niz optužnica! NIKADA teze odnosno tvrdnje iz te knjige nisu od Čačića demantirane! Usput, knjiga se NIKADA nije našla u knjižarskoj distribuciji. a tiskana je uz pomoć jednog fonda za pomaganje istraživačkog novinarstva! tebi za informaciju, jedna od njegovih najboljih prijateljica, zadužena za njegov PR (kupovanje medijskog prostora!), suočena je ovih dana s optužnicom - Ankica Mamić (nenamjensko trošenje kredita HBOR-a, oko 700 000 kuna, umjesto poslovni prostor firme adaptirala je svoj stan!!) Ukratko, Čačić = pripadnik hrvatske pseudoelite izravno odgovoran za stanje (sranje) u kojem se nalazimo! Ako je tebi, takav, simpatičan, uzmi si ga za po kući!
atma
7.10.2014. 19:55
Mišljenja sam da je argumentacija pod točkom 7. u potpunosti utemeljena. To je ujedno i odgovor ministru koji pita za alternativu rješenja problema.
siniša prpić
7.10.2014. 18:34
@Survive, da bi riječi dodao.
mirovnjak1
7.10.2014. 18:27
Ljubo!
Samo jedno pitanje i pa nakon toga jedna konstatacija.
Pitanje.
Uzmeš kredit od 100.000 € i kupiš stan za 90.000 €.
Čiji je to stan je li tvoj?
Konstatacija.
Uvikek sam te cijenio kao objektivnog, ali proglasiti da su svi dugovi nastali za vrijeme Čačića koji je prvu lopatu zakopao u drugoj polovici mandata, znači gradio manje od 2 godine (gradnja cesta trajala preko 10 godina) i nakon njega cijena po kilometru povećana za preko 2 puta.
Bojim se da je ovaj tvoj komentar daleko prije temeljen na osobnoj mržnji nego na objektivnosti.
pocelo je
7.10.2014. 15:27
survive svaka cast.meni nije jasno kako se svi bune a ocekuju da 500 tisuca sisavaca dobije penzije i crkva ocekuje milijardu i drzavni aparat ocekuje svoje a tvornice i firme pozatvarali.recite odakle pare da se namire sve štetocine?
Autor Lj.R.W.
7.10.2014. 13:18
Ne damo žile kucavice Hrvatske! Izgraditi i biti nesposoban održavati izgrađeno?? I zar se moralo graditi na dug (tko nas je to zaduživao preko svake mjere, ako ne Čačić pogodujući građevinskom lobiju kojeg je Coning bio dio??), pristigle frate kredita, nastavi sa rasprodajom Hrvatske! E, neće ići! Napravilo bi se kao s Inom - prodaš, onda kukaš! Onaj tko da auto-ceste u koncesiju STRANCIMA, izdao je definitivno hrvatski nacionalni interes!
Survive
7.10.2014. 12:36
Glavni problem hrvatskog društva je što nije rasčistilo što bi htjelo. Izabrali smo kapitalizam koji ima svoja pravila, a htjeli bi zadržati sve priviliegije iz socijalističkog doba, od zdravstva, mirovinskog sustava do školstva i glomaznog državnog aparata. Nažalost kod nas je kapitalizam latinsko-američkog, a ne skandinavskog tipa. Da bi zadržali te pogodnosti treba negdje namaknuti sredstva. Do sada smo se zaduživali i na te dugove samo godišnje kamate iznose 10% državnog proračuna. Kada su predložene neke mjere za racionalizaciju (outsoursing i sl.) svi su se digli na noge jer ugožava egzitenciju zaposlenih. Sada neka netko kaže kako namaknuti sredstva za sve nađe prohtjeve i neracionalnosti, a proizvodnju smo uništili.
Nano-59
7.10.2014. 11:43
kao da su to naše ceste, napravljene kreditima od kojih je najviše ima korist HDZ, sanader, kalmeta, žužuli i šuker, bikeri apokalipse, ofarbali su oni puno više od 2x vrijednost izvedenih radova. Imamo mi hrvatske-auto-ceste, to vam je fima čini mi se sa upravom u Vončininoj u Zagrebu


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.