Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Blog urednika

Napadi Živog zida na novinare su pravilo, a ne izuzetak: 2015. godine doživio sam isto što i kolegica iz Jutarnjeg. Oni su družba opasnih namjera!

  Goran Gazdek           28.01.2019.         4233 pogleda
Napadi Živog zida na novinare su pravilo, a ne izuzetak: 2015. godine doživio sam isto što i kolegica iz Jutarnjeg. Oni su družba opasnih namjera!

Divljački verbalni napad Živog zida na novinarku Jutarnjeg lista Željku Godeč nije prva neprimjerena reakcija Živog zida na kolege koji pišu, propitkuju, istražuju, ocjenjuju i komentiraju njihov rad. U članku objavljenom u subotu pod naslovom „Sve financijske rupe u Živom zidu“ novinarka prenosi nalaze Državne revizije o problematičnom financijskom poslovanju Živog zida u 2017., podsjeća da je ta stranka zbog netransparentnog trošenja stranačkog novca prijavljena DORH-u, a donosi i rezultate vlastitog novinarskog istraživanja vezanog uz stranačke financije Živog zida. Kolegica je ranije otkrila da se Vladimire Palfi lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala, analizirala načine djelovanja vodstva te stranke i njezinog zastupničkog kluba, te ukazivala na netransparentno trošenje stranačkog novca.

Teške uvrede i osobnu diskvalifikaciju Željke Godeč najoštrije je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo.

„U svojoj huškačkoj objavi Živi zid ne opovrgava ni jedan jedini navod iz tog teksta, kao ni iz njezinih prethodnih tekstova, već napada novinarku „ad hominem“. Komentari na Facebook stranici Živog zida žestinom i vulgarnošću uvreda novinarke i kao osobe i kao žene primjer su besprizornog huškačkog govora i napada na novinarske slobode. Taj je govor utoliko opasniji jer dolazi od parlamentarne političke stranke koja se javno predstavlja kao zagovornica novinarskih sloboda i pretendira preuzeti vlast“, piše u priopćenju HND-a

Sjetio sam se svog iskustva sa Živim zidom nakon samo nekoliko tekstova o aktivnostima te stranke. Nisam se puno bavio njima, tek nekoliko najava i par izvještaja. Jedan ih je toliko uzrujao da su na svojoj internetskoj stranici i društvenim mrežama doslovce raspisali tjeralicu pa sam u samo nekoliko dana doživio toliko gnjusnih uvreda, verbalnih napada, huškačkih prijetnji i sočnih psovki kao nikada od nikoga u 25 godina profesionalnog rada.

Članak je objavljen je na T-portalu pod nazivom Svjedočili smo Sinčićevu susretu s bijesnim članstvom.

Bilo je u četvrt stoljeća svega – probušenih guma, razbijenih prozora, noćnih poziva, prijetnji batinama i tužbi, ali nikada me nisu toliko vrijeđali i omalovažavali meni nepoznati ljudi.

Prikazali su me kao korumpiranog novinara nedostojnog posla kojim se bavim i pokušali narušiti profesionalni kredibilitet.

Na mom osobnom Facebook profilu pronašli su fotografiju na kojoj smo gradonačelnik Ivica Kirin, novinar Drago Hedl i ja, snimljenu nakon promocije knjige „Smijeh slobode“ Borisa Pavelića u virovitičkom Češkom domu. Bio sam organizator predstavljanja knjige i moderator, Drago Hedl je kao novinar i urednik Ferala bio gost, a gradonačelnik Ivica Kirin.

Fotku s Kirinom su iskoristili za salvu najvulgarnijih uvreda i optužbu da sam, ni manje ni više, nego HDZ-ov plaćenik.

Nakon što im se javila moja odvjetnica uvrede su bile još odvratnije.

Stranka koja se u programu na papiru zalaže za slobodu javne riječi u praksi se po tom pitanju pokazala znatno netolerantnija od svih ostalih stranaka zajedno pa uz ostale gluposti, poput dijeljenja zdravstvenih savjeta koji nemaju nikakvog uporišta u znanosti i zdravom razumu, sve što parafrazirajući, mogu zaključiti je: Živi zid družba opasnih namjera.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Blog urednika