Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Aktualnosti

Nakon svih primijećenih nepravilnosti tijekom konverzije HNB i dalje šuti. Do kada?

        28.01.2016.         1161 pogleda
Nakon svih primijećenih nepravilnosti tijekom konverzije HNB i dalje šuti. Do kada?

Dana 26. siječnja 2016. Udruga kreditnih dužnika - KREDA je objavila kako je nakon javnog razotkrivanja nepravilnosti odnosno lažiranja kamatne stope prilikom konverzije kredita RBA banka odlučila ispraviti izračun klijentima i primijeniti pravilne kamatne stope u izračunu. Radilo se o očitom pokušaju zataškavanja ponude kredita u €, ali smo uspjeli razotkriti namjeru.

Od takvih postupaka nisu lišene ni ostale banke. Hypo Alpe Adria banka prilikom objave povijesnog kretanja kamatnih stopa u potpunosti izostavlja ponude iz kojih je jasno vidljivo da je kamatna stopa znatno niža od one koju je banka obračunavala dužnicima prilikom izračuna konverzije.

Udruga kreditnih dužnika – KREDA je 17. prosinca 2015. objavila dokument kojim se dokazuju ovi navodi, ali do današnjeg dana nismo naišli na nikakve reakcije niti prozvanih niti odgovornih.

Postavljamo pitanjeHAAB,HNB-u: Kako je moguće da jedna ustanova nudi određeni proizvod, a onda isti ne uvrsti u povijesni pregled ponuda?

Ova dva slučaja samo povećavaju sumnju u zataškavanje kretanja kamatnih stopa i ponude eurskih kredita!

Još jednom pozivamo HNB kao nadzorno tijelo da provjeri ovaj podatak te da se javno očituje vezano za ovaj slučaj. Postaviti ćemo, po tko zna koji put i pitanje zašto hrvatskoj javnosti ti podaci nisu dostupni?

Svakodnevno primamo informacije klijenata Hypo banke kako su počeli uvažavati prigovore te zakonom propisane pogodnosti ali samo za one koji su prigovor uputili i po nekoliko puta.
Zaključujemo da Hypo banka na ovaj način iskorištava nedostatke zakona, te inertnost HNB-ajer je očigledno da korisnik kredita i dalje mora biti financijski i pravni stručnjak da bi ostvario zakonom propisane pogodnosti.

Imamo saznanja kako HAAB klijentima daju informaciju da imaju pravo zatvoriti kredit do 29. veljače 2016. bez naknade. Molimo Hypo banku da se javno očituje temeljem čega su došli do navedenog datuma kada zakon o potrošačkom kreditiranju jasno i nedvosmisleno kaže da se krediti uslijed povećanja kamatne stope mogu zatvoriti u rokuod 3 mjeseca od dana povećanja kamate BEZ NAKNADE!

Kamatna stopa se u konvertiranim kreditima povećala onog trenutka kada je potpisan aneks ugovora, a ne izračun konverzije. Do tog trenutka kredit je još uvijek u švicarskim francima i povećanja kamatne stope nema. Dužnik otplaćuje anuitete po otplatnom planu koji je dobio za kredit s valutnom klauzulom CHF.

Kako je moguće da u Hrvatskoj banke kontinuirano krše i izigravaju zakone, da je u javnost plasirano toliko dokaznog materijala koji to dokazuje,a nadzorno tijelo na čelu s guvernerom Vujčićem šuti? Što točno banke u Hrvatskoj moraju napraviti da bi ih se konačno sankcioniralo?
U konačnici, zar su građani ti koji moraju konstantno otkrivati i iznositi u javnost nezakonitosti te želimo znati do kada će HNB primati ogromne iznose za superviziju a ne raditi ništa?!

Do kada će tijela vlasti u Republici Hrvatskoj dopuštati ovakvo samovoljno ponašanje banaka i nadzornog tijela?

U Udruzi kreditnih dužnika – KREDA se nadamo da će se na političkoj sceni konačno pojaviti netko tko ima hrabrosti zaustaviti kaos u poslovanju hrvatskih banaka tepromijeniti Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci tako da oni koji ne žele raditi posao za koji su plaćeni više ne mogu biti nedodirljivi i bez odgovornosti!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti