Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Naputak tvrtkama koje sudjeluju u akciji Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke

        04.05.2010.         1657 pogleda
Naputak tvrtkama koje sudjeluju u akciji Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke

1. Prema čl. 13. st. 8. Zakona o trgovini „NN" 87/08 i 116/08, djelatnost trgovine izvan prodajnog objekta može se obavljati povremeno ( za vrijeme trajanja manifestacija, sajmova, prigodnih priredaba i sl) sukladno sanitarnim propisima. 

2.  Prodaja proizvoda u akciji Hrvatske gospodarske komore " Kupujmo hrvatsko" i „Vrijedne ruke „ smatra se prigodnom prodajom izvan prodajnog objekta a može se obavljati na javno-prometnim površinama  koja svojom odlukom odredi predstavničko tijelo nadležnog grada ili općine.

3.  Na  prodajnom mjestu mora biti na vidljivom mjestu istaknut natpis u kojem se navodi tvrtka, sjedište i naziv pravne i fizičke osobe koja obavlja prigodnu prodaju.

4.  U akciji  "Kupujmo hrvatsko" i „Vrijedne ruke" , osim pravnih i fizičkih osoba koje su registrirane za obavljanje djelatnosti trgovine, prodavati proizvode mogu i slijedeće pravne i fizičke osobe:    

- Nositelj i/ili član OPG (obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva) upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva kada prodaju svoje poljoprivredne proizvode;

- Pravna ili fizička osoba koja nema obvezu upisa u Upisnik dobavljača sadnog materijala a prodaje poljoprivredni sadni materijal;

- Pravna ili fizička osoba koja posjeduje povlasticu za gospodarski ribolov na moru, na slatkim vodama, za uzgoj riba i povlasticu za akvakulturu kada prodaju ribe i druge morske organizme;

- Pravna ili fizička osoba upisana u Upisnik šumoposjednika kad prodaje šumske proizvode,

- Zastupnik koji obavlja izravnu prodaju za registriranog trgovca ili proizvođača

- Pravna ili fizičlka osoba registrirana za obavljanje proizvodne djelatnosti kad prodaje svoje proizvode;

- Fizičke osobe  koje obavljaju domaću radinost samo osobnim radom i koje posjeduju odobrenje ( izdaje ga nadležni  ured državne uprave u županiji )        

5. Lista proizvoda koji se mogu izrađivati u domaćoj radinosti sastavni je dio  Pravilnika o obliku i načinu vođenja odobrenja za obavljanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja s listama proizvoda i usluga „NN"  100/07,132/08 i 93/09

6. Prodaja hrane može se obavljati samo ako su osigurani uvjeti propisani posebnim propisima koji se odnose na hranu. Hrana ne smije biti smještena izravno na pod ili neposredno uz robu čija svojstva mogu štetno djelovati na hranu.

7.  Posebnim propisima zabranjeno je prodavati izvan prodavaonica slijedeće proizvode: elektrotehničke i elektronske aparate, radio i TV-prijemnike,   te pripremljene nesnimljene i snimljene nosače za snimanje zvuka, slike ili sličnih zapisa (audio i video kazete, CD-i, DVD-i i sl.)

8. Na robi koja je izložena prigodnoj prodaji, potrebno je na prikladan način istaknuti cijenu robe. Poželjno je da prigodna promotivna cijena bude niža od maloprodajne cijene.

9. Pravna ili fizička osoba koja obavlja prigodnu prodaju nema obvezu  ispostavljati račune kupcu za prodanu robu. Međutim, tvrtka ima obvezu evidentiranja  prometa u poslovnim knjigama i poreznim evidencijama na temelju kojih  utvrđuje i plaća  svoje porezne obveze.

10. Za sve ostale informacije u svezi promotivne prodaje u navedenim akcijama sugeriramo konzultirati županijske komore. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica