Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Napokon više nisam građanka drugog reda

  Dragutin Šantoši/Večernji list           26.10.2010.         2574 pogleda
Napokon više nisam građanka drugog reda

Kada je prošlog petka poštar na virovitičku adresu Marije Mrvčić (36) donio pismo s rješenjem o prijmu u hrvatsko državljanstvo - nije znala što će od radosti. Nazvala je Večernjak i sreću podijelila sa čitateljima.

- Kao mlad momak Mario je jedne zime došao u Szigetvar s prijateljima na zabavu, upoznali smo se i zavoljeli. Zaručili smo se i vjenčali, a ja sam iz Szigetvara došla živjeti u Viroviticu. Uzeli smo podstanarsku sobu, a u međuvremenu se suprug teško razbolio i smješten je u Domu Borova, a ja živim sama s djecom. Da nije gradonačelnika Ivice Kirina i danas bih se osjećala kao građanka drugog reda - kaže Mađarica Maria Mrvčić, koja izvrsno govori hrvatski jezik. Za razliku od državljana drugih država, koji ostvarenje hrvatskog državljanstva ne mogu riješiti zbog pravnih i drugih razloga, Maria Mrvčić, rođena Janos, to nije mogla zbog siromaštva. Živi od 1500 kuna socijalne pomoći, pa je za nju trošak od oko 1500 kuna za državne takse i naknade, prevelik da bi riješila životni problem.

- Lani sam, na ulici, srela gradonačelnika Ivicu Kirina i ispričala mu svoj slučaj. Drugi dan pozvao me je u ured te sa suradnicima osigurao 1500 kuna, koje sam platila, i u utorak trebam podići domovnicu. Konačno ću dobiti pravo kao da sam rođena u Hrvatskoj - rekla je Maria i napominje da bi, da je morala, između hrvatskog i mađarskog radije izabrala hrvatsko državljanstvo.

- U Mađarskoj danas siromašni vrlo teško žive, jer im je ulazak u EU donio veće troškove života, i mnogi dolaze raditi u Hrvatsku, beru duhan i rade u poljoprivredi. U Mađarskoj sam radila u tvornici cipela, ali u Virovitici takvog posla nema. Lako učim jezike, voljela bih usavršiti znanje jezika i raditi kao prevoditeljica mađarskog jezika - kaže nova hrvatska državljanka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
28.10.2010. 9:01
Ima ona još vremena da osjeti što to znači biti drugog trećeg i td reda i pored silnih domovnica, putovnica, hodovnica, gruntovnica, šahovnica.
ivan2
27.10.2010. 0:28
Ovo je tužna priča po hrvatske građane jer svi dobiju državljanstvo iz svih dijelova svijeta pa i Kine a oni koji to zakonsko pravo imaju morali su i čekati po nekoliko godina a neki to i plaćaju!
istinito
26.10.2010. 16:58
a ta priča branitelj ima veze s ovom pričom o dobivanju dobivanju državljanstva na koji način??????? daj se držite jedne teme, zato nam i je tako kad svi o svemu, nitko o ničemu.....
freeman
26.10.2010. 11:42


Još iz kategorije Virovitica