Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

"Naš dečko" Turudić skrivio rušenje presuda Ivi Sanaderu

  Tomislav Klauški/24 sata           28.07.2015.         3540 pogleda
"Naš dečko" Turudić skrivio rušenje presuda Ivi Sanaderu

Krajem 2005. godine tadašnji premijer Ivo Sanader, uz asistenciju Vladimira Šeksa i Luke Bebića, vršio je pritisak na ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt da pod svaku cijenu imenuje Ivana Turudića predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda. Prema svjedočenju same ministrice, Sanader ju je satima nagovarao da imenuje Turudića jer je on - "naš dečko". "Valjda HDZ-ov", nagađala je tada Škare Ožbolt - piše Tomislav Klauški u 24 sata.

Ona je taj pritisak svejedno odbila, pa ju je Sanader zauzvrat smijenio.

Ovoga tjedna, deset godina kasnije, zbog propusta suca Ivana Turudića na suđenjima za Hypo i Ina-MOL Ustavni sud poništio je dvije njegove presude protiv Ive Sanadera.

Suđenja se vraćaju na početak, Sanader planira uskoro izaći na slobodu, a umjesto da se postavi pitanje kako takav sudac može i dalje biti predsjednik Županijskog suda, Turudiću se "za kaznu" smiješi mjesto ministra pravosuđa u vladi Tomislava Karamarka.

Režimski sudac

"Nisam nikakav režimski sudac, sačuvaj Bože", branio se jednom prilikom Turudić. "To me vrijeđa i mislim da bi o svakom sucu trebale govoriti njegove presude".

A nakon što su mu dvije presude, najvažnije u njegovoj karijeri i najslavnije u hrvatskoj povijesti, pale na Ustavnom sudu, Turudić prkosno najavljuje da bi "opet sudio Sanaderu".

E pa nadajmo se da neće.

Jer, iza ovoga što se sada dogodilo, a u što je doista bilo teško povjerovati, da će Sanaderu biti poništene obje pravomoćne presude, mogu se kriti dvije stvari.

Odradio posao?

Ili je Turudić vrlo perfidno u svojim presudama ostavio prostora za njihovo naknadno poništenje od strane Ustavnog suda (i u suradnji s tim sudom) za kojeg se odavno smatra da je pod kontrolom HDZ-a, i to baš u trenutku kad je njegov prijatelj Vladimir Šeks preuzeo ulogu savjetnika nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, čime se dokazao kao "naš dečko".

Ili je, u benevolentnijoj varijanti, Turudić počinio kardinalne greške zbog kojih su srušene Sanaderove presude, potvrdivši time kako nije kompetentan voditi tako zahtjevna suđenja.

S koje god strane gledali, ovo poništavanje presuda Sanaderu teška je sramota za hrvatsko pravosuđe.

U prvom redu za suca koji je još šest godina prije suđenja bio debelo kompromitiran svjedočenjem o tome kako su Sanader, Šeks i Bebić kao tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, intervenirali za njegovo imenovanje, i to navodno kao zahvala za odrađeno suđenje Hrvoju Petraču.

I koji je napokon, odlukom HDZ-ova ministra pravosuđa, još kao vršitelj dužnosti preuranjeno zasjeo na čelo Županijskog suda u Zagrebu, taman prije nego što se prihvatio politički najosjetljivijeg suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu. 

Kojega je baš njegov prijatelj Vlado Šeks izbacio iz HDZ-a. 

Još jedna blamaža

Drugačije očito nije moglo završiti. Ispala je to još jedna Turudićeva blamaža. Nažalost, to više nije iznimka nego pravilo. Ne samo njegovo nego čitavog pravosuđa.

Prema izvještaju pučke pravobraniteljice Lore Vidović upućenog ovih dana Hrvatskom saboru, "hrvatski građani iznose ogorčenje stanjem u pravosuđu i navode kako su presude donesene nakon površno provedenog postupka i temeljem površne ocjene dokaza, na način i pod okolnostima koje ne odražavaju ni poštivanje zakonitosti ni jamstva pravičnog suđenja".

A u to se uklapaju i Turudićeve presude Sanaderu.

Ruku pod ruku

Nakon svega što se o sucu Turudiću zna, doista se teško odlučiti između njegove nekompetentnosti i podobnosti. Tim više što one u ovoj zemlji oduvijek idu čvrsto ruku pod ruku.

Ili kako se zapitao Igor Kolman, saborski zastupnik HNS-a: "Je li do ukidanja (presude) došlo zbog grešaka ili je do grešaka došlo zbog ukidanja?".

Imajući sve to u vidu, jesu li onda najveća suđenja u hrvatskoj povijesti, ona o kojima je ovisilo primanje Hrvatske u EU, njezin međunarodni ugled, kao i ugled pravosuđa među hrvatskim građanima, smjela dopasti u ruke takvom sucu kao što je Ivan Turudić?

Sucu koji se ponaša kao političar, govori kao političar, koketira s političkom funkcijom ministra pravosuđa, ovisi o politici, druži se s politikom, napreduje s politikom, kompromitira se uz politiku. Pa je i za tu politiku u najosjetljivijem trenutku odradio i to politički najvažnije suđenje izbačenom predsjedniku HDZ-a.

Odgovor: ne da nisu smjela, nego su očito morala.

"Što uopće znači biti režimski sudac", pitao se jednom prilikom. "Da oslobađam pripadnike političke nomenklature? Pa nađite mi jednu takvu moju presudu".

Možda ih ne oslobađa, ali dvije najvažnije su mu pale. Možda nije režimski sudac, ali računa na napredovanje uz podršku režima. Čak i na konto presuda, kakva je bila ona Hrvoju Petraču.

I možda Turudić odbija biti režimski sudac, ali zauvijek će ostati upamćen kao "naš dečko".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

franjomrak@gmai
2.8.2015. 9:24
mirovnjak2 !
Ma , dobro ste to primjetili . Mjesto nas rođenja uglavnom ne ne određuje za cijeli život , no to se za kućni odgoj nikako ne bi moglo reći , zar ne ?
freeman
31.7.2015. 15:08
tako su nekad branili lik i djelo druga Tita
mirovnjak2
31.7.2015. 9:56
Franjo!
Ja upravo pišem o meritumu, a on je sudac Turudić i njegovo ponašanje.
Ja o meritumu ti o tvom prostakluku i neodgoju.
Lijepo je nešto ne voljeti, pa i crvenu boju, ali je za minimum pristojnosti koja je tebi očito strana, potrebno tu "crvenu" boju vidjeti svugdje, a ne samo u tuđem dvorištu, a nje najviše ima upravo u" tvom" dvorištu, pa da si principijelan HDZ-e bi zaobilazio kilometrima upravo zbog te "crvene" boje, nje je moj Franjo tamo najviše.
franjomrak@gmai
31.7.2015. 8:58
mirovnjak !
Molim Vas, samo Vi nemojte braniti članove HDZ-e !
Toplo Vam preporučam da prije nego reagirate na nečiji tekst pročitate gornji sadržaj ( dakle, temu ).Znam da je teško svima udovoljiti, no što se demokratskih standarda tiče moram Vam reći da se iza mene ne "vuče ofucana crvena repina", tako da sam vrlo vjerojatno puno objektivniji u svojim komentarima nego Vi....
mirovnjak2
30.7.2015. 9:05
Franjo!
Svatko tko je principijelan od ove tvoje izjave mora braniti veliku većinu članova HDZ-a bilo bivših bilo sadašnjih ili njegovih simpatizera.
Suci ne trebaju javno izbjegavati nikoga u javnim druženjima tko nije na bilo koji nači u sukobu sa zakonom ili pod sumnjom da jest, a velika većina članova HDZ-a nije u sukobu.
No suci, a pogotovo visoki sudski dužnosnici svugdje u svijetu se javno ne druže sa onima koje se sumnjiči za kaznena djela.
Ne rade to ni Hrvatski suci, a Turudić je i tu nečasni izuzetak.
franjomrak@gmai
30.7.2015. 8:22
Možda bi bilo dobro zakonskom odredbom urediti ( prije toga u suradnji s crkvom ) i uvesti obvezu svih sudaca da uđu u "novi red karmelićana"...... i svakako im zabraniti da poznaju bilo kojeg čovjeka koji jest simpatizer , član, ili bivši član HDZ-e.......... Iskreno se nadam da bi se g. Klauški tada mogao naći na burzi rada ????
freeman
28.7.2015. 15:26
samo predstava za "stoku sitnog zuba"


Još iz kategorije Dossier Turudić