Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Gospodarstvo

Nastaviti dovršetak brze ceste od Frakaševca preko Bjelovara do Virovitice

  vn           18.11.2017.         1672 pogleda
Nastaviti dovršetak brze ceste od Frakaševca preko Bjelovara do Virovitice

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, 17. studenog 2017. god., održana je 93. sjednica Gospodarskog vijeća. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, koju je izradio Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica, u studenom 2017. godine.

Demografska kretanja su izuzetno negativna u Virovitičko-podravskoj županiji, koja bilježi depopulaciju stanovništva, u posljednjih dvadeset godina.

Broj stanovnika u županiji smanjen je za 19.789 u 2011. godini, prema 1991. godini, a 2015. godine u Virovitičko-podravskoj županiji je bilo 80.610 stanovnika.

Depopulacija stanovništva u ovim razmjerima je izuzetno zabrinjavajuća, te trenutno treba, sinergijskim djelovanjem svih relevantnih čimbenika, poduzeti sve aktivnosti, da se zaustave negativna demografska kretanja.

Broj nezaposlenih, prema podacima HZZ – Područnog ureda Virovitica, na području županije, u rujnu 2017. god., iznosio je 5.701 osobu i manji je za 22,1%, odnosno za 1.610 osoba, u odnosu na rujan 2016. god..

U razdoblju siječanj – lipanj 2017. god., stopa nezaposlenih od 22,5%, pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na drugo mjesto u Hrvatskoj.

 Pozicioniranje hrvatskih regija, prema pokazatelju BDP po stanovniku po PPS u 2014. god., za NUTS 3 regije, prema prosjeku 28 zemalja EU od 100, pokazuje da je među 1342 regije na prvom mjestu bila regija Camden & City of London, UK, s indeksom 1.273.

Među 21 hrvatskom regijom samo je grad Zagreb iznad prosjeka EU 28 i ima indeks 103, dok su sve ostale hrvatske NUTS 3 regije znatno ispod prosjeka, među kojima se Virovitičko-podravska županija, s indeksom 33 pozicionira na 1311. mjestu, te je iza nje (iz Hrvatske) niže rangirana samo jedna županija i to Brodsko-posavska na 1312. mjestu.

Prosječne mjesečne bruto i neto plaće u 2015. god., u Virovitičko-podravskoj županiji, niže su prema razini RH i to: bruto plaće za 21,15%, a neto plaće za 17,4%.

Ukupan prihod tvrtki registriranih na području Virovitičko-podravske županije, a koje su predale temeljna financijska izvješća, iznosi 3,88 mlrd. kn, za razdoblje I - XII mjesec 2016. god., što je više za 10,05%, u odnosu na prihod od 3,53 mlrd. kn, u istom razdoblju prethodne godine, dok su istovremeno ukupni rashodi od 3,75 mlrd. kn, veći za 7,9%, prema prethodnoj godini.

U razdoblju I - XII mjesec 2016. god., ostvarena je pozitivna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda u Virovitičko-podravskoj županiji od 135 mil. kn, što je povećanje za 145,2% prema istom razdoblju 2015. god., kada su ostvarene razlike iznosile 55,2 mil.kn.

Pokazatelji insolventnosti pravnih osoba pokazuju pozitivne trendove, kroz smanjenje broja insolventnih pravnih osoba i iznosa prijavljenih neizvršenih osnova.

Na dan 31. kolovoza 2017. god., u Virovitičko-podravskoj županiji bilo je insolventno 57 pravnih osoba, što je manje za 37,36%, prema 31. prosincu 2016. god., dok je iznos prijavljenih neizvršenih osnova, na dan 31. kolovoza 2017. god., u Virovitičko-podravskoj županiji, iznosio 11,6 mil.kn, što je smanjenje za 70,23%, u odnosu na 31. prosinac 2016. god..

Vanjskotrgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije, u razdoblju 01.01.-31.12.2016. god., odraz je gospodarskih kretanja na svjetskoj razini, koja su se reflektirala nepostojanjem adekvatne tražnje proizvoda najvećih županijskih izvoznika.

 Izvoz u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. god., ostvaren je sa 146,2 mil. €, što je više za 45,3 mil. €, odnosno 44,9%, prema izvozu u 2010. god., te za 21,5 mil.€, odnosno 17,3% prema izvozu ostvarenom u 2016. god..

Istovremeno ostvareni uvoz u 2016. god., od 83,2 mil.€, veći je za 119,1% prema ostvarenom uvozu od 37,9 mil.€ u 2010. god., te za 16,8 mil.€, odnosno 25,3% prema županijskom uvozu u 2015. god..

Ostvaren je suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, u 2016. god., u iznosu od 63 mil. €.

Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća, očekuje se uobičajena dinamika, bez znatnijeg povećanja u poslovanju.

Nakon rasprave svih članova Gospodarskog vijeća o stanju u gospodarstvu, konstatirano je:

 • Potrebno je napraviti Strategiju gospodarskog razvoja i odrediti djelatnosti i definirati proizvode, koji će biti okosnica gospodarskog razvoja RH i županije.
 • Potrebna je okomita i vodoravna komunikacija, od gospodarstvenika, putem  županijskih komora i Središnjice HGK, prema resornim ministarstvima i Vladi RH, uz očekivani povrat informacija, što je učinjeno s danim prijedlozima članova poslovne zajednice.
 • Zabrinjava trend depopulacije stanovništva i iseljavanja mladih.,
 • Izvoznici predlažu korekciju tečaja kune i da Vlada RH poticajnim mjerama potiče izvoz da bi proizvodi prerađivačke industrije bili što konkurentniji
 • Osobito se ističe potreba nastavka gradnje brze ceste, od Farkaševca, preko Bjelovara do Virovitice i mađarske granice, što će povećati sigurnost sudionika u prometu,konkurentnost županijskih gospodarstvenika, potaknuti nove investicije, a time i zapošljavanje, te generirati niz drugih pozitivnih efekata.
 • Izražen je nedostatak sezonske radne snage u poljoprivredi, ali i određenih struka i zanimanja, osobito u graditeljstvu, te se traži hitno redefiniranje sustava obrazovanja.
 • Unatoč niza poduzetih aktivnosti kompetentnih službi i dalje je, iako smanjen, prisutan znatan promet duhanom na „crno“.
 • Potrebno je dosljedno provođenje Zakona o javnoj nabavi, a ne da i dalje kriterij bude najjeftinija ponuda.
 • Predlaže se da financijske institucije u vlasništvu države budu jamstveni subjekti u cilju izlaska domaćih građevinskih tvrtki na javno nadmetanje.
 • U trgovini je nastavljen trend porasta prometa, a problem u poslovanju čini dobava materijala i nedostatak kvalitetne radne snage.
 • U turizmu je blagi trend rasta prometa zahvaljujući infrastrukturnim investicijama i aranžmanima koji objedinjuju županijske destinacije.Ohrabruje porast prometa u djelatnostima trgovine i turizma, te smanjenje nezaposlenih i onih koji prvi puta traže posao.
 • Pozdravlja se promocija županijskih proizvoda, kroz sajmove i izložbe, što će dati veći poticaj plasmanu županijskih proizvoda, a time i očuvanju broja zaposlenih.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli su i odluku o dodjeli priznanja - plakete „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, za najuspješnije tvrtke na području Virovitičko-podravske županije, u 2016. god., koja će biti uručena dobitnicima na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, početkom prosinca.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo