Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Kultura

Natječaj za novu hrvatsku riječ - Nove su riječi mogućnost, a ne obveza za govornike

  Glas Slavonije           29.09.2011.         3863 pogleda
Natječaj za novu hrvatsku riječ - Nove su riječi mogućnost, a ne obveza za govornike

Natječaje za nove riječi ili najbolje riječi ili najljepše riječi imaju mnoge države, a provodi se i međunarodni natječaj - primjerice, na jednom je takvom natječaju pobijedila turska riječ yakamoz, (odraz mjesečine na vodi), druga je bila kineska hu lu (hrkanje), a treća je iz Ugande volongoto (neuredan).

"Hrvatska nije posebna ni po čem kada je o Jezikovu natječaju riječ, usuprot, posebno je

to što do 1991. nismo mogli pokretati natječaj jer nismo smjeli isticati hrvatsko ime. Čim je za to bilo političkih uvjeta - jezičnih uvijek ima, bogatstvo i stvaralačka moć hrvatskoga jezika nisu upitni, akademik Stjepan Babić, urednik časopisa Jezik - časopisa za kulturu hrvatskoga jezika, 1993. pokrenuo je natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ, ponajprije kao zamjenu za nepotrebnu tuđicu", ističe prof. Sanda Ham, urednica Jezika, koja je najzaslužnija što se natječaj uspješno provodi.

Tada je pobijedila riječ suosnik (koaksijalni kabel), a pozornost su dobile i osobnica (osobna iskaznica), udomitelj, osobnik (OIB). Od 2006. moralni i financijski pokrovitelj natječaja postaje Zaklada "Dr. Ivan Šreter", a natječaj od tada ima veliku pozornost javnosti.
"U posljednje nam se četiri godine prijavilo po prilici 2.000 predlagatelja s više od 4.000 riječi. Do sada su nagrađivane riječi uspornik - ležeći policajac, raskružje - kružni tok prometa, naplatnica - naplatna kućica (na autocesti), borkinja - žena borac, proširnica - stent, daljinac - daljinski upravljač, pretjecajnik - trak na cesti za pretjecanje, ispraznica - floskula, osjećajnik - emotikon", napominje dr. sc. Sanda Ham.
"Mnoštvo valjanih riječi dobijemo, primjerice smješko - smiley, sviđalica - like na fejsu, zidni tenis - squash, bezračje - vakuum, zatipak - tipfeler, vodomet - vaterpolo. Sve se te riječi upotrebljavaju, a hoće li posve zaživjeti - teško je predvidjeti, ali da širimo jezičnu kulturu - to je sigurno i to nam je i cilj. Važno je ponajprije doprijeti do mladih jer oni baštine jezik, a to nam polazi za rukom i putem Facebooka i od nedavna i Modre laste u kojoj pišem o novim riječima. I važno je naglasiti da nove riječi nikomu ne namećemo, one su tu kao mogućnost hrvatskoga jezika, a ne kao obveza za govornike. Nagrada nosi Šreterovo ime, ponajprije njemu u spomen i u spomen na poginule u Domovinskom ratu jer su Šretera u Lipiku ubili pobunjeni Srbi, ali i kao opomena da se više ne dogodi da netko zbog hrvatskoga jezika bude proganjan - Šreteru su u Jugoslaviji sudili jer je u bolnički list napisao časnik umjesto oficir. Nagrade svečano uručujemo u Pakracu i Lipiku, uvijek u okviru Dana hrvatskoga jezika. Pozivam čitatelje Glasa Slavonije da sudjeluju u nagradnom natječaju.

Prva je nagrada 5.000 kn, druga 3.000 kn, treća 1.500 kn.

Natječaj za novu hrvatsku riječ traje do Božića a svoje nam prijedloge novih riječi šaljite na jezik@ffos.hr", zaključuje Sanda Ham.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura