Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Narudžbe hrvatskih škola od ministarstva za reformu: Laptopi najtraženiji. Traže se i fotelje, vijače, štafetne palice, epruvete , stolice…


  Prosvjeta           vn           08.09.2018.         1442 pogleda
Narudžbe hrvatskih škola od ministarstva za reformu: Laptopi najtraženiji. Traže se i fotelje, vijače, štafetne palice, epruvete , stolice…

Prijenosna računala u školama su najtraženija roba, nakon njih vijače za preskakanje, pa interaktivne ploče, a u sam vrh brojem narudžbenica svrstali su se i - školski stolci. Škole za život, njih 74, naručile su ukupno 341 stolac.

Na zajedničkoj listi narudžbi našle su se 1883 epruvete, 402 filter papira, 284 škare za učenike, 271 rukometna lopta, 215 kompasa, 162 tube univerzalnog ljepila, više od stotinu paketa post-it papirića po cijeni od svega 3,70 kuna, pa i 88 štafetnih palica i 65 Novih zavjeta. Među najmanje traženom robom, naručivanom samo po komad, su sjekira, božićne jaslice i film “Monty Python”.

Osim iznimno tražene tehnologije i različitih vrsta pomagala za kabinete fizike, kemije i biologije, niz je škola bacio oko i na namještaj. Osim školskih stolaca, koje su naručile u različitoj količini 24 škole, u njih devet poželjeli su ukupno 38 uredskih fotelja. One su se u katalogu MZO-a našle s cijenom od 600 kuna, a kako stoji u specifikacijama, fotelje su od ekokože, težine 17 kilograma s, naravno, reguliranjem visine nagibnim mehanizmom. Naručeno je i 50-ak ormara, po cijeni od 500 do 2000 kuna, a školama su bili potrebni i tepisi (25 narudžbi), pa i hladnjaci (4), zrcala (9) i taburei (14). Veća potražnja bila je i za zavjesama. Njih je po cijeni od 237 kuna naručeno ukupno 121.

- Ovo vam je prava slika stanja u školama. Naši osnivači ne ulažu dovoljno i sada koristimo mogućnost i naručujemo što nam je neophodno, uključujući i klupe, stolce, zavjese te ormare - priznaju ravnatelji, koji su Ministarstvu obrazovanja proslijedili podugačku listu narudžbi.

Ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen, u narudžbu je svrstala stolce jednosjede za prvašiće. Njih 50 i isto toliko klupa.

- Imamo mi u školi stolce, ali sada smo ih naručili baš za učionice prvih razreda. Znate, imamo one univerzalne stolce, na kojima sjede i osmaši i prvaši kojima s njih vise nogice. Iskoristili smo priliku i naručili prilagođeni namještaj za prvašiće. Riječ je o jednosjedima jer mislimo da je dobro da u moderniziranoj nastavi učenike u razredu možemo rasporediti da sjede u, primjerice, krug - objašnjava ravnateljica, koja svoju šoping listu radila u suradnji s učiteljicama. Naručili su i komode i pametne ploče. Ravnateljica pojašnjava da škola nema sredstava za kupovinu namještaja, a osnivač ima puno škola u županiji, pa - tko kad dođe na red.

Pročitajte više što sve treba hrvatskim školama za život

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: