Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Virovitičani u Zagrebu

Nastavlja se tradicija prosinačkih veselica uz tamburaše

  Sandra Pocrnić Mlakar           19.12.2021.         2052 pogleda
Nastavlja se tradicija prosinačkih veselica uz tamburaše

Ispraćamo godinu koja je bila teška za sve, a za Virovitičane u Zagrebu bila je značajna zbog nekoliko događaja. Prvo je nastavak epidemije zbog koje je se i danas pridržavamo sigurnosnih mjera. Drugo je odlazak Mirka Kovačevića, dugogodišnjeg dopredsjednika koji je vodio program i završio opsežnu Kroniku Zavičajnog društva u kojoj su zabilježeni svi gosti i sastanci od 1999. do 2019. godine. Treće je useljenje i adaptacija novih prostorija u Ilici 43, koje je Društvu dodijelio Grad Zagreb – rekao je Neven Petrović, predsjednik Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, u zdravici na tradicionalnom božićnom domjenku na prosinačkom sastanku.

- Današnje Zavičajno društvo rezultat je rada Mirka Kovačevića i predsjednika Vladimira Kolesarića, koji su redovito organizirali kulturni program vezan uz Viroviticu i uz Zagreb. Tko je bio Mirko Kovačević najbolje se vidjelo na komemoraciji u Gradskoj knjižnici, na kojoj su sudjelovali svi s kojima je Mirko Kovačević surađivao, a to su, osim Zavičajnog društva, Ogranak Matice hrvatske Virovitica, Kazalište Virovitica, Hrvatsko pjevačko društvo Rodoljub te Likovni klub Nikola Trick i Goran Gazdek iz instituta SINKO. – naveo je Neven Petrović i dodao da u novoj 2022. godini Društvo nastavlja s programom koji su zacrtali osnivači, tako da se za sastanke u Ilici 43 pripremaju teme iz književnosti, povijesti i prirodnih znanosti.

Tradicionalno, za prosinački sastanak pozvani su tamburaši, što je običaj koji je ranijih godina uspostavio Mirko Kovačević. Umjesto Oldtajmera iz Rodoljuba, koji su proteklih godina svirali na prosinačkim susretima u Zavičajnom, prvi put je u Zavičajnom društvu gostovo mladi tamburaški sastav Prva ljubav, koji čine Dinko Magenhajm – brač, Ivan Jambrec – kontra, Ivan Pavljak – berda, Matija Patrčević – bisernica i Karlo Ivančić – harmonika.

Mladi tamburaši predstavili su se vrlo raspoloženo i kompetentno tamburaškim repertoarom starogradskih i narodnih pjesama svirajući i pjevajući vješto, hrabro i strastveno. Virovitičani su stoga i zaplesali uz poznate refrene – Kraj jezera kuća mala, Zaustavite Dunav, A za oblak mi se mjesec skrio, Laku noć svirači… .

Na božićni domjenak Društva Virovitičana odazvali su se i članovi prijateljskih zavičajnih društava iz Bednje i Međimurja, koje vodi mlada i poduzetna Branka Prišlić. Međimurci i Bednjanci čestitali su Virovitičanima Novu godinu i zaželjeli još zajedničkih projekata i prijateljsku suradnju kao i proteklih godina.

Ankica Svirač pobrinula se da prvo božićno okupljanje bez Mirka Kovačevića osvijetli svijeća koju je zapalila u spomen u preminulom prijatelju i uzoru.

Virovitičani pozdravili su se uz novogodišnje čestitke i dogovore za siječanjski sastanak na kojem će se održati godišnja skupština Društva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu