Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Napukli zidovi crkve, Palače Pejačević, Visoke škole, Žitnice i Tvina

  Goran Gazdek           26.03.2009.         2562 pogleda
Napukli zidovi crkve, Palače Pejačević, Visoke škole, Žitnice i Tvina

U srijedu navečer u Crkvi sv. Roka u Virovitici došlo do urušavanja dijela fasade, odnosno horizontalnog gornjeg obruba zida ispod strehe. Žbuka i cigla pali su na zelenu površinu ispred crkve gdje, na sreću, nije bilo prolaznika. U to vrijeme u crkvi je služena večeranja misa. «Čuli smo potmuli udarac, baš smo pjevali kada se dogodilo. Nisam mogao pretpostavi da je došlo do urušavanja. Kasnije su mi javili pa sam, zbog straha od novih urušavanja, skratio misu», izjavio nam je pater Robert Perišić, gvardijan virovitičkog samostana.

Prema izjavama očevidaca, vjernici su mislili da se ruši zvonik, nastalo je komešanje, ali su na poziv patera Roberta, u miru i bez panike napustili crkvu.

Na mjesto događaja odmah su došli  policajci,  vatrogasci, predstavnici gradskih službi i gradonačelnik Ivica Kirin. Vatrogasci su odmah ogradili područje oko crkve kako bi se spriječile eventualne teže posljedice.

O slučaju je odmah obaviješteno Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Požegi su stručnjaci pozvani da bi u što kraćem roku dođu i utvrdili uzroke. Na fasadama, i s vanjske i s unutarnje strane, vide se napuknuća. «Bili smo na tavanu i mogu reći da je problem puno veći nego što se čini. Zatvorili smo crkvu, mise će biti služene u samostanskoj dvorani. U petak bi trebali doći statičari da procijene koliko je zgrada sigurna», kaže pater Robert.

Pretpostavlja se da je do urušavanja došlo zbog vibracija jer se crkva nalazi uz Podravsku magistralu kojom dnevno prođe više od deset tisuća osobnih vozila i teških kamiona.

Ovih dana na sličan način je stradale su obližnje zgrade Palače Pejačević, Žitnice i zgrada Visoke škole za menadžment u informatici što je posebno zbunilo virovitičku javnost. Napuknuća bi se moglo povezati s nedavnim slabijim potresom koji je registriran na području Slatine, ali nam to jučer nitko nije mogao potvrdi.

«Dobili smo dojavu da je oštećenje nastalo i u TVIN-u pa smo žurno osnovali povjerenstvo koje će obići i ostale zgrade u gradu kako bi evidentirali eventualne štete. Već u petak nam dolaze stručnjaci koji će pokušati utvrditi međusobnu povezanost slučajeva urušavanja i napuknuća», izjavio nam je jučer gradonačelnik Ivica Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kojot3
28.3.2009. 13:34
jin1 nije mi jasno ovo prosviro je li to metafora pa insinuiraš da je gradonačelnik Kirin homoseksualac ili misliš da će ga prosvirati metkom što je vrlo nezgodno..?! Ili samo lupetaš gluposti?
zagi
27.3.2009. 22:13
"Pretpostavlja se da je do urušavanja došlo zbog vibracija jer se crkva nalazi uz Podravsku magistralu kojom dnevno prođe više od deset tisuća osobnih vozila i teških kamiona."
A TKO PRETPOSTAVLJA, INSTITUCIJA ILI NETKO U BIRTIJI....?

jin1
27.3.2009. 13:45
E moja stonoga očito da te Kiro negdje prosviro kad ti je svaka tema Kiro. ha ha ako još nije stigne te jer i ovako je blesav pa mu neće smetati što nije gradonačelnik.
B-B-B
27.3.2009. 8:50
Bilo je i za očekivati takve glupe primjedbe koje nemaju veze s ničime.
100noga
26.3.2009. 23:08
Sve se staro ruši pa tako će i ova "stara" vlast na čelu s Kirom.


Još iz kategorije Virovitica