Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Crna kronika

Nastradali pješaci u Pitomači i Virovitici

  mup/vn           17.01.2024.         1544 pogleda
Nastradali pješaci u Pitomači i Virovitici

U utorak u 11,20 sati se u Pitomači, na obilježenom pješačkom prijelazu u Ulici Ljudevita Gaja, dogodio nalet na pješaka u kojem je 53-godišnji pješak lako ozlijeđen. Do prometne nesreće je došlo kada 62-godišnji vozač osobnog automobila nije propustio pješaka koji je već stupio na pješački prijelaz. Od udara prednjeg lijevog dijela osobnog automobila u tijelo pješaka je pješak odbačen na kolnik 20-ak metara od mjesta udarca.
U prošli petak oko 13 sati na pješačkom prijelazu u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici je u prometnoj nesreći gotovo istih karakteristika lako ozlijeđena 63-godišnja pješakinja.

Kako su pješaci i prošle godine bili posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu i obzirom na uvjete prometovanja na cestama vezanima uz vremenske uvjete koji vladaju u ovo doba godine, pozivaju se svi vozači da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti i  da obrate pozornost na pješake koji se kreću uz rub kolnika ili zadržavaju uz rub kolnika sa namjerom prelaska ceste.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama je propisano da vozač dužan pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.

Isto tako je propisano da se na cesti koja ima obilježene pješačke prijelaze pješak dužan pri prelaženju ceste kretati se tim prijelazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 50 m u naselju, odnosno 100 m izvan naselja, te da je pješak dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način.

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće, odnosno reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno korištenje različitih svjetiljki koje će ih osvjetljavati i na taj način postići da ih drugi sudionici u prometu vide.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika