Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Komentar

Natječaji za nadzornike u državnim tvrtkama velika su bedastoća

  Mijodrag Šajatović/Lider           17.08.2010.         1711 pogleda
Natječaji za nadzornike u državnim tvrtkama velika su bedastoća

Otkako je premijerka Jadranka Kosor najavila da će se u roku od 45 dana raspisati natječaji za članove nadzornih odbora javnih poduzeća i tvrtki u državnom vlasništvu, svaki dan pogledam je li se pojavio prvi oglas. Znatiželju opravdavam time što će odmah trebati napraviti članak o toj temi u kojem će se analizirati postavljeni uvjeti i način izbora među, pretpostavljam, najmanje nekoliko stotina onih koji će se prijaviti. Iskreno, međutim, postoji i drugi motiv. Nakon što čovjek potroši mnogo vremena pohađajući predavanja na HUCNO nadzorničkoj akademiji, nakon što se pomuči pripremajući se za ispit i nakon uspješnog polaganja dobije certifikat, htio - ne htio, ipak podsvjesno poželi iskušati naučeno u nekom nadzornom odboru. A pogotovo poželi osjetiti kako to funkcionira u najkompliciranijim uvjetima - u nekoj od državnih tvrtki.

Tko je znao za Nevenku Jurak? Naravno, ‘ratio' kaže da se treba okaniti takvih namjera. Osim što bi novinar i urednik stalno bio u sukobu interesa (kako u svojim novinama ne pisati o onome što doznaš o nekoj državnoj tvrtki?), malo-malo pa koji događaj pokaže koliko je riječ o pipkavom i, prema svemu sudeći, poslu koji će u Hrvatskoj još dugo biti visokokompromitirajući. Privođenje Nevenke Jurak, vlasnice PR agencije Fimi medije ikoja je u desetak najvećih državnih tvrtki, od HAC-a do Fonda za energetsku učinkovitost, u vrijeme vladavine Ive Sanadera bila pretplaćena na dobivanje unosnih poslova, jedno je od takvih upozorenja. Nijedan član nadzornih odbora tih državnih tvrtki nije znao ili nije htio znati da se, prema svemu sudeći, pere novac, a njegov dio upotrebljava za financijske potrebe HDZ-a. Možda se bahatost kao u Sanaderovo doba više neće ponoviti, ali male su garancije za to da će se državne tvrtke ‘depolitizirati' kao što to premijerka Kosor najavljuje. Sasvim je pogrešna ideja da se članovi nadzornih odbora ubuduće biraju javnim natječajima na koje se svatko može javiti, a još više naivnost dijela javnosti (i dijela medija) da će to spriječiti korupciju i poboljšati korporativno upravljanje državnim tvrtkama. Vrlo će se brzo pokazati da je riječ o sprdačini. Dovoljno je vidjeti kako funkcionira ‘depolitizirano' Vijeće HRT-a. Formalno, krajnje demokratski izabrano članstvo pokazuje se itekako ispolitiziranim i - što je najgore - sustavno pridonosi uništavanju Hrvatske radio-televizije.

Radosni Šuker Ministar Ivan Šuker već se zafrkava na račun novog načina izbora članova nadzornih odbora zahvaljujući ‘dragom Bogu što će se za nadzorne odbore ubuduće raspisivati natječaji' pa oni ‘više neće morati nositi to breme'. Točno! Breme će nositi ‘neovisni' nadzornici, a konce će i dalje vući političari. Prekrasna pozicija za vladajuće. Eto čistih ruku! Kao i u slučaju HRT-a  Umjesto predstave s javnim natječajima nema drugog rješenja nego da Vlada ostane vlasnik koji će po svojoj volji i odgovornosti birati članove nadzornih odbora. Ako vlasnici Todorić, Tedeschi ili Roglić imaju pravo izabirati tko će im biti u nadzornim odborima, ima to i ‘vlasnica' Jadranka Kosor. Treba uspostaviti sustav prema kojem će najčasnije, najsposobnije i najneovisnije nadzornike birati Vlada. Na Vladi je odgovornost da stvori bazu nadzornika i da odgovara ako nije dobro izabrala. Baš me zanima koji će se ugledni stručnjak poniziti i javiti na oglas u novinama!

Završetak komentara na Lider.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
18.8.2010. 8:07
Baš me zanima koji će se ugledni stručnjak poniziti i javiti na oglas u novinama!

uvijek se netko "spososban" nađe.


Još iz kategorije Komentar