Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Ne brinite za lektiru! Djeca će čitati ono što vole, makar je čitali skrivečki, ispod jorgana


  Aktualnosti           Galina Popović           13.02.2019.         1651 pogleda
Ne brinite za lektiru! Djeca će čitati ono što vole, makar je čitali skrivečki, ispod jorgana

Danas sam upoznala ženu mojih godina koja je baka. Sve dosad nisam shvaćala da bih baka mogla biti i ja. Nisam vam rekla; ovdje, u Ujedinjenom Kraljevstvu, sve vrvi malom djecom. Prosjek je dvoje - troje, ali rijetko ispod toga. Slika koja je ovdje uobičajena i svakodnevna, a koja se sve rjeđe viđa u Hrvatskoj.

Ima u Hrvatskoj djece, naravno, i svi se o njima brinu. Osobito oko toga što će čitati u lektiri. No nažalost, svađati se oko kurikuluma, bilo kojeg, a ne samo iz hrvatskog jezika, je kao da se svađate oko sofe – hoće li biti crvena ili plava, u kući koja se raspada, krov prokišnjava, a voda u dnevnom boravku je već do koljena.

Svađati se oko lektire, znači svađati se oko gluposti, a na dnevno političkom meniju prepucavanja će za dva tjedna već biti neki novi, “još važniji” povod. Ne želim reći da lektira nije bitna, dapače. Želim reći da je posve svejedno kakva će lektira uopće biti ako je za 20 – 30 godina više neće imati tko čitati. Hrvatska izumire, TO je razlog za paniku. I dok neke razvijenije zemlje već godinama provode aktivne demografske politike među kojima su – jaki zakoni koji štite žene tijekom porodiljnog dopusta, dječji vrtići u firmama, dojenje na poslu, velike novčane potpore, kad god se kod nas spomenu “demografske mjere”, nastanu svađe oko zabrane abortusa – kao da je to jedina mjera koja postoji u demografskoj politici. A zapravo je najrjeđa koja se uglavnom više nigdje ne provodi. Odnosno, kad se kod nas govori o demografiji, nitko zapravo ne misli na djecu, ni budućnost ove države, nego se svi po virtualnim šumama odmah krenu igrati ustaša I partizana. Tko je čiji? Ili si naš ili te nema! …

Ne vrijede kurikulumi dok se ne promijeni cijeli obrazovni sustav, dok se prije svega samim učiteljima i profesorima ne olakša njihov posao, dok se ne promijene i ne ukinu besmislene i nesuvisle administracije i birokracije kojima ih se bez potrebe zatrpava. Dok se cijeli obrazovni sustav ne modernizira, ne prilagodi 21. stoljeću. Nakon što se to učini, onda će i kurikulumi dobiti smisao.

A da bi se mijenjao obrazovni sustav, trebaju se početi mijenjati politike i programi političkih stranaka. A da bi se počeli mijenjati programi političkih stranaka, treba mijenjati političare. Ne jedne te iste koji su “malo gore, pa malo dolje” pa tako u krug, nego oni koji će izvući zemlju iz ozbiljne krize, iz mulja u koji je zapala. Da bi se promijenilo političare, možda bi trebalo izaći na ulice.

Dići glas protiv korupcije, nerada, nepotizma, lopovluka, krađe. Ali da bi se glas dovoljno glasno i jasno čuo, treba doći do kritične mase ljudi, trebaju svi izaći na ulice. I lijevi i desni. Ali kad bi se na ulicama skupili i lijevi i desni, onda bi korumpirani političari možda doista morali otići. Pa će oni upravo zato učiniti sve da se vi i dalje svađate oko sofe, hoće li biti crvena ili plava, u kući koja se raspada, krov prokišnjava, a voda u dnevnom boravku već je do grla.

Ne brinite za lektiru. Djeca će čitati ono što vole. Obavezna lektira to uglavnom nikad nije bila. Ali nitko ih neće spriječiti da pročitaju knjigu svog omiljenog autora, pa makar je čitali skrivečki, ispod jorgana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: